Muikku 2/2023
Muikku-pilapiirros. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2023.
Lue lisääSaavutettavuustyökalut
Meille ei riitä, että lajit kiikkuvat uhanalaisuuden rajoilla. Suomen uhanalaisista lajeista noin 36 prosenttia elää ensisijaisesti metsissä. Metsätalous on kestävää vasta, kun lajien ja metsien tilanne on hyvä. Metsä on paikka, jossa ihminen lepää ja virkistyy. Metsä on puhdasta ilmaa ja vettä.
Lue lisää tavoitteistammeLuonnonsuojeluliitto haluaa lisätä metsien suojelua sekä vaikuttaa siihen kuinka metsiä käytetään. Vaikutamme muun muassa metsiä koskevan lainsäädännön valmisteluun, vaikutamme suojelua tarvitsevien metsien kohtaloon sekä kampanjoimme avohakkuita historiaan.
Tutustu toimintaammeJokainen voi toimia metsäluonnon puolesta. Voit tukea Luonnonsuojeluliiton metsätyötä lahjoituksella. Voit tulla mukaan esimerkiksi kampanjoimaan avohakkuita historiaan. Voit suojella ja käyttää omia metsiäsi luontoa huomioiden tai vaikuttaa kotikuntasi päätöksentekoon ja lähimetsiesi kohtaloon.
Katso mitä sinä voit tehdäJulkisessa keskustelussa esiintyy virheellisiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.
Lue artikkeliKuva: Jukka-Pekka Ronkainen
Muikku-pilapiirros. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2023.
Lue lisääSuomen hiilinielut ovat romahtaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Se on lisännyt toiveita teknisten hiilinielujen käyttöönotolle. Vaarana on se, että huomio siirtyy pois nykyisten hiilivarastojen suojelusta ja luonnon nielujen vahvistamisesta, jotka ovat keino päästä maankäyttösektorin ilmastotavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä. Teknisten nielujen käyttöönotto ei myöskään poista tarvetta muuttaa nykyistä metsäpolitiikkaa.
Lue lisääMaa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi vetoavat muodostettavaan hallitukseen luonnon monimuotoisuutta parantavien ohjelmien rahoituksen turvaamiseksi.
Lue lisääTänään julkaistu raportti vyöryttää jälleen esiin uusia esimerkkejä valtion talousmetsissä sijaitsevista arvometsistä, jotka pitäisi asettaa välittömään hakkuukieltoon ja suojeluun. Metsiä kartoitti vapaaehtoisista koostuva Luonnonmetsä-työryhmä, joka on löytänyt valtion mailta luonnonmetsää jo yhteensä 58 000 hehtaaria. Alueiden suojelu edistäisi 10 prosentin tiukkaa suojelutavoitetta, johon Suomi on sitoutunut.
Lue lisääKemiönsaaressa Varsinais-Suomessa on saatu aikaan merkittävä suojeluvoitto Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen pitkän työn ansiosta. Kemiönsaaren kunta on päättänyt suojella 30 prosenttia kunnan metsäsuunnitelmaan liittyvästä metsämaasta. Lisäksi kunta luopuu avohakkuista metsätalousmaillaan ja siirtyy jatkuvaan kasvatukseen.
Lue lisääKHO pyysi tammikuussa valtioneuvostolta lausuntoa ympäristöjärjestöjen viime marraskuussa jättämään hallintovalitukseen, ja nyt ympäristöjärjestöt jättävät oman vastaselityksensä valtioneuvoston ympäristöministeriöllä teettämään lausuntoon.
Lue lisääMiia Pietiläisen Faabeleita-sarjakuva. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2023.
Lue lisääEspoon kaupunki hakkasi vuodenvaihteessa jopa satoja kuusia neljän hehtaarin alueella Träskändan luonnonsuojelualueella. Espoon ympäristöyhdistys on tehnyt hakkuista poliisille tutkintapyynnön.
Lue lisääMinkälaisia metsiä tavoittelemme Suomessa
Luonnonsuojeluliiton politiikkasuositus kestävästä biotaloudesta.
Käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen.
Kuntametsät asukkaiden ja luonnon keitaiksi.
Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.
Tapahtumakalenteri