Jos Saimaan alueen kalastajat kalastaisivat verkkojen sijaan norppaturvallisilla katiskoilla, useat erittäin uhanalaiset saimaannorpat pelastuisivat tuskalliselta verkkokuolemalta.

Sinä voit osaltasi olla mukana pelastamassa saimaannorppaa jättämällä verkot pois vesiltä ja suosimalla pyyntimenetelmänä norppaturvallista katiskaa. Katiska on norpille turvallinen, kun sen nielu ei pääse leviämään yli 15 senttimetriä.

Saimaa-katiska

Norpille turvallisia Saimaa-katiskoja voit rakentaa itse edullisesti.
Niillä saa todistetusti myös hyvin kalaa.

Lataa katiskan valmistusohje tästä

Kuva: Juha Taskinen

Siirry sisältöön

Norppaturvallinen Saimaa-katiska

Saimaa-katiska on norppaturvallinen, kaksipesäinen katiskamalli. Katiskan ensimmäisessä nielussa oleva turvalanka estää nielun leviämisen yli 15 senttimetriä, joten kuutti ei mahdu tunkeutumaan pyydykseen.

Saimaa-katiska on kevyt ja helppo käsitellä. Katiskan voi kuka tahansa rakentaa itse, eikä rakentaminen vaadi erityistaitoja. Saimaa-katiskoja voi myös ostaa valmiina muun muassa Luonnonsuojeluliiton Lappeenrannan aluetoimistolta.

Saimaa-katiskassa turvalanka estää nielun leviämisen ja norpan pääsyn katiskaan.

Saimaa-katiskan historia

Saimaa-katiskat saivat alkunsa luontokuvaaja, dokumentaristi ja kalastaja Juha Taskisen halusta innostaa kalastajia norppaturvalliseen katiskakalastukseen. Vähitellen syntyi Hyvä katiska -hanke, johon lähtivät mukaan näyttelijä ja kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti sekä kuvaaja-editoija Markku Tissarinen. Hankkeen kärkiajatuksena oli valmistaa hyvin pyytäviä, helppotekoisia ja norppaturvallisia katiskoita sekä jakaa tietoja ja vinkkejä katiskakalastuksesta Saimaan alueen asukkaille. Nimikilpailun jälkeen Saimaa-katiskaksi nimetty pyyntiväline on alunperin ammattikalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuva katiskamalli.

Saimaa-katiskan rakennustalkoot

Järjestämme Saimaan alueen luonnonsuojelupiireissä yleisölle avoimia Saimaa-katiskan rakennustalkoita, joihin kaikki ovat tervetulleita. Lisäksi järjestämme katiskatalkoita pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan muun muassa osakaskunnille, oppilaitoksille, harrastus- ja vapaa-ajanseuroille sekä yrityksille. Tarvittaessa pyrimme järjestämään talkoita myös muualla Suomessa.

Ohjatuissa talkoissa katiskanrakentamiseen menee ensikertalaiselta aikaa pari tuntia. Talkoisiin voi tulla opettelemaan, miten Saimaa-katiska rakennetaan tai muuten vain juttelemaan saimaannorppaan liittyvistä asioista. Rakentamansa katiskan voi lunastaa itselleen tarvikemaksuja vastaan, tai sen voi luovuttaa Luonnonsuojeluliitolle jaettavaksi Saimaan alueen vapaa-ajankalastajille Vaihda verkot katiskaan -tapahtumissa. Vastineeksi saamastaan katiskasta kalastajat lupaavat olla kalastamatta verkoilla saimaannorpan levinneisyysalueella.

Katiskanrakennustalkoista tiedotetaan tarkemmin muun muassa Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon piirien nettisivujen tapahtumapalstoilla. Tarkempia tietoja katiskatalkoista voit tiedustella myös suoraan piireistä.

