Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen luon­non­suo­je­lu­liit­to kartoittaa kyselyllä näkemyksiä norp­pa­tur­val­li­ses­ti pyydetystä kalasta

Suomen luonnonsuojeluliitto selvittää kyselyllä Saimaan kaupallisten kalastajien, koko kalaketjun ja kuluttajien mielipiteitä norppaturvallisesta kalastuksesta sekä mielenkiintoa norppaturvallisesti pyydettyyn kalaan. Tavoitteena on saada tietoa norppaturvallisen kalan kysynnästä ja tarjonnasta sekä mahdollisuudesta perustaa norppaturvallisen kalan merkki palvelemaan näiden kohtaamista.

Kalastus on Saimaan rannoilla olennainen osa perinteistä kulttuuria, merkittävä elinkeino ja suosittu harrastus. Saimaalta pyydetty villikala on terveellistä ja arvostettua ruokaa. Lähes puolet Suomen sisävesiltä kaupallisesti pyydetystä kalasta tulee Saimaalta. Saimaalla kasvatetaan myös kirjolohta, mutta Luonnonsuojeluliiton kyselyssä keskitytään kalastettaviin lajeihin eli villikalaan.

Saimaalla kalastus liittyy myös saimaannorppaan. Erittäin uhanalainen saimaannorppa voi tukehtua juuttuessaan tiettyihin kalanpyydyksiin. Kalastus norppaturvallisilla menetelmillä on kuitenkin mahdollista kaikkina vuodenaikoina.

Voisiko norppaturvallisesti pyydetyn kalan merkki auttaa kuluttajaa vastuullisen kalatuotteen valinnassa ravintolassa tai kaupan kalatiskillä? Saisiko kalastaja kenties parempaa hintaa tuotteestaan, jos se olisi varustettu tällaisella merkillä? Kohentaisiko norppaturvalliseksi merkityn kalan tarjoaminen ravintolan imagoa? Muun muassa näihin kysymyksiin pyritään löytämään näkemyksiä kyselyn avulla.

Kyselyyn voi vastata helposti tietokoneella tai älypuhelimella. Kyselyyn pääsee tästä linkistä.

Vastaaminen vie aikaa noin viisi minuuttia. Kyselyyn vastataan nimettömästi.

Vastausten lähettämisen jälkeen voi halutessaan jättää erilliselle sivulle yhteystietonsa. Yhteystietonsa jättäneiden vastaajien kesken arvotaan 3 kappaletta laadukkaita Kowa 8×25 SV II -taskukiikareita (arvo 119 €).

Kysely on avoinna sunnuntaihin 11.8.2024 asti. Tulokset julkaistaan syksyllä 2024. Yksittäisiä vastaajia ei voi tunnistaa julkaistuista tuloksista.

Suomen luonnonsuojeluliitto toteuttaa kyselyn Nestorisäätiön tuella.

Lisätietoja

Saimaannorppa-aluekoordinaattori Marjaana Kovanen

Jaa sosiaalisessa mediassa