Vapauta virrat
Vielä 1900-luvun alussa Suomen joet virtasivat vapaana ja kosket kuohuivat. Sata vuotta myöhemmin vesivoima on padonnut miltei kaikki Suomen suuret joet. Laajalti jopa sata prosenttia joen virtaamasta on valjastettu pyörittämään voimalaitoksen turbiineita.
On kohtuullista, että edes kymmenys virtaavasta vedestä palautetaan takaisin uhanalaiselle jokiluonnolle, kalojen kulkuväyläksi ja raakun elinympäristöksi. Tehdään Suomesta vapautettujen virtojen maa!
Vesivoiman luontovaikutukset
Suomen ensimmäinen sähköä tuottava vesivoimala rakennettiin Tammerkoskelle vuonna 1891. Yli sata vuotta myöhemmin vesivoimasähkön tuotantoon on padottu lähes kaikki Suomen suuret joet. Suomen arviolta 159 000 joki- ja purokilometristä noin 90 prosenttia on ihmisen muuttamia. Vesivoimaloiden rakentamisella on muutoksessa merkittävä rooli.
Virtaavien vesien ja suurten jokien valjastamisen vaikutukset näkyvät Suomen luonnossa. Monet ovat varmasti kuulleet vaelluskalojen ahdingosta ja niiden kohtaamista ongelmista, mutta millaisia ovat muut patoamisen aiheuttamat luontovaikutukset?
4 keinoa virtojen vapauttamiseksi
Riittävä määrä vettä on saatava virtaamaan ympäri vuoden, jotta uhanlaista vesiluontoa ja vaelluskaloja voidaan auttaa. Pienempien, sähköntuotannolle merkityksettömien voimaloiden padot on avattava kokonaan.
Tee aloite
On aika vapauttaa Suomen vangitut virrat. Löydät täältä aloitepohjat sekä vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit lähteä vapauttamaan virtoja.
Vapauta Kemijoki
Vaelluskalat takaisin entisaikojen mahtavaan lohijokeen.
Vapauta Iijoki
Erittäin uhanalainen raakku odottaa lohen paluuta Iijokeen.
Vapauta Oulujoki
Oulujoesta tulevaisuuden vaelluskalajoki.
Vaelluskalat
Iso syy vaelluskalojemme uhanalaisuuteen on jokien patoaminen. Valtaosa joistamme on padottu, jolloin vaelluskalat eivät pääse nousemaan kutualueilleen ja takaisin mereen. Tämä heikentää merkittävästi niiden listääntymistä. Esimerkiksi lähes kaikki Suomen lohijoet on padottu.
Ajankohtaista
-
Luonnonsuojeluliitto: Kemijoen ja Iijoen vaelluskalojen kulkua parannetaan, mutta liikaa jää jatkotoimien varaan
LUE LISÄÄ: Luonnonsuojeluliitto: Kemijoen ja Iijoen vaelluskalojen kulkua parannetaan, mutta liikaa jää jatkotoimien varaanLuonnonsuojeluliitto pitää odotettuna alkuna, että aluehallintovirasto velvoitti tänään voimayhtiöt parantamaan Kemijoen ja Iijoen vaelluskalojen kulkua. Aluehallintovirasto hylkäsi kuitenkin molemmissa vesistöissä monia kalatalousviranomaisen vaatimia toiminnallisia velvoitteita. Pelkkä suunnittelu ja tarkkailu eivät riitä vaan liitto pitää jatkotyössä tärkeänä luonnonmukaisia ohitusuomia, riittäviä ympäristövirtaamia ja lisääntymisalueiden kunnostuksia.
-
Sierilän arvokas luonto pelastui – ympäristöjärjestöt kiittävät Kemijoki Oy:n päätöstä luopua voimalahankkeesta
LUE LISÄÄ: Sierilän arvokas luonto pelastui – ympäristöjärjestöt kiittävät Kemijoki Oy:n päätöstä luopua voimalahankkeestaKemijoki Oy kertoi perjantaina luopuvansa Sierilän voimalaitoshankkeesta. Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF kiittävät yhtiötä ja sen omistajatahoja vastuullisesta päätöksestä luopua hankkeesta. Toteutuessaan se olisi aiheuttanut merkittävää luontokatoa sekä vaikeuttanut pyrkimyksiä parantaa pohjoisen suurjoen tilaa ja vaelluskalojen olosuhteita.
-
|
Vuosikymmenien kamppailu Sierilästä voitettiin
LUE LISÄÄ: Vuosikymmenien kamppailu Sierilästä voitettiinKemijoki Oy on ilmoittanut luopuvansa Sierilän vesivoimalan suunnittelusta. Päätös tuo toivoa vaelluskalojen paluulle maamme suurimpaan jokeen.
Lisätietoja
Freshabit LIFE IP (LIFE14 IPE/FI/023)
Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai EASME ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.