Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­to­ys­tä­väl­li­sen retkeilijän vinkit, osa 3: Suojele retkipaikkaasi

Koronaepidemia on innostanut suomalaiset joukoittain luontoon. Kun väkimäärä ulkoilureiteillä ja metsäpoluilla lisääntyy, korostuu yhteisten pelisääntöjen tärkeys, jotta sopu säilyy eivätkä luontoarvot jää virkistyskäytön jalkoihin. Olemme koonneet tähän kolmiosaiseen juttusarjaan vinkkejä, joiden avulla voit keventää retkesi aiheuttamaa kuormitusta luonnolle ja kenties tehdä jotain itsellesi tärkeän retkikohteen hyväksi.

Luonnonsuojelualueen merkkikyltti.
Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Luontokohteiden säilyminen hyvässä kunnossa on meidän kaikkien yhteisellä vastuulla, mutta edes retkipaikkojen olemassaolo ei aina ole itsestäänselvää. Useat luonnonsuojelualueet, retkikohteet ja kansallispuistot on perustettu aktiivisen luonnonsuojelutyön ansiosta. Tunteja laskematta uurastettu vapaaehtoistyö, luontokartoitukset, adressit ja lausunnot ovat pelastaneet monta suosittua lähiluontokohdetta rakentamiselta ja hakkuilta.

Retkeily syventää luontosuhdetta ja kertoo kokemuksen kautta, miksi luonto on itsessään arvokasta ja suojelun arvoista. Luonnonsuojelu on tapa antaa luonnolle takaisin pieni osa siitä hyvinvoinnista, jonka se meille retkeilijöinä suo. Ja mikä sen palkitsevampaa, kuin retkeillä sellaisessa kohteessa, jonka säilymisen puolesta on kantanut kortensa kekoon.

Jokaisella kansalaisella on oikeus vaikuttaa ympäristöä koskevaan päätöksentekoon. Vaikka vaikuttaminen ei aina ole helppoa, se kannattaa. Päätöksenteon rakenteita ja keinoja vaikuttaa siihen esitellään helppotajuisesti Luonnonsuojelijan vaikuttamisoppaassa, joka on hyödyllistä luettavaa jokaiselle vaikuttamistyöstä kiinnostuneelle. Oppaan keskeisiä viestejä on aloitteellisuuteen kannustaminen:

Jos kunnassa on luonnonarvoiltaan arvokas alue, joka pitäisi suojella, ei ole järkevää jäädä odottamaan, että joku tekee jotain. Parasta on tehdä aloite suojelusta ja hankkia sille mahdollisimman laaja kannatus.

Lisää neuvoja oman retkimetsän tulevaisuuden varmistamiseksi löydät täältä.

Jos omistat itse metsää, sen suojelu jälkipolvien retkipaikaksi on rahallisestikin varteenotettava vaihtoehto hakkuille. Metsätalouttakin voi harjoittaa luonto- ja virkistysarvot huomioiden. Lue tästä vinkkejä metsänomistajille vapaaehtoisesta suojelusta ja jatkuvasta kasvatuksesta.

Ääni lähiluonnon puolesta kuuluu parhaiten, kun sitä kannattelee suuri joukko samanhenkisiä luonnonystäviä. Parhaiten löydät tukea lähiluontosi puolustamiseen liittymällä paikalliseen luonnonsuojeluyhdistykseesi. Oma (tai vaikka mökkikuntasi) yhdistys on myös hyvä paikallisen luonnon ja ajankohtaisten suojelukysymysten tietolähde. Monet yhdistykset järjestävät retkiä ja talkoita, joissa torjutaan esimerkiksi vieraslajien leviämistä arvokkaisiin ympäristöihin. Lue lisää paikallistoiminnastamme.

Liittyessäsi Luonnonsuojeluliittoon sinut liitetään asuinpaikkasi tai muun toivomasi paikkakunnan paikallisyhdistykseen, jolloin tuet jäsenyydelläsi niin valtakunnallista luonnonsuojelutyötä kuin paikallistakin toimintaa. Viime vuosina luonnonsuojelutyömme ansiosta esimerkiksi Oulun Sanginjoen metsät, Purunpään upeat rantametsät ja arvokkaat Oulujärven saaret ovat säästyneet ihmisten retkikohteiksi ja monimuotoisen elämän kehdoiksi. Tervetuloa mukaan!

Jukka-Pekka Ronkainen

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton verkkoviestinnän suunnittelija

Lue juttusarjan muut osat:

Luontoystävällisen retkeilijän vinkit, osa 1: Retken suunnittelu
Luontoystävällisen retkeilijän vinkit, osa 2: Retkikohteessa

Jaa sosiaalisessa mediassa

Liity norppajengiin!

Luonnonsuojeliiton jäsenenä suojelet suomalaista luontoa niin omalla paikkakunnallasi kuin koko Suomessa. Pääset mukaan retkille, tapaat muita luonnonystäviä ja saat jäsenlehden.

Liity jäseneksi