Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että norppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 410 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että norppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Tutustu norpan suojeluun

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pitäytymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

Tietoa saimaannorpasta

Saimaannorppa on norpan alalaji ja yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä.

Opi norpasta

Uhkatekijät

Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut sen, että saimaannorppa on nykyisin erittäin uhanalainen.

Tutustu uhkatekijöihin

Suojelun lyhyt historia

Saimaannorpan selviytymismahdollisuuksia on saatu suojelun avulla lisättyä.

Lue lisää

Kalasta oikein norppavesillä

Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Tee päätös saimaannorpan hyväksi ja jätä verkot sekä löysänieluiset katiskat laskematta Saimaalla.

Norppaturvallinen kalastus

Norpan ja ihmisen kestävä yhteiselo

Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hankkeen (2019–2022) tavoitteena on edistää järvinorppiin kohdistuvaa tutkimusyhteistyötä ja tiedonvälitystä eri sidosryhmille Suomessa ja Venäjällä.

CoExist-hanke

Lahjoita norpalle!

Auta pelastamaan yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme saimaannorpan puolesta. Rahankeräyslupa RA/2016/780.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Ajankohtaista

Luonnon ja norppien ystävän matkassa Saimaalla

Saimaannorppa on rakas eläin suomalaisille. Monet haluavat tehdä myös jollain tavalla aktiivista suojelutyötä norpan tulevaisuuden turvaamiseksi. Keinoja on useita aina apukinoskolauksista norppaturvalliseen kalastukseen ja ympäristökasvatukseen. Kesäisenä elokuun päivänä Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen ja norppatiedottaja Hanne Kosonen kävivät tutustumassa hieman harvinaisempaan yksityishenkilön toteuttamaan suojelutyöhön.

Lue lisää

Saimaalta löydetty suuri määrä norpille vaarallisia, kiellettyjä katiskoja – Luonnonsuojeluliitto pyytää sekä myyjiä että ostajia varmistamaan, ettei Saimaalla käytetä löysänieluisia katiskoja

Saimaalla tehdyssä kalastuksenvalvonnassa on tänä kesänä löydetty lukuisia norpille vaarallisia, löysänieluisia katiskoja. Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympäri vuoden kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetrin. Kielto perustuu valtioneuvoston asetukseen.

Lue lisää

Verkkokalastus uhkaa saimaannorppaa loppukesällä – Luonnonsuojeluliitto jakoi 100 norppaturvallista katiskaa

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät 30. kesäkuuta. Tämän takia heinäkuu on kuuttien elämän vaarallisinta aikaa. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat kuuttien suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös kesäkuun jälkeen. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa myös, että löysänieluiset katiskat ovat ympäri vuoden kiellettyjä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla.

Lue lisää

Luonnonsuojeluliitto jakaa Savonlinnassa norppaturvallisia Saimaa-katiskoja

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30. kesäkuuta. Luonnonsuojeluliiton järjestämässä Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Savonlinnassa kannustetaan Saimaalla kalastavia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen. Tapahtumassa liitto jakaa maksutta Saimaa-katiskoita, tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta sekä Saimaa-katiskan rakennusohjeita. Tapahtumassa on jaossa myös nielurajoittimia, joiden avulla löysänieluisesta katiskasta saa norpalle turvallisen pyydyksen.

Lue lisää