Kalasta norppaturvallisesti omatekoisella katiskalla
Jos Saimaan vapaa-ajankalastajat kalastaisivat verkkojen sijaan norppaturvallisilla katiskoilla, useat erittäin uhanalaiset saimaannorpat pelastuisivat tuskalliselta verkkokuolemalta. Sinä voit osaltasi olla mukana pelastamassa saimaannorppaa jättämällä verkot pois vesiltä ja suosimalla pyyntimenetelmänä norppaturvallista katiskaa. Näin voit vaikuttaa myös Saimaan uhanalaisten lohikalojen elpymiseen, sillä katiskakalastus on valikoivaa pyyntiä parhaimmillaan.
Saimaa-katiska
Norpille turvallisia Saimaa-katiskoja voit rakentaa itse edullisesti, ja niillä saa todistetusti myös hyvin kalaa.
Lataa katiskan valmistusohje tästäKuva: Juha Taskinen
Siirry sisältöönSaimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke, johon lähtivät mukaan kalastaja ja näyttelijä Kari Hietalahti sekä kuvaaja-editoija Markku Tissarinen. Hankkeen kärkiajatuksena on valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukeille.
Nimikilpailun jälkeen Saimaa-katiskaksi nimetty pyyntiväline on alunperin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva kaksinieluinen katiskamalli, joka on kevyt ja helppo käsitellä sekä helppo rakentaa. Norpan turvallisuuden kannalta oleellista on se, että katiskan nielussa oleva turvalanka estää nielun leviämisen, joten kuutti ei pääse tunkeutumaan pyydykseen.
Saimaa-katiskaa rakentamaan
Hyvä katiska -hankkeen osana Taskinen, Hietalahti ja Tissarinen julkaisevat opasvideoiden sarjaa, jossa päästään tutustumaan katiskakalastukseen eri näkövinkkeleistä. Nesslingin säätiön tuella tehdyn sarjan ensimmäisessä osassa Taskinen ja Hietalahti opastavat yksityskohtaisesti, miten Saimaa-katiska rakennetaan.
Saimaa-katiskan rakentamiseen tarvitset:
- Kolme metriä yhden metrin levyistä muovipinnoitettua verkkoa. Silmäkoko 19mm.
- C-lenkkejä n. 300 kpl (kulkevat myös nimillä: kiinnityssinkilä, aitasinkilä, verkkosinkilä, katiskasinkilä, katiskahakanen, yms.)
- Pihdit sinkilöiden kiinnitykseen (kulkevat mm. nimillä: katiskapihdit, aitasinkiläpihdit, aitapihdit, rengaspihdit yms.)
- Kaksi ”mustekalaa” (yksi normaalinkokoinen kalastusluukkuun sekä yksi pienempi lintuluukkuun)
- Noin puolen metrin pätkä köyttä nostolenkkiä varten
- Sapluunat esim. pahvista (sapluunat nopeuttavat rakentamista, mutta myös pelkkä mitta riittää)
Leikattavien palasten ja sapluunoiden mitat (suurenna kuva klikkaamalla):
Tule tutustumaan Saimaa-katiskan rakentamiseen
Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää syksyllä 2018 talkoita, joissa pääsee osallistumaan Saimaa-katiskan rakentamiseen. Talkoita järjestetään sekä osakaskunnille että muulle yleisölle. Talkoisiin voi tulla opettelemaan, miten Saimaa-katiska rakennetaan tai muuten vain juttelemaan saimaannorppaan liittyvistä asioista. Katiskanrakennustalkoista tiedotetaan tarkemmin muun muassa Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon piirien nettisivujen tapahtumapalstoilla. Tarkempia tietoja katiskatalkoista voit tiedustella myös suoraan piireistä kysymällä.
Hyvä katiska -hankkeen muut opasvideot
Taskisen ja kumppanien Hyvä katiska -hankkeen ensimmäisessä opasvideossa ohjeistettiin, miten Saimaa-katiska rakennetaan. Opasvideosarjan seuraavissa osissa tutustutaan katiskakalastuksen muihin osa-alueisiin. Sarjan toisessa osassa vertaillaan erilaisia katiskamalleja erityisesti norppaturvallisuutta silmälläpitäen. Sarjan kolmannessa osassa ammattikalastaja Markku Kettunen antaa vinkkejä katiskalastukseen ja neljännessä videossa seurataan kalojen käyttäytymistä katiskassa. Sarjan viides osa käsittelee tarvittavia lupia ja pyyntipaikan valintaa. Kuudennessa osassa käydään läpi katiskan nostoa ja valikoivaa kalastusta, ja seitsemännessä osassa perehdytään kalankäsittelyyn. Kahdeksannessa osassa tutustutaan kalaruoan valmistukseen ja yhdeksännessä osassa talvikalastukseen. Videosarjan on rahoittanut Maj ja Tor Nesslingin säätiö.
Osa 2: katiskavertailu
Osa 3: kalastaja Markku Kettunen
Osa 4: kalan käyttäytyminen katiskassa
Osa 5: luvat ja pyyntipaikan valinta
Osa 6: katiskan nosto ja valikoiva kalastus
Osa 7: kalankäsittely
Osa 8: Tommin ahvennyytit
Osa 9: matikkajata ja talvikalastus
Saimaa-katiska Facebookissa
Paljon lisämateriaalia Saimaa-katiskaan liittyen löydät Hyvä katiska -hankkeen virallisilta Facebook-sivuilta.

Auta saimaannorppaa
Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Auttaa voit myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla ja jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!
Katso mitä sinä voit tehdä