Metsät

Metsät ovat suomalaisille rakkaita. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää huolta ja kamppailee sen puolesta ympäri maata, että metsämme säilyvät elinvoimaisina myös tuleville sukupolville.

Etusivu Mitä me teemme Metsät

Metsätavoitteemme

Meille ei riitä, että lajit kiikkuvat uhanalaisuuden rajoilla. Suomen uhanalaisista lajeista noin 36 prosenttia elää ensisijaisesti metsissä. Metsätalous on kestävää vasta, kun lajien ja metsien tilanne on hyvä. Metsä on paikka, jossa ihminen lepää ja virkistyy. Metsä on puhdasta ilmaa ja vettä.

Lue lisää tavoitteistamme

Näin puolustamme metsiä

Luonnonsuojeluliitto haluaa lisätä metsien suojelua sekä vaikuttaa siihen kuinka metsiä käytetään. Vaikutamme muun muassa metsiä koskevan lainsäädännön valmisteluun, vaikutamme suojelua tarvitsevien metsien kohtaloon sekä kampanjoimme avohakkuita historiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia metsäluonnon puolesta. Voit tukea Luonnonsuojeluliiton metsätyötä lahjoituksella. Voit tulla mukaan esimerkiksi kampanjoimaan avohakkuita historiaan. Voit suojella ja käyttää omia metsiäsi luontoa huomioiden tai vaikuttaa kotikuntasi päätöksentekoon ja lähimetsiesi kohtaloon.

Katso mitä sinä voit tehdä

Lyhyt oppimäärä metsien mo­ni­muo­toi­suu­des­ta

Julkisessa keskustelussa esiintyy virheellisiä väitteitä metsätalouden kestävyydestä. Kokosimme väitteisiin vastauksia.

Lue artikkeli

Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Ajankohtaista

“Historiallista vain vastuun pakoilu”– ympäristöjärjestöt tyrmistyivät hallituksen metsälinjauksista

Ympäristöjärjestöt ovat syvästi pettyneitä Petteri Orpon hallituksen tänään julkistamiin linjauksiin metsien suojelusta. Järjestöt toteavat, että luonnonmetsien määrä Suomessa hupenee nyt entisestään, kun vanhoja metsiä jätetään hakkuiden piiriin. Erillispäätös suojelusta lähinnä alleviivaa, mitä tullaan jättämään tiukan suojelun ulkopuolelle, eikä tosiasiallinen suojelupinta-ala lisäänny välttämättä lainkaan. Varsinkin yksityismaiden osalta hallituksen päätöksen valmistelu on täysin puutteellista.

Lue lisää

Hallitus petti isoimman ympäristölupauksensa

Valtion vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu oli Petteri Orpon hallitusohjelman suurin lupaus luonnonsuojelulle. Julkaistujen tietojen mukaan kriteerit vanhoille metsille tulevat olemaan niin tiukat, että kriteerejä täyttäviä metsiä ei Etelä-Suomesta löydy ja paljon arvokkaita metsiä jää suojelematta.

Lue lisää

”Tämä mikään kansallispuisto ole”

"Ensimmäinen kokemani luonnontuho oli lapsuuteni metsän menetys. Lapsenpäässäni oli kartta tummista kuusikoista ja valoisista lehdoista, poluista, sienipaikoista, kallioista joille kiivetä. Kun metsä rakennettiin, mieleni sisällön merkitys lakkasi. Aivoihini tallennettu paikantaju oli kummitus vailla vastetta todellisuudessa, kuin amputoitu raaja jossa tuntuu aavesärkyä. Suhteeni lähiluontoon oli särkynyt", kirjoittaa Virpi Sahi kolumnissaan.

Lue lisää

Upea metsä turvaan Mäntsälässä

Mäntsälään perustetaan 110 hehtaarin suojelualue Sahajärven vanhan metsän alueelle. Se saatiin suojeluun vuosien epätietoisuuden jälkeen, kun Mäntsälän kunta päätti myydä sen valtiolle.

Lue lisää

Työkaluja kuntalaisille kotimetsien säilyttämiseksi

Koneen Säätiö on myöntänyt Metsän puolella -apurahan Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton yhteishankkeelle kuntametsien puolustamiseen.Koneen Säätiö on myöntänyt apurahan puolitoistavuotiselle kuntametsähankkeellemme. Metsän puolella -rahoituksen avulla pääsemme yhdessä…

Lue lisää

Luonnonsuojeluliitto vaatii hallitukselta korjausta ympäristöpolitiikkaan kehysriihessä

Lahdessa viikonloppuna kokoontunut Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto vaatii hallitusta korjaamaan ympäristöasioiden suuntaa kehysriihessä muun muassa suojelemalla valtion vanhoja metsiä ja säästämällä ympäristölle haitallisista tuista eikä ympäristöhallinnosta. Valtuusto terästi myös liiton soiden ennallistamista, Itämerta ja saimaannorppaa koskevia tavoitteita.

Lue lisää