Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lähes 200 kalastajaa sai norp­pa­tur­val­li­sen katiskan Etelä-Savossa

Suomen luonnonsuojeluliitto järjesti kesäkuussa kaksi Vaihda verkot katiskaan -tapahtumaa Etelä-Savossa. Tapahtumissa jaettiin vapaa-ajankalastajille maksutta norppaturvallisia Saimaa-katiskoja yhteensä hieman yli 170 kappaletta.

Kari Hietalahti ja Juha Taskinen esittelevät norppaturvallista Saimaa-katiskaa Juvan Koikkalassa 19. kesäkuuta. Kuva: Hanne Kosonen

Suomen luonnonsuojeluliitto järjesti jälleen suosittuja Vaihda verkot katiskaan -tapahtumia. Tänä vuonna tapahtumia järjestettiin kaksi: lauantaina 12. kesäkuuta Ristiinassa Yöveden ja Louhiveden alueen vapaa-ajankalastajille ja lauantaina 19. kesäkuuta Juvan Koikkalassa Luonterin vapaa-ajankalastajille.

Yhteensä katiskoja jaettiin hieman yli 170 kappaletta. Saimaa-katiskan sai, kun allekirjoitti omantunnon sopimuksen ja lupasi pidättäytyä verkkokalastuksesta saimaannorpan kotivesillä. Tapahtumien järjestelyissä oli mukana myös paikallinen Suur-Savon luonnonsuojeluyhdistys.

Ristiinassa jaettiin 70 katiskaa

Ristiinan tapahtumassa S-marketin parkkipaikalla katiskojen noutajia tuli tasaisena virtana sen muutaman tunnin aikana, kun katiskanjakoteltta ja -rekka olivat paikalla. Ennakkovarausten perusteella jaossa oli 70 katiskaa, mutta hieman enemmänkin katiskoja olisi mennyt.

Katiskapisteellä Ristiinan S-marketin pihalla riitti tasaisesti kävijöitä. Kuva: Kaarina Tiainen

Jaossa oli myös norppaan ja kalastukseen liittyvää tietoa sekä löysänieluisiin katiskoihin asennettavia nielurajoittimia. Kaikki katiskan noutaneet suhtautuivat suopeasti saimaannorpan suojeluun eivätkä epäröineet allekirjoittaa sopimusta.

Moni kertoi myös omista norppahavainnoistaan. Yhdessä ihmeteltiin iloisina, kuinka lähellä Ristiinaa ja Pellosniemeä norpan voi jo nähdä. Saimaannorppa on selvästi tärkeä mökkiläisille ja vapaa-ajankalastajille. Monet katiskasopimuksen tekijät kertoivat ylpeinä omista kiehkuraisista ”mökkinaapureistaan”. Joku mainitsi, että kun muutama vuosi sitten norpan pää pilkisti järvestä aivan verkon vieressä, verkkokalastus loppui sen perheen osalta saman tien.

Virallinen kalastusrajoitusalueen rajaus ei täysin kulje norpan levinneisyysalueiden mukana, joten siksi on todella tärkeää kalastaa varmuuden vuoksi norppaturvallisilla pyydyksillä myös rajoitusalueen ulkopuolella.

Norppaturvallisten Saimaa-katiskojen lisäksi tapahtumissa jaettiin tietoa mm. kalastusrajoitusalueista. Kuva: Kaarina Tiainen

Juvan Koikkalassa kesän päätapahtuma

Juvalla Koikkalan kylällä aloitettiin 19.6. kesätorikausi, jossa yhtenä ohjelmanumerona Kylätalon pihalla oli Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma. Koikkalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anu Korpikallio otti jo viime vuoden puolella yhteyttä ja kysyi mahdollisuutta saada tapahtuma heidän kylälleen. Yhteistyö tuottikin monipuolisen ja vilkkaan lauantaipäivän kesäiseen Koikkalaan.

Saimaa-katiskaa ja norppaturvallista rysää olivat esittelemässä kaupallinen kalastaja, luontokuvaaja Juha ”Norppa” Taskinen ja näyttelijä, vapaa-ajankalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. Yleisöä oli runsaasti, joten kyselijöitä ja keskustelijoita riitti helteisellä pihanurmella.

Yleisöä oli saapunut paikalle runsain mitoin. Saimaa-katiskaa esittelevät Juha Taskinen ja Kari Hietalahti. Kuva: Hanne Kosonen

Tapahtumassa saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen demonstroi Saimaa-katiskan rakentamista. Jari Kiljunen ja Pentti Hirvonen jakoivat samalla tiuhaan tahtiin katiskoita hieman sivummalla olevasta kuorma-autosta.

Jari Kiljunen ja Pentti Hirvonen jakoivat kuorma-autollisen Saimaa-katiskoja. Kuva: Hanne Kosonen

Hanketyöntekijä Marjaana Kovanen keräsi sopimuksiin allekirjoituksia ja jututti samalla katiskanhakijoita.

”Katiska on mökkiläiselle mukava ja vaivaton tapa kalastaa”, hän kertoi. ”Moni mökkeilee ja veneilee nykyään yksin, ja silloin verkkokalastus voi olla varsinkin tuulisella säällä hankalaa. Katiskan saa laskettua ja koettua helposti ilman soutukaveriakin.”

Marjaana Kovanen havaitsi myös, että katiskoja meni muun muassa lapsiperheille. Lapsille näyttikin olevan suuri ilo saada ikioma katiska ja siihen liittyvä ”diplomi”, seinälle laitettava katiskasopimus.

