Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Viimeinen talveni?

Lähes 80 prosenttia kuuteista kuolee ennenaikaisesti ennen kuin ne saavuttavat lisääntymisiän. Suomen luonnonsuojeluliiton yritystukijana suojelet kanssamme erittäin uhanalaista saimaannorppaa ja olet mukana pysäyttämässä luontokatoa ja ilmastonmuutosta.

Liity kannatusyritykseksi

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että norppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 480 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että norppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Tutustu norpan suojeluun

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pidättymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

Tietoa saimaannorpasta

Saimaannorppa on norpan alalaji ja yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä.

Opi norpasta

Uhkatekijät

Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut sen, että saimaannorppa on nykyisin erittäin uhanalainen.

Tutustu uhkatekijöihin

Suojelun lyhyt historia

Saimaannorpan selviytymismahdollisuuksia on saatu suojelun avulla lisättyä.

Lue lisää

Kalasta oikein norppavesillä

Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Tee päätös saimaannorpan hyväksi ja jätä verkot sekä löysänieluiset katiskat laskematta Saimaalla.

Norppaturvallinen kalastus

Saimaannorpan suojelua yhteistyössä

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen (2020–2025) tavoitteena on ehkäistä ja vähentää eri uhkatekijöiden aiheuttamia ongelmia norppakannalle.

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke

Saimaannorppa ja ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät lämpimät talvet vaikeuttavat saimaannorppien pesimistä. Norpan pesiminen apukinoksiin ja keinopesiin on antanut toivoa siitä, että pesintää voidaan auttaa.

Apukinostalkoot ja keinopesät

Auta norppaa!

Auta pelastamaan yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme saimaannorpan puolesta. Rahankeräyslupa RA/2022/199.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Ajankohtaista

Hyvää syntymäpäivää kuutit!

Suomen luonnonsuojeluliitto on jo usean vuoden ajan järjestänyt Kuutin synttärit -nimeä kantavan perheille suunnatun tapahtuman helmi-maaliskuussa syntyvien kuuttien kunniaksi. Tänä vuonna synttäreitä vietettiin Mikkelissä lauantaina 24. helmikuuta. Iloisen juhlinnan lisäksi Kuutin synttäreiden vietolla muistutetaan ihmisiä myös saimaannorpan pesimärauhasta ja kehotetaan välttämään liikkumista Saimaan jäillä etenkin rantakinosten läheisyydessä.

Lue lisää

Norpanpöntöt ja apukinokset toimivat

Vuosituhannen alussa saimaannorppakanta lähti laskuun, kun suureen kalanpyydyskuolleisuuteen yhdistyivät parin leudon talven aiheuttamat pesintäongelmat. Silloin havahduttiin siihen, voitaisiinko saimaannorpan pesintää auttaa lämpenevässä ilmastossa.

Lue lisää

Paljastuuko saimaannorpan salattu menneisyys?

Olemme olleet siinä käsityksessä, että saimaannorppa on läheinen sukulainen laatokannorpan ja itämerennorpan kanssa. Genetiikkatutkimus on nyt osoittanut, että näin ei ole. Mistä ja milloin saimaannorppa on sitten Saimaaseen tullut?

Lue lisää

Norpalla oli ennätysten vuosi

Metsähallituksen lokakuussa julkaiseman saimaannorpan kanta-arvion mukaan norppia on nyt noin 480 yksilöä. Se on pitkäjänteisen suojelutyön tulosta. Saimaannorppa on edelleen kuitenkin erittäin uhanalainen.

Lue lisää

Onko saimaannorpan suojelutyö hoideltu?

Uusin Metsähallituksen tekemä saimaannorpan kanta-arvio on noin 480 yksilöä. Kannankasvu on tehokkaan ja pitkäjänteisen suojelutyön ansiota. Kuluvana vuonna on kuitenkin myös tullut tietoon jo yhdeksän kalanpyydyksiin kuollutta norppaa. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua. Norppien kalanpyydyskuolleisuuden vähentäminen ja sen lopettamiseen pyrkiminen on tärkein yksittäinen asia, johon voimme nopealla aikataululla vaikuttaa.

Lue lisää

Kalaverkot uhkaavat saimaannorppia taas heinäkuusta alkaen – ”Kalastusrajoituksia on tehty piittaamatta oikeasta tiedosta”

Verkkokalastusrajoitukset saimaannorppien keskeisillä elinalueilla päättyvät tänään 30. kesäkuuta. Muikkuverkkojen osalta kielto päättyi jo 20. kesäkuuta, ja nuori norppa kuoli laillisiin muikkuverkkoihin heti kesäkuun lopussa. Suurin piikki norppien kalanpyydyskuolemissa onkin heti rajoitusten päätyttyä. Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastajia omaksumaan norppaturvalliset kalastusmenetelmät, ja kuluttajia vaatimaan norppaturvallisesti pyydettyä kalaa.

Lue lisää