Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt se on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 410 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että norppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Lue lisää norpan suojelusta

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Auttaa voit myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla ja jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

CoExist Norpan ja ihmisen yhteiselo

Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hanke (2019–2022) on Kaakkois-Suomen ja Venäjän välinen saimaan- ja laatokannorppiin liittyvä hanke, jonka tavoitteena on edistää järvinorppiin kohdistuvaa tutkimusyhteistyötä ja tiedonvälitystä eri sidosryhmille rajan molemmin puolin.

Lue lisää

Lahjoita norpalle!

Auta pelastamaan maailman uhanalaisin hylje sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta. Rahankeräyslupa RA/2016/780.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Ajankohtaista

Verkkokalastus uhkaa saimaannorppaa loppukesällä – Luonnonsuojeluliitto jakoi 100 norppaturvallista katiskaa

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät 30. kesäkuuta. Tämän takia heinäkuu on kuuttien elämän vaarallisinta aikaa. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat kuuttien suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös kesäkuun jälkeen. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa myös, että löysänieluiset katiskat ovat ympäri vuoden kiellettyjä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Lue lisää

Luonnonsuojeluliitto jakaa Savonlinnassa norppaturvallisia Saimaa-katiskoja

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30. kesäkuuta. Luonnonsuojeluliiton järjestämässä Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Savonlinnassa kannustetaan Saimaalla kalastavia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen. Tapahtumassa liitto jakaa maksutta Saimaa-katiskoita, tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta sekä Saimaa-katiskan rakennusohjeita. Tapahtumassa on jaossa myös nielurajoittimia, joiden avulla löysänieluisesta katiskasta saa norpalle turvallisen pyydyksen.

Lue lisää

Kivillä loikovat norpat tarvitsevat rauhan

On taas se aika keväästä, kun saimaannorppia voi nähdä pötköttelemässä rantakivillä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa rantalomakauden alku, vaan norpat tekevät raskasta työtä vaihtaessaan karvansa kokonaan uuteen. Norppatiedottaja Hanne Kosonen esittelee blogissaan kymmenen faktaa norpan karvanvaihdosta ja vinkkaa, kuinka aran norpan voi ottaa huomioon Saimaalla liikkuessa.

Lue lisää

Ole kuin norppa – vältä suuria väkijoukkoja!

Koronavirus on saanut ihmiset miettimään, mitä tehdä, kun täytyy pysyä kotona ja erossa muista ihmisistä. Norppatiedottaja Hanne Kosonen listasi blogiinsa valikoiman norppa-aiheisia ohjelmia, musiikkia sekä puuhavinkkejä, joista riittää iloa niin isoille kuin pienillekin kotoileville norppafaneille.

Lue lisää

Kuvat suojelevat

Luontokuvaus on suosittu harrastus. Kuvilla voi myös suojella luontoa. Luonnonsuojeluliitto saa valokuvia useilta vapaaehtoisilta valokuvaajilta. Nyt he kertovat vinkkejä muille luontokuvaajille.

Lue lisää

Aineistot

Tervetuloa mukaan!

Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.

Tapahtumakalenteri

Kalasta
oikein
norppavesillä

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että tulevaisuudessa Saimaalla ei enää kalasteta lainkaan norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä. Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus.

Lue lisää

Lapsissa norpan tulevaisuus

Suomen luonnonsuojeluliitto tekee jatkuvaa ympäristökasvatustyötä norpan hyväksi. Kierrämme Saimaan alueen kouluissa ja tapahtumissa kertomassa saimaannorpasta ja sen suojelusta. Ympäristökasvatustyössä onnistuminen on avainasioita norpan tulevaisuuden kannalta, sillä nykyiset lapset ja koululaiset ratkaisevat norpan kohtalon tulevina vuosikymmeninä.

Saimaannorppa ja ympäristökasvatus

Kuva: Meeri Zembe