Kuten moni tärkeä tarina, myös Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta lähti liikkeelle päättäväisestä ja muutosta kaipaavasta joukosta ihmisiä. Suomen luonnonsuojeluliiton tie alkoi vuonna 1938, ja vuosikymmenten varrella tie vei pienestä ryhmästä yhdeksi Suomen vaikuttavimmista järjestöistä.

Kaikki alkoi rakkaudesta luontoon

Toukokuisena perjantai-iltana vuonna 1938 joukko määrätietoisia ihmisiä kokoontui Helsingin Säätytalolla. Heille oli yhteistä rakkaus luontoon. Lähes satapäinen ryhmä perusti Suomen Luonnonsuojeluyhdistyksen, nykyisen Suomen luonnonsuojeluliiton edeltäjän.

Järjestön työ alkoi sotien jo sotien aikaan luontoretkien järjestämisestä, jota pidettiin ”keinona yleisön luonnonharrastuksen herättämiseksi”. Suomalaisten viemisestä luontoon tulee keskeistä työtä. 2010-luvulla vuosittain järjestetään yli tuhat retkeä, joille osallistuu kymmeniä tuhansia luonnonystäviä.

Suomen luonnonsuojeluyhdistys näytti ensimmäistä kertaa voimansa kansallispuistojen perustamisessa. Ilman luonnonsuojelijoita emme saisi vaeltaa Lapin erämaissa, katsella henkeä pidätellen Kolin kansallismaisemaa tai sukeltaa norpan lailla Saimaan aaltoihin Koloveden kansallispuistossa. Kansallispuistoverkoston ohella Luonnonsuojeluliiton ydintyöksi muodostui maamme suojeluverkoston luominen.

Aikaansa edellä

1960-luvulla ympäristömyrkyt havahduttivat maailman ympäristötietoisuuteen. Luonnonsuojeluyhdistys muuttui Luonnonsuojeluliitoksi, joka sai lisää voimaa paikallistoiminnasta: piireistä ja paikallisyhdistyksistä. Myös nuorisojärjestö Luonto-Liitto liittyi joukkoon.

Alkoi Suomen myöhemmin maailman parhaaksi arvioidun ympäristöhallinnon ja -lainsäädännön tiivis rakentaminen. Luonnonsuojeluliitto esitti Suomeen ympäristöministeriötä jo vuonna 1970. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriö piti ajatusta ympäristöministeriöstä kummallisena, omalaatuisena ja täysin asiattomana. 13 vuoden sinnikkään työn jälkeen Suomi saa ympäristöministeriön maailman ensimmäisten joukossa.

Vuosikymmenten varrella Suomen luonnonsuojeluliitto on usein aikaansa edellä. Aikoinaan niin vesiensuojeluvaatimusten, Natura-suojeluohjelman kuin rikkidirektiivinkin piti ajaa Suomi konkurssiin, mutta näin ei käynyt. Nämäkin ovat nykyään osa Suomen luonnonsuojeluhistoriaa.

Vaikuttava järjestö

Suomen luonnonsuojeluliitolla on aina ollut keskeinen rooli niin maamme ympäristöhallinnon kuin ympäristölainsäädännönkin tuntemisessa.  2010-luvulla Suomen luonnonsuojeluliitto arvioidaan aktiivisimmaksi ympäristöjärjestöksi vaikuttamistyössä. Luonnonsuojeluliiton asiantuntijat pääsevät puhumaan eduskuntaan, tapaamaan ministereitä ja ympäristöhallinnon virkamiehiä. Paikallistasolla vaikutetaan kuntapäättäjiin ja kuntien virkamiehiin. Luonnonsuojeluliitto on vallan vahtikoira ja luonnon herkeämätön puolustaja.

Jokainen aikakausi on tuonut mukanaan ongelmia, jotka on luonnonsuojelun näkökulmasta ratkaistava. 2010-luvulla maailma on entistä monimutkaisempien ja vaikeampien ympäristöongelmien edessä. Yksi asia on silti pysynyt ennallaan. Luonnonsuojeluliitto tarvitsee edelleen rohkeita ja luonnon puolia pitäviä ihmisiä. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan. Liity siis joukkoomme.

80 vuotta suojeluvoittoja

Suomen luonnonsuojeluliitto on aikaansaava järjestö. Voitot ovat välillä konkreettisia luontokohteiden pelastamisia turpeenotolta, hakkuilta ja rakentamiselta. Välillä taas suuria mutta vaikeammin havaittavia muutoksia rakenteissa: ympäristöhallinnossa ja -lainsäädännössä. Jokainen niistä vie eteenpäin.

Tunnustuksia suojelutyöstä

Jaamme vuosittain useita tunnustuksia merkittävistä ympäristöteoista. Perinteikästä Ympäristöpalkintoa on myönnetty jo vuodesta 1980 lähtien. Palkitsemme myös järjestömme ansioituneita jäseniä ansiomerkein. Piirimme ja yhdistyksemme jakavat lisäksi vuosittain omat, maakunnalliset ja paikalliset ympäristöpalkintonsa.

Lue lisää palkinnoista
“Luonnonsuojeluliiton rooli on ollut hyvin keskeinen: aluksi se virallisen luonnonsuojelun osana hoiti luonnonsuojelualueiden suunnitteluun liittyviä tehtäviä, neuvotteli ja huomautti luontoa muuttavista hankkeista. Sittemmin se käynnisti ympäristöpoliittisen keskustelun ja nosti esiin uusia teemoja, kuten luonnonvarojen järkevä käyttö, ihmisen terveyteen, viihtyvyyteen ja elämäntapoihin liittyvät ympäristökysymykset.”

FT Pekka Borg , Dosentti ja tietokirjailija kirjassa Herättäjät, tulenkantajat ja muutoksentekijät

Unelmamme

Suomen luonnonsuojeluliitolla on unelma: yhdessä voimme suojella suomalaisen luonnon. Yksikään laji ei saa kuolla sukupuuttoon ihmisen toimien vuoksi ja luonnon monimuotoisuutta palautetaan aktiivisesti. Luonnon toimintakyky on Suomessa tiedostettava kaiken inhimillisen toiminnan lähtökohdaksi.

Visio ja arvot

Voittoa luonnolle

Luonnonsuojeluliitto on avoin ja demokraattinen kansalaisjärjestö. Riippumattomuus poliittisista puolueista ja eturyhmistä varmistaa sen, että suojelutyössä voidaan ajaa ensisijaisesti luonnon ja ympäristön etua. Luonnonsuojeluliitto tuottaa voittoa vain luonnolle.

Talous ja päätöksenteko