Rakenna itse Saimaa-katiska

Hyvä katiska -hankkeen osana Taskinen, Hietalahti ja Tissarinen julkaisivat opasvideoiden sarjan, jossa päästään tutustumaan katiskakalastukseen eri näkövinkkeleistä. Nesslingin säätiön tuella tehdyn sarjan ensimmäisessä osassa Taskinen ja Hietalahti opastavat, kuinka Saimaa-katiska rakennetaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto on myös tuottanut ohjevideon, jolla esitellään norppaturvallinen Saimaa-katiska sekä näytetään vaihe vaiheelta, kuinka katiskan voi itse rakentaa. Video on toteutettu Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hankkeessa.

Rakentamisen avuksi kannattaa hyödyntää myös Luonnonsuojeluliiton tuottamia kirjallisia ohjeita, joilla on tarkemmin ohjattu katiskan rakentamisen vaiheet.

Saimaa-katiskan rakentamiseen tarvitset:

  • Kolme metriä yhden metrin levyistä muovipinnoitettua verkkoa. Silmäkoko 19 mm.
  • C-lenkkejä n. 300 kpl (kulkevat myös nimillä: kiinnityssinkilä, aitasinkilä, verkkosinkilä, katiskasinkilä, katiskahakanen, yms.)
  • Pihdit sinkilöiden kiinnitykseen (kulkevat mm. nimillä: katiskapihdit, aitasinkiläpihdit, aitapihdit, rengaspihdit yms.)
  • Kaksi ”mustekalaa” (yksi normaalinkokoinen kalastusluukkuun sekä yksi pienempi lintuluukkuun)
  • Reilun metrin pätkä köyttä nostolenkkiä varten
  • Sapluunat esim. pahvista (sapluunat nopeuttavat rakentamista, mutta myös pelkkä mitta riittää)

Työkalut ja tarvikkeet löydät esimerkiksi rautakaupoista. Katiskaverkkoa voi ostaa useista verkkokaupoista. Verkkoa on usein myynnissä myös esimerkiksi Savonlinnan Carlsonilla. Luonnonsuojeluliiton Lappeenrannassa sijaitsevasta aluetoimistosta voi myös tiedustella verkkoa.

Hyvä katiska -hankkeen muut opasvideot

Taskisen ja kumppanien Hyvä katiska -hankkeen ensimmäisessä opasvideossa ohjeistettiin, miten Saimaa-katiska rakennetaan. Opasvideosarjan seuraavissa osissa tutustutaan katiskakalastuksen muihin osa-alueisiin. Sarjan toisessa osassa vertaillaan erilaisia katiskamalleja erityisesti norppaturvallisuutta silmälläpitäen. Sarjan kolmannessa osassa ammattikalastaja Markku Kettunen antaa vinkkejä katiskalastukseen ja neljännessä videossa seurataan kalojen käyttäytymistä katiskassa. Sarjan viides osa käsittelee tarvittavia lupia ja pyyntipaikan valintaa. Kuudennessa osassa käydään läpi katiskan nostoa ja valikoivaa kalastusta, ja seitsemännessä osassa perehdytään kalankäsittelyyn. Kahdeksannessa osassa tutustutaan kalaruoan valmistukseen ja yhdeksännessä osassa talvikalastukseen. Videosarjan on rahoittanut Maj ja Tor Nesslingin säätiö.

Osa 2: katiskavertailu

Osa 3: kalastaja Markku Kettunen

Osa 4: kalan käyttäytyminen katiskassa

Osa 5: luvat ja pyyntipaikan valinta

Osa 6: katiskan nosto ja valikoiva kalastus

Osa 7: kalankäsittely

Osa 8: Tommin ahvennyytit

Osa 9: matikkajata ja talvikalastus

Saimaa-katiska Facebookissa

Paljon lisämateriaalia Saimaa-katiskaan liittyen löydät Hyvä katiska -hankkeen virallisilta Facebook-sivuilta.

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Auttaa voit myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla ja jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä