Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Sata kalastajaa sai katiskan ja opastusta norp­pa­tur­val­li­seen kalastukseen

Syyskuisena lauantaina Rääkkylän Koivuniemessä järjestetyssä Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa vallitsi hyvä henki. Katiskan lisäksi osallistujat saivat opastusta norppaturvalliseen kalastukseen ja tietoa saimaannorpasta, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen blogissaan.

Sata kalastajaa sai talkoilla tehdyn norppaturvallisen Saimaa-katiskan. Kuva: Hanne Kosonen

Rääkkylän Koivuniemen päärakennuksen pihalta aukeaa nurmikenttä kohti Saimaata. Rannassa on grillikatos ja venetalas, jonne kokoamme tavaroita pian alkavaa Vaihda verkot katiskaan -tapahtumaa varten.

Luonnonsuojeluliitto järjestää vuosittain vähintään yhden Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman, jossa kalastajat saavat norppaturvallisen katiskan vastineeksi lupauksestaan olla kalastamatta verkoilla norppavesillä. Tänä vuonna järjestettiin kaksi tapahtumaa, joista ensimmäinen pidettiin Savonlinnassa juhannuksen tienoilla.

Vuoden toinen, järjestyksessään jo 19. Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma oli tarkoitus järjestää Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa myöskin kesäkuussa. Korona sotki kuitenkin suunnitelmat Rääkkylän osalta, ja tapahtuma päätettiin lopulta järjestää lauantaina syyskuun 12. päivä. Korona vaikutti vielä syyskuussakin, joten suunnittelimme tapahtuman erikoisjärjestelyin ja otimme mallia Savonlinnan tapahtuman toteutuksesta. Jotta tiiviiltä katiskanjonotukselta vältyttiin tapahtumassa, oli katiskat pitänyt varata etukäteen.

Ulkona ollessakin pidettiin turvavälit. Kuva: Hanne Kosonen

Tapahtuman alussa pitkän linjan kalastajat, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen ja näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahti esittelivät Saimaa-katiskan. He myös opastivat yleisöä norppaturvalliseen kalastukseen ja kertoivat kokemuksiaan kalastuksesta.

Kari ”Hissu” Hietalahti ja Juha ”Norppa” Taskinen esittelivät Saimaa-katiskan. Kuva: Hanne Kosonen

“Olen nykyään kaupallinen kalastaja, ja olen kalastanut 120 katiskalla hyvällä menestyksellä”, kertoi Juha Taskinen.

Taskisella on käytössä myös norppaturvallisia pohjarysiä. Hänen tavoitteenaan on osoittaa, että on mahdollista kalastaa norppia vaarantamatta. Hän haluaa myös lanseerata norppaturvallisen NoTu-kalan markkinoille.

Kari Hietalahti on ollut alusta asti Taskisen kanssa kehittämässä kalastaja Markku Kettusen prototyyppiin perustuvaa Saimaa-katiskaa sekä opastamassa sen rakentamiseen Youtubessa ja katiskanrakennustalkoissa.

“Tämän katiskan voi rakentaa kuka tahansa, kun minäkin siihen pystyn”, vakuutti Hietalahti. “Itse rakentamalla katiska on myös edullinen, tarvikkeet maksavat noin 25 euroa.”

Katiskan saadakseen kalastajan piti allekirjoittaa sopimus, jossa hän lupasi pidättäytyä verkkokalastuksesta norppa-alueilla. Yksi kalastaja kieltäytyi periaatteesta allekirjoittamasta sopimusta, eikä täten ottanut katiskaa. Sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytyminen oli ensimmäinen tapahtumien historiassa.

Katiskasopimuspisteelle saattoi jonottaa rauhassa, kun katiskan oli varannut etukäteen. Kuva: Hanne Kosonen

Kaikkiaan 86 kalastajaa oli varannut katiskan etukäteen. Loput hieman yli kymmenen katiskaa jaettiin heille, jotka tulivat tapahtumaan mutta eivät ennakkovarausta olleet tehneet. Lopulta jaoimme siis noin sata talkoilla tehtyä katiskaa pohjoiskarjalaisille vapaa-ajankalastajille.

Juha Taskinen ja Kari Hietalahti jakoivat kalastajille Saimaa-katiskoja. Kuva: Hanne Kosonen

Tapahtumassa oli huomioitu myös lapset ja lapsenmieliset. Luonnonsuojeluliiton luonto- ja ympäristökasvattajat esittelivät osallistujille saimaannorpan elämää oikean kokoisten emo- ja kuuttipehmonorppien sekä norpan pesän pienoismallin avulla. Jaossa oli myös muun muassa norppa-aiheisia heijastimia, piparimuotteja, tatskoja ja tehtäviä.

Luontokasvattaja Anne Kuhanen kertoi saimaannorpan elämästä oikean kokoisen pehmonorpan ja pesän pienoismallin avulla. Kuva: Hanne Kosonen

Luonnonsuojeluliitto on järjestänyt Vaihda verkot katiskaan -tapahtumia vuodesta 2008 alkaen eri puolilla Saimaata. Kaiken kaikkiaan tapahtumissa on jaettu jo lähes 2 000 norppaturvallista katiskaa. Aluksi jaettavat katiskat olivat valmiina hankittuja Weke-katiskoita, mutta vuodesta 2018 alkaen jaettavat katiskat ovat olleet talkoilla tehtyjä Saimaa-katiskoja. Niitä on jaettu viidessä tapahtumassa yli 500 kappaletta

Katiskanrakennustalkoot jatkuvat taas syksyllä ja talvella. Ensi vuonnakin jaamme katiskoita jossain päin Saimaata.

Kaarina Tiainen

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori

Rääkkylän Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma järjestettiin osana Keski-Karjalan luonto ry:n 40-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa sekä Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hanketta. Hanke kuuluu Kaakkois-Suomi–Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelmaan, jota rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen Tasavalta.

 

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa

Auta saimaannorppaa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Luonnonsuojeluliiton jäseneksi. Voit auttaa myös esimerkiksi osallistumalla talkoisiin, jakamalla tietoa ja pitäytymällä norpille vaarallisesta kalastuksesta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Katso mitä sinä voit tehdä