Voit auttaa saimaannorppaa esimerkiksi välttämällä norpalle vaarallista kalastusta Saimaalla, osallistumalla apukinos- ja katiskatalkoisiin sekä jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta. Pelastetaan yhdessä sympaattinen hylkeemme!

Auta sai­maan­norp­paa

Voit auttaa norppaa monin eri tavoin. Valitse itsellesi sopivimmat tavat ja tule mukaan pelastamaan ainutlaatuinen saimaannorppamme!

Kuva: Juha Taskinen

Siirry sisältöön

Kalasta oikein norppavesillä ja kalatiskillä

Norppavesillä on syytä ripustaa kaikki kalaverkot naulaan ympärivuotisesti. Huomaa, että myös muikkuverkkoihin on menehtynyt saimaannorppia.

Saimaalla voi kalastaa norpille turvallisella katiskalla. Katiska on turvallinen, kun sen nielu ei pääse leviämään yli 15 cm. Norppaturvallisia katiskoita ovat esimerkiksi Saimaa-katiskat ja Weke-katiskat. Löysänieluisesta katiskasta saa myös turvallisen asentamalla siihen nielurajoittimen.

Viehekalastus on norpalle turvallista. Samoin pilkkiminen ja mato-onginta ovat hyviä kalastusmuotoja.

Ostaessasi kalaa sinulla on myös mahdollisuus vastuullisuuteen. Osta norppaturvallisesti pyydettyä Saimaan kalaa. Ammattikalastuksessa käytössä olevia norppaturvallisia pyydyksiä ovat mm. trooli, nuotta sekä tietyntyyppiset rysät. Voit kysyä kalastajalta, kalatiskin hoitajalta tai ravintolan tarjoilijalta, onko Saimaan kala pyydystetty norppaturvallisesti. Pelkkä kysymys voi jo edistää saimaannorpan ahdinkoa, jos se vie asiaa hyvään suuntaan.

Suo norpille rauha

Vältä jääpeitteen aikana liikkumista kalliorantojen sekä saarten ja luotojen rantojen tuntumassa. Ne ovat saimaannorpan mahdollisia pesäpaikkoja, eikä pesää huomaa päällepäin. Erityisesti moottorikelkoilla ei tule ajaa kalliorantojen ja luotojen tuntumassa. Pidä koirat kytkettyinä, etteivät ne pääse kaivelemaan rantakinoksia.

Jäiden lähdettyä saimaannorpat nousevat kiville ja kallioille vaihtamaan vanhan karvansa uuteen. Älä lähesty kivillä loikoilevaa arkaa norppa maitse tai vesitse.

Veneillessäsi tai meloessasi saatat nähdä hyvällä onnella norpan. Noudata veneillessä nopeusrajoituksia. Älä pyri norpan lähelle. Voit kiikaroida norppaa kauempaa. Norppa saattaa tulla itse uteliaana eläimenä lähemmäksi, varsinkin jos kulkija on hiljaa ja aloillaan.

Muista, että saimaannorpan tavoitteelliseen kuvaamiseen tarvitaan viranomaisten myöntämät häirintäluvat. Esimerkiksi pesinnän kuvaamisyritykset ovat muuten kiellettyjä. Satunnaisotokset lähelle tulleista norpista ovat tilaisuuden tullen tietenkin mahdollisia.

Talkoile

Saimaannorppaa voi auttaa osallistumalla talvisiin apukinoskolauksiin Saimaalla. Lunta kolataan tarvittaessa sopiviin paikkoihin, esimerkiksi saarten rantoihin, jotta norppa voisi tehdä niihin helpommin pesän. Muista, että apukinoskolaukset ovat luvanvaraista toimintaa. Omin päin kinoksia ei pidä lähteä kolaamaan. Voit tiedustella talkoista Saimaan alueen luonnonsuojeluyhdistyksiltä.

Luonnonsuojeluliitto järjestää Saimaa-katiskan rakennustalkoita etenkin Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Talkoisiin voivat osallistua kaikki, ja katiskan voi rakentaa itselleen tarvikemaksuja vastaan. Katiskan voi myös talkoilla Luonnonsuojeluliitolle jaettavaksi Saimaan alueen vapaa-ajankalastajille Vaihda verkot katiskaan -tapahtumissa. Katiskan voi rakentaa myös kotona, lataa ohjeet tästä.

Käytä luovuuttasi! Voit kutoa, ommella, maalata, askarrella, säveltää, runoilla ja vaikka koodata norppia. Mitä enemmän norppa on esillä, sitä myönteisemmin siihen suhtaudutaan. Kuulemme mielellämme innostavista ja innovatiivisista projekteista!