Marjaana Kovanen jututti kalastajia katiskasopimuspisteellä. Kuva: Hanne Kosonen

Koikkalan väki suhtautui myös hyvin suopeasti norppaturvalliseen kalastamiseen, joskin jokunen kriittinen kommenttikin kuultiin.

Katiskanjaon yhteydessä esiteltiin myös kaupallisille kalastajille tarkoitettu norppaturvallinen rysä. Rysän oli rakentanut Juha Taskinen, jolla on jo hyviä kokemuksia rysän toimivuudesta. Rysästä tekee norppaturvallisen sen etupesän katossa olevat pakoaukot sekä syvemmällä rysässä olevat kalterit, jotka estävät norpan pääsyn rysän perälle kalojen houkuttelemana.

Norppaturvallisessa rysässä kalterit estävät norpan pääsyn rysän perälle. Kuva: Hanne Kosonen

Saimaa-katiskoita oli varattu mukaan yli 100 kappaletta, ja kaikki jaettiin pois. Tapahtumassa voi myös luovuttaa pois vanhoja verkkoja. Niitä kertyikin runsaasti, mikä on hyvä asia. Ne ainakin ovat nyt pois Saimaasta.

Tapahtumaan tuodut kalaverkot ovat jatkossa pois Saimaasta. Kuva: Hanne Kosonen

Lapsille omaa ohjelmaa

Kylätalon lähettyvillä pidettiin samanaikaisesti kylätoria. Paikallisten myyjien lisäksi myynnissä oli Luontokaupan norppatuotteita. Lisäksi CoExist-hankkeen puitteissa järjestettiin torilla lapsille omaa ohjelmaa. Ympäristökasvattaja Jannika Paananen ja luontokasvattaja Anne Kuhanen olivat tehneet norppapolun. Polun varrella oli väittämiä norpan elämästä, ja rastien kohdalla piti miettiä, ovatko väitteet oikein vain väärin. Oikeat vastauksetkin olivat toki saatavilla. Lisäksi lasten kanssa leikittiin muikkurallia.

Anne Kuhanen ja Jannika Paananen järjestivät kylätorilla lapsille norppaohjelmaa. Kuva: Hanne Kosonen

Pisteellä oli esillä myös oikean kokoiset pehmonorpat emo ja kuutti sekä norpan pesän pienoismalli. Lapsille oli jaossa norppatietoutta, -tehtäviä sekä norppatatskoja.

”Tunnelma oli oikein leppoisa”, kertoivat Jannika Paananen ja Anne Kuhanen lasten pisteeltä.  ”Lapsia vanhempineen kävi tutustumassa norpan elämään. Toiset innostuivat toimimaan ja leikkimään enemmän, toisille jaettiin mukaan mm. Norppatouhuja-kirjoja.”

Luonnonsuojeluliitto kannustaa kalastamaan norppaturvallisesti

Vuosien 2008–2021 aikana Suomen luonnonsuojeluliitto on jakanut 19:ssä Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa lähes 2000 katiskaa Saimaan alueen kalastajille. Samalla on jaettu tietoa saimaannorpan suojelusta, norppaa uhkaavista tekijöistä, kalastusrajoituksista ja erityisesti norppaturvallisista kalastusmenetelmistä. Tämä työ jatkuu.

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on jakaa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeen rahoittamana vuosina 2021–2025 vähintään 500 norppaturvallista katiskaa Saimaan alueen kalastajille, jotta nämä pidättäytyisivät verkkokalastuksesta saimaannorpan kotivesillä. Tässä hankkeessa katiskoita jaetaan saimaannorpan levinneisyyden reuna-alueilla eli siellä, missä norppia on vielä hyvin vähän, ja kuutteja syntyy 1–2 vuodessa. Näille alueille norppa pyrkii palaamaan, mutta kalastusrajoitukset ovat puutteellisia eikä alueen ihmisillä välttämättä ole tietoa ja kokemusta saimaannorpan kanssa elämisestä.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtumissa on jaossa Saimaa-katiskoita, joita tehdään edellisen syksyn ja talven aikana talkoilla. Pandemian takia katiskoita on syntynyt tällä kaudella erityisesti ahkerien vapaaehtoisten soolotalkoissa. Kaikille tekijöille suuri kiitos! Talkootoiminta jatkuu – toivottavasti pian myös ihan perinteisinä talkoina.

Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen, ja niitä on tällä hetkellä 420–430 yksilöä. Saimaannorpan lisääntymisalueilla on ympärivuotisesti voimassa kalastusrajoitusasetus, joka kieltää kalastamasta mm. kaikkein vaarallisimmilla moni- ja paksusäikeisillä verkoilla sekä löysänieluisilla katiskoilla. Lisäksi 15.4.–30.6. verkkokalastus on näillä alueilla kielletty (muikkuverkkojen osalta kielto päättyy jo 20.6.). Rajoitukset ovat puutteellisia niin ajallisesti kuin alueellisestikin, joten siksi on tärkeää kannustaa kalastajia luopumaan norpalle vaarallisista kalastusmuodoista vapaaehtoisesti. Samalla suojellaan uhanalaisia kalalajeja kuten Saimaan järvilohta ja saimaannieriää.

Lämmin kiitos kaikille tapahtumissa mukana olleille ja erityisesti teille, jotka ette kalasta saimaannorpalle vaarallisilla pyydyksillä!


Vaihda verkot katiskaan -tapahtumat järjestettiin osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tapahtumien ja aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa