Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen on pysäytettävä ylikalastus EU:ssa pu­heen­joh­ta­ja­kau­del­laan

Ylikalastus pitää lopettaa vuoteen 2020 mennessä. Näin on määrätty EU:n yhteisessä kalastuspolitiikassa. Tutkijoiden mukaan liikapyynti Euroopan merillä kuitenkin jatkuu. Asia pitää korjata syksyllä Suomen puheenjohtajuuskaudella, kun ensi vuoden kalastuskiintiöistä päätetään.

Turska pienenee Itämerellä kooltaankin kuin pyy maailmanlopun merellä ylikalastuksen takia. Wilhelm von Wright (Kansallisgallerian public domain -aineistoa)

Kalastuspoliitikan uudistus on yksi ympäristöjärjestöjen suurimmista saavutuksista EU:ssa 2000-luvulla. Euroopan unioni on säätänyt muun muassa ylikalastuksen lopetettavaksi vuoteen 2020 mennessä. Määräaika täyttyy ensi vuonna.

Uusimman seurantaraportin mukaan ylikalastus kuitenkin jatkuu. EU:n tieteellisen, teknisen ja taloudellisen kalastuskomitean (STEFC) mukaan eri alueilla tutkituista kalakannoista 33 – 88 prosenttia kalastetaan liikaa.

Tilanne on pahin Välimerellä ja Mustallamerellä. Itämerellä kalastus on kestävämpää, mutta työtä riittää varsinkin turskan ja Länsi-Itämeren silakan kantojen romahdettua. Luonnonsuojeluliitto on kirjoittanut hiljattain muiden Itämeren ympäristöjäerjestöjen kanssa komissiolle ja jäsenmaiden kalastusministereille vaatien itäisen turskakannan kalastuksen pysäyttämistä heti. Tanskalainen tutkimusalus sai viime talvena saaliikseen enemmän roskia kuin turskia.

Ylikalastuksen pysäyttämisestä tulee Suomen tehtävä. Maamme on EU:n puheenjohtaja syyskaudella. Silloin päätetään ensi vuoden kalatuskiintiöistä jäsenmaista koostuvassa neuvostossa.

Lue lisää kansainvälisten ympäristöjärjestöjen tiedotteesta, jossa on linkki STEFCin raporttiin.

TAPANI VEISTOLA

Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija, joka seuraa EU:n luonnonsuojelupolitiikkaa.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa