Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt se on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 380-400 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Tavoitteena on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason, mikä tarkoittaa käytännössä nykyisen kannan moninkertaistumista.

Lue lisää norpan suojelusta

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Auttaa voit myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla ja jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

CoExist Norpan ja ihmisen yhteiselo

Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hanke (2019–2022) on Kaakkois-Suomen ja Venäjän välinen saimaan- ja laatokannorppiin liittyvä hanke, jonka tavoitteena on edistää järvinorppiin kohdistuvaa tutkimusyhteistyötä ja tiedonvälitystä eri sidosryhmille rajan molemmin puolin. Hankkeessa tutkitaan järvinorppien käyttäytymistä sekä edistetään ihmisten ja hylkeiden yhteiseloa kouluttamisen ja tiedonvaihdon kautta.

Lue lisää

Lahjoita norpalle!

Auta pelastamaan maailman uhanalaisin hylje sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta.

Tee kertalahjoitus saimaannorpalle

Ajankohtaista

Ole kuin norppa – vältä suuria väkijoukkoja!

Koronavirus on saanut ihmiset miettimään, mitä tehdä, kun täytyy pysyä kotona ja erossa muista ihmisistä. Norppatiedottaja Hanne Kosonen listasi blogiinsa valikoiman norppa-aiheisia ohjelmia, musiikkia sekä puuhavinkkejä, joista riittää iloa niin isoille kuin pienillekin kotoileville norppafaneille.

Lue lisää

Kuvat suojelevat

Luontokuvaus on suosittu harrastus. Kuvilla voi myös suojella luontoa. Luonnonsuojeluliitto saa valokuvia useilta vapaaehtoisilta valokuvaajilta. Nyt he kertovat vinkkejä muille luontokuvaajille.

Lue lisää

Heikoilla jäillä

Saimaan selkävedet ovat sulana, vain rannassa jää kantaa. Lumikolalla koetetaan kasata saimaannorpalle vähäisestä lumesta pesäpaikkoja. Kuinka Suomen mittaushistorian ehkä lämpimin talvi etenee?

Lue lisää

Mitä tehdä, kun talvea ei näy Saimaalla?

Epätavallisen lauha ja lumeton talvi on herättänyt huolta siitä, miten saimaannorppa selviytyy. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen vastaa yleisimpiin tilannetta koskeviin kysymyksiin.

Lue lisää

Kalasta
oikein
norppavesillä

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että tulevaisuudessa Saimaalla ei enää kalasteta lainkaan norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä. Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus.

Lue lisää

Lapsissa norpan tulevaisuus

Suomen luonnonsuojeluliitto tekee jatkuvaa ympäristökasvatustyötä norpan hyväksi. Kierrämme Saimaan alueen kouluissa ja tapahtumissa kertomassa saimaannorpasta ja sen suojelusta. Ympäristökasvatustyössä onnistuminen on avainasioita norpan tulevaisuuden kannalta, sillä nykyiset lapset ja koululaiset ratkaisevat norpan kohtalon tulevina vuosikymmeninä.

Saimaannorppa ja ympäristökasvatus

Kuva: Meeri Zembe