Voit auttaa saimaannorppaa esimerkiksi välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla, osallistumalla apukinos- ja katiskatalkoisiin sekä jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Auta sai­maan­norp­paa

Tue norpansuojelutyötä lahjoituksella tai liittymällä Suomen luonnonsuojeluliiton jäseneksi.

Kuva: Juha Taskinen

Siirry sisältöön

Kalasta oikein norppavesillä ja kalatiskillä

Norppavesillä on syytä ripustaa kalaverkot naulaan. Huomaa, että myös muikkuverkkoihin on menehtynyt saimaannorppia.

Saimaalla voi kalastaa norpille turvallisella katiskalla. Katiska on turvallinen, kun sen nielu ei pääse leviämään yli 15 cm. Norppaturvallisia katiskoita ovat esimerkiksi Saimaa- ja Weke-katiskat. Löysänieluisesta katiskasta saa myös turvallisen asentamalla siihen nielurajoittimen.

Viehekalastus on norpalle turvallista. Virvelöintiä voi siis vapaasti harrastaa. Samoin pilkkiminen ja mato-onginta ovat hyviä kalastusmuotoja.

Ostaessasi kalaa sinulla on myös mahdollisuus vastuullisuuteen. Osta norppaturvallisesti pyydettyä kalaa. Voit kysyä kalastajalta tai kalatiskin hoitajalta, onko kala pyydystetty norppaturvallisesti. Pelkkä kysymys voi edistää jo saimaannorpan ahdinkoa, jos se vie asiaa hyvään suuntaan.

Anna norpalle rauhaa

Saimaannorppa tarvitsee rauhaa erityisesti pesinnän ja karvanvaihdon aikoina.

Liiku helmikuusta alkaen harkitusti ja meluamatta saarten ja luotojen rantojen tuntumassa. Saimaannorpan pesää ei huomaa päällepäin. Moottorikelkoilla ei tule ajaa mahdollisten pesäpaikkojen tuntumassa.

Jäiden lähdettyä saimaannorpat nousevat rantakallioille vaihtamaan kesäkarvaan. Ne häiriintyvät silloin helposti.

Kesäaikaan veneillessäsi saatat nähdä onnella norpan. Hiljennä ajonopeuttasi äläkä suotta pyri ajamaan sen viereen. Norppa tulee kyllä usein itse uteliaana eläimenä lähemmäksi katsomaan tulijaa. Varsinkin jos kulkija on hiljaa ja aloillaan.

Jos olet luontokuvaaja, muista että saimaannorpan tavoitteelliseen kuvaamiseen tarvitaan viranomaisten myöntämät häirintäluvat. Esimerkiksi pesinnän kuvaamisyritykset ovat muuten kiellettyjä. Satunnaisotokset esimerkiksi lähelle tulleista norpista ovat tilaisuuden tullen tietenkin mahdollisia.

Tue lahjoituksella tai liittymällä

Voit tukea saimaannorpan suojelutyötä rahalahjoituksella. Ohjaamme tukesi paikalliseen ja valtakunnalliseen suojelutyöhömme norpan puolesta. Samalla autat Saimaata! Meillä on pitkä kokemus saimaannorpan suojelemisesta, mutta tarvitsemme siihen taloudellista tukea. Lahjoituksesi pääset tekemään tästä.

Voit ryhtyä myös itsekin norpaksi – liittymällä Suomen luonnonsuojeluliittoon! Liittyminen onnistuu helposti täyttämällä lomakkeen.

Keskustele ja levitä tietoa

Voit auttaa saimaannorppa myös osallistumalla julkiseen keskusteluun. Kirjoittaisitko paikallislehteen? Tai osallistuisitko sosiaaliseen median keskusteluun? Voit ehdottaa toimituksille myös aiheita. Varsinkin jos sinulla on tiedossasi jokin uutinen, kannattaa olla aktiivinen.

Suomi on kansanvaltainen demokraattinen maa. Ottaisitko yhteyttä poliittisiin päättäjiin tai virkamiehiin? Kysy, kerro ja vaikuta äänestämällä.

Antaisitko äänesi norpalle kahvipöydässä, pukuhuoneessa tai illanvietossa, kun norppa nousee jälleen pintaan? Saimaannorppa ei puhu toistaiseksi suomea – sen ystävien on oltava sen äänenä.

Hanskat käteen ja hommiin

Saimaannorppa voi auttaa myös osallistumalla talvisiin pesäkolauksiin Saimaan jäällä. Lunta kasataan sopiviin paikkoihin kinoksiksi, esimerkiksi saarten rantoihin, jotta norppa voisi tehdä niihin helpommin pesän. Muista, että omin päin ei pidä lähteä kolaamaan.

Talkoile katiskat turvallisiksi norpille! Jos rauta taipuu käsissäsi, voit valmistaa itsellesi ja ystäville nielurajoittimet. Katso alkuun oheinen opastusvideo.

Käytä luovuuttasi. Voit kutoa, ommella, maalata, askarrella, säveltää, runoilla ja vaikka koodata norppia! Mitä paremmin norppa on esillä, sitä paremmin siihen suhtaudutaan. Jos saat aikaiseksi jotakin innostavaa, voit kertoa siitä meillekin!

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

  • +358 50 530 3270
  • kaarina.tiainen(a)sll.fi

Tavoitteena lajin säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt se on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää norppien suojelusta

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 380-400 yksilöä. Suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Tavoitteemme on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää norpan suojelusta