Keskustele, ota kantaa ja jaa tietoa

Voit auttaa saimaannorppaa myös osallistumalla julkiseen keskusteluun.

Kirjoittaisitko paikallislehteen? Tai osallistuisitko sosiaalisen median keskusteluun? Ovatko blogitekstit mieluisa kanava sinulle? Voit ehdottaa lehtien toimituksille myös aiheita. Varsinkin jos sinulla on tiedossasi jokin uutinen, kannattaa olla aktiivinen.

Antaisitko äänesi norpalle kahvipöydässä, pukuhuoneessa tai illanvietossa, kun norppa nousee jälleen pintaan? Saimaannorppa ei puhu toistaiseksi suomea – sen ystävien on oltava sen äänenä.

Ottaisitko yhteyttä poliittisiin päättäjiin tai virkamiehiin? Suomi on kansanvaltainen demokraattinen maa. Kysy, kerro ja vaikuta äänestämällä.

Tarkkaile ympäristöäsi ja ilmoita havainnoistasi

Mikäli huomaat Saimaalla liikkuessasi norppia erikoisissa tai uusissa paikoissa, havaitset selkeästi huonokuntoisen tai kuolleen norpan, tai epäilet laitonta pyydystä, ilmoita näistä havainnoista Metsähallitukseen, poliisille, luonnonsuojelupiireille tai osakaskunnille.

Mikäli saat otettua valokuvan norpasta, erityisesti sen oikeasta kyljestä, toimita kuva Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoille.

Torju ilmastonmuutosta

Tee arjessasi valintoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kiinnitä huomiota kotisi huonelämpötiloihin, energiankäyttöön ja siihen, miten käyttämäsi sähkö on tuotettu.

Harrasta hyötyliikuntaa ja hyödynnä muussa liikkumisessa kimppakyytejä, julkista liikennettä sekä ympäristöystävällisiä polttoaineita ja energialähteitä.

Panosta ruoassa kotimaisuuteen, satokauden kasviksiin ja ruokahävikin vähentämiseen. Kasvata tai kerää ruokaa mahdollisuuksien mukaan itse.

Ostaessasi uusia tuotteita kiinnitä huomiota todelliseen tarpeeseesi, tuotteiden alkuperään, laadukkuuteen ja materiaaleihin, korjaamismahdollisuuteen ja uudelleenkäyttöön sekä lopulta kierrättämiseen.

Suojele Saimaata

Saimaa on norpan koti. Liikkuessasi vesillä noudata nopeus-, liikkumis- ja maihinnousurajoituksia. Kalasta vain norppaturvallisilla menetelmillä.

Vie roskat mukanasi pois, ja kerää myös muiden jättämiä roskia. Käytä vain ympäristömerkittyjä ja biohajoavia pesuaineita, äläkä päästä pesuvesiä Saimaaseen vaan imeytä ne kauemmas maahan.

Osallistu vesiensuojeluun esimerkiksi yhdistysten tai hankkeiden kautta.

Jätä veden äärelle kunnolliset rannan suojavyöhykkeet. Metsänomistajana huolehdi, ettei rannoilla ja saarissa tehdä hakkuita lainkaan tai etteivät mahdolliset hakkuut yllä rantaan asti. Mökkintontin omistajana varmista, ettei nurmialue yllä rannan lähelle. Suojavyöhykkeen rikkomaton kasvillisuus estää ravinteiden valumista vesistöön ja vähentää näin rehevöitymistä.

Sivun kuvat ylhäältä alas: Hanne Kosonen, Heikki Kurkela, Hanne Kosonen, Hanne Kosonen, Heikki Kurkela, Merja Paakkanen, Hanne Kosonen, Mia Niemelä

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Tavoitteena lajin säilyminen

Norppia arvioidaan eläneen parhaimmillaan Saimaassa tuhansia yksilöitä. Nyt se on erittäin uhanalainen ja välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Tavoitteemme on, että saimaannorppakanta kasvaa vakaasti ja saavuttaa suotuisan suojelun tason.

Lue lisää tavoitteistamme

Toiminta ja saavutukset

Saimaannorppia on noin 420–430 yksilöä. Suojelu- ja tutkimustyön ansiosta kanta on hitaasti kasvanut 1980-luvun puolivälistä, jolloin norppia oli arviolta vain 120–150 yksilöä. Teemme kaikkemme, että saimaannorppa säilyy jatkossakin osana luontoamme.

Lue lisää norpan suojelusta