Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ennätysmäärä norp­pa­tur­val­li­sia katiskoja jaettiin Liperissä

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi lauantaina 15. kesäkuuta peräti 143 norppaturvallista Saimaa-katiskaa kalastajille Liperissä Pohjois-Karjalassa. Kyseessä on kaikkien aikojen ennätys, joka syntyi neljän Saimaan alueen luonnonsuojelupiirin yhteistyöllä.

Suurin osa jaettavista katiskoista oli varattu jo etukäteen. Loput katiskat jaettiin jonotusperiaatteella. Kuva: Hanne Kosonen

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma järjestettiin tällä kertaa osana Liperin Kirkkolahden sataman kesänavausmarkkinoita, joten kiinnostunutta yleisöä oli liikkeellä runsaasti.

Tapahtumaan osallistui myös 143 vapaa-ajan kalastajaa Liperistä ja lähikunnista. He vakuuttivat allekirjoituksillaan, että haluavat vaihtaa norpille vaarallisen verkkokalastuksen turvallisempiin kalastusmenetelmiin. Turhat kalaverkot sai halutessaan tuoda mukanaan ja luovuttaa Suomen luonnonsuojeluliitolle, joka toimittaa ne kierrätettäviksi. Kiitokseksi jokainen sai oman Saimaa-katiskan ja komean kunniakirjan, jolle moni alkoi heti suunnitella kunniapaikkaa kesämökin seinällä.

Hulppea katiskamäärä tehtiin talvikauden mittaan talkootyönä. Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Savossa järjestettiin edellisen Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman jälkeen (heinäkuun 2023 ja kesäkuun 2024 välisenä aikana) lähes 40 katiskapajaa. Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri puolestaan oli suuressa roolissa järjestämässä ja markkinoimassa Liperin tapahtumaa. Voidaan siis hyvällä syyllä sanoa, että katiskanjakoennätys syntyi koko Saimaan alueen luonnonsuojeluväen komeana yhteisponnistuksena.

Tapahtumassa olivat mukana myös tietokirjailija, kaupallinen kalastaja Juha Taskinen ja näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Kari Hietalahti. He antoivat vinkkejä katiskakalastukseen.

”Saimaa-katiska on helppokäyttöinen pyydys, jolla lapsetkin osaavat kalastaa, Kari Hietalahti kannustaa. ”Se on mahdollista myös rakentaa itse.”

Tietokirjailija, kaupallinen kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen (vas.) ja näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti esittelivät Saimaa-katiskan ominaisuuksia.

Juha Taskinen ja Kari Hietalahti esittelivät tapahtumassa myös norppaturvallista isoa pohjarysää. ”Se on toimiva ratkaisu isompaan kalantarpeeseen”, Juha Taskinen muistuttaa. Rysä soveltuu kaupallisille kalastajille tai vaikkapa mökkinaapurusten porukkapyydykseksi.

 

Klikkaamalla kuvien päällä saat gallerian isommaksi. Kuvat: Hanne Kosonen / SLL

* * *

Norppaturvallinen Saimaa-katiska ja NoTu-rysä

Saimaa-katiska on tehokas ja näppärä pyydys: siinä on kaksi peräkkäistä nielua ja se painaa vain pari kiloa. Norppaturvallisuus syntyy nielun rakenteesta: erityinen turvalanka estää pienenkin kuutin pääsyn katiskaan. Saimaan norppa-alueilla on kiellettyä kalastaa katiskoilla, joiden nielu venyy yli 15 cm leveäksi. Saimaa-katiskan nielun leveys on noin 10 senttimetriä.

Luonnonsuojeluliiton katiskatalkoita järjestetään pitkin vuotta eri puolilla Saimaata, ja niistä kiinnostuneiden kannattaa seurata liiton tapahtumakalenteria. Liittymällä norppavapaaehtoisten listalle (Etelä-Karjala, Etelä-Savo) saa tiedot katiskatalkoista ja muista norppatapahtumista tupsahtamaan suoraan sähköpostiinsa.

Rysänkin rakentaminen onnistuu itse – toki aikaa ja tilaa tarvitaan huomattavasti enemmän kuin katiskantekoon! Ohjekansioita on saatavana Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiristä, ja niitä voi tiedustella numerosta 044 776 4230/Marjaana Kovanen.

* * *

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma sekä norppaturvallisten Saimaa-katiskojen rakennustalkoot ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Lisätietoja

Saimaannorppa-aluekoordinaattori Marjaana Kovanen

Jaa sosiaalisessa mediassa