Sai­maan­norp­pa

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Kuva: Juha Taskinen

Etusivu Mitä me teemme Saimaannorppa

Vastaa kyselyyn norppaturvallisesta kalasta

Saimaalta pyydetty luonnonkala ja saimaannorppa kuuluvat kesään. Haluaisitko nauttia kaupassa tai ravintolassa Saimaalta norppaturvallisesti pyydettyä kalaa? Tai oletko kalastaja tai myytkö Saimaalta pyydettyä kalaa asiakkaillesi kaupassa tai ravintolassa? Vastaa kyselyymme norppaturvallisesta kalastuksesta ja voit voittaa hienot kiikarit!

Lue lisää ja vastaa kyselyyn

Tavoitteena norpan säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt saimaannorppa on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että norppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 480 yksilöä. Pitkäjänteisen suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että norppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Tutustu norpan suojeluun

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pidättymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä

Tietoa saimaannorpasta

Saimaannorppa on norpan alalaji ja yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä.

Opi norpasta

Uhkatekijät

Ihminen on toiminnallaan aiheuttanut sen, että saimaannorppa on nykyisin erittäin uhanalainen.

Tutustu uhkatekijöihin

Suojelun lyhyt historia

Saimaannorpan selviytymismahdollisuuksia on saatu suojelun avulla lisättyä.

Lue lisää

Kalasta oikein norppavesillä

Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Tee päätös saimaannorpan hyväksi ja jätä verkot sekä löysänieluiset katiskat laskematta Saimaalla.

Norppaturvallinen kalastus

Saimaannorpan suojelua yhteistyössä

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen (2020–2025) tavoitteena on ehkäistä ja vähentää eri uhkatekijöiden aiheuttamia ongelmia norppakannalle.

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke

Saimaannorppa ja ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät lämpimät talvet vaikeuttavat saimaannorppien pesimistä. Norpan pesiminen apukinoksiin ja keinopesiin on antanut toivoa siitä, että pesintää voidaan auttaa.

Apukinostalkoot ja keinopesät

Auta norppaa!

Auta pelastamaan yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä sukupuutolta. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme saimaannorpan puolesta. Rahankeräyslupa RA/2022/199.

Liity kuukausilahjoittajaksi

Ajankohtaista

Lapset nauttivat leirielämästä Saimaan sylissä

Luontoliiton Savo-Karjalan piirin jo 11. kertaa järjestämä Lasten Norppaleiri kokosi 20 lasta Savonlinnan Turponsaareen heinäkuun toisella viikolla. Leirillä 8–13-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan Saimaan saaristoluontoon viiden päivän ajaksi. Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppatyöntekijät vierailivat leirillä tutustuen tunnelmaan ja kertoen saimaannorppien elämästä.

Lue lisää

Edellisvuotta selvästi vähemmän kuutteja polskii nyt Saimaassa

Loppukeväisin vapaaehtoiset eri puolilla Saimaata etsivät merkkejä norppien pesinnästä ja laskevat norpanpesiä. Myös Suomen luonnonsuojeluliitto osallistuu vuosittain pesälaskentoihin vastuualueillaan. Pesälaskentojen tuloksia kuultiin Metsähallituksen järjestämässä tilaisuudessa Savonlinnassa toukokuun lopussa. Saimaanorppien talvella syntyneistä kuuteista saatiin sekä ikäviä että ilahduttavia uutisia.

Lue lisää

Viisi vinkkiä saimaannorpan hyväksi

Saimaannorppa on meille suomalaisille ilon ja ylpeyden aihe. Se on harvinaisuudessaan ja erakkomaisuudessaan kiehtova eläin, jonka useat toivovat Saimaalla liikkuessaan kohtaavansa. Usein silkasta tietämättömyydestä ja tahattomuudesta kumpuava ihmistoiminta aiheuttaa myös uhkatekijöitä saimaannorpan säilymiselle.

Lue lisää

Suomen luonnonsuojeluliitto kartoittaa kyselyllä näkemyksiä norppaturvallisesti pyydetystä kalasta

Suomen luonnonsuojeluliitto selvittää kyselyllä Saimaan kaupallisten kalastajien, koko kalaketjun ja kuluttajien mielipiteitä norppaturvallisesta kalastuksesta sekä mielenkiintoa norppaturvallisesti pyydettyyn kalaan. Tavoitteena on saada tietoa norppaturvallisen kalan kysynnästä ja tarjonnasta sekä mahdollisuudesta perustaa norppaturvallisen kalan merkki palvelemaan näiden kohtaamista.

Lue lisää

Photo-ID-tutkimusmenetelmä paljastaa saimaannorpan elämästä uusia asioita

Jokaisella saimaannorpalla on yksilölliset kiehkurakuviot turkissaan. Tähän perustuu niin kutsuttu Photo-ID-menetelmä, jolla saimaannorppayksilöitä tunnistetaan valokuvissa näkyvien turkkikuvioiden perusteella. Photo-ID-menetelmän avulla arvioidaan norppakannan kokoa sekä saadaan tietoa tunnistettujen norppien käyttäytymisestä ja liikkumisesta.

Lue lisää

Saimaalla norpanpesäetsivinä

Niin ihmeellinen oli kokemus katsella pientä kuuttia silmästä silmään, se näytti niin luottavaiselta meitä tuijottaessaan, kirjoittaa saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen blogitekstissään.

Lue lisää