Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että norppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 410 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että norppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Tutustu norpan suojeluun

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pitäytymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

Tietoa saimaannorpasta

Saimaannorppa on norpan alalaji ja yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä.

Opi norpasta

Uhkatekijät

Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut sen, että saimaannorppa on nykyisin erittäin uhanalainen.

Tutustu uhkatekijöihin

Suojelun lyhyt historia

Saimaannorpan selviytymismahdollisuuksia on saatu suojelun avulla lisättyä.

Lue lisää

Kalasta oikein norppavesillä

Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Tee päätös saimaannorpan hyväksi ja jätä verkot sekä löysänieluiset katiskat laskematta Saimaalla.

Norppaturvallinen kalastus

Norpan ja ihmisen kestävä yhteiselo

Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hankkeen (2019–2022) tavoitteena on edistää järvinorppiin kohdistuvaa tutkimusyhteistyötä ja tiedonvälitystä eri sidosryhmille Suomessa ja Venäjällä.

CoExist-hanke

Lahjoita norpalle!

Auta pelastamaan yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme saimaannorpan puolesta. Rahankeräyslupa RA/2016/780.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Ajankohtaista

Kyselyt: kalastusrajoitusten lisäämisellä norpan suojelemiseksi on vankka enemmistön tuki

Enemmistö suomalaisista ja Saimaalla mökkeilevistä ja kalastavista kannattaa saimaannorpan parempaa suojelua esimerkiksi jatkamalla verkkokalastusrajoituksia heinäkuuhun. Kalastusrajoitusten seuraavaa viisivuotiskautta valmistellaan parhaillaan. Laajemmille rajoituksille oli suomalaisten tuki myös edellisellä kerralla, kun rajoituksia tarkistettiin, mutta tuolloin kyselyjen tulokset ohitettiin. Tällä kertaa näin voida enää tehdä.

Lue lisää

Saimaannorppakanta kasvaa, mutta aivan liian hitaasti

Metsähallitus on julkistanut uuden arvion saimaannorppakannasta. Karkea arvio vuoden 2020 kannan koosta on noin 420–430 norppaa, eli kasvua aiempaan on noin 15–20 yksilöä. Kyseessä on talvikanta 2019-2020. Luvuissa ei siis näy viime talven huonojen pesimäolosuhteiden vaikutus, muistuttaa saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen.

Lue lisää

Luonnon ja norppien ystävän matkassa Saimaalla

Saimaannorppa on rakas eläin suomalaisille. Monet haluavat tehdä myös jollain tavalla aktiivista suojelutyötä norpan tulevaisuuden turvaamiseksi. Keinoja on useita aina apukinoskolauksista norppaturvalliseen kalastukseen ja ympäristökasvatukseen. Kesäisenä elokuun päivänä Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen ja norppatiedottaja Hanne Kosonen kävivät tutustumassa hieman harvinaisempaan yksityishenkilön toteuttamaan suojelutyöhön.

Lue lisää