Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen lopetti verk­ko­ka­las­tuk­sen auttaakseen saimaannorppaa

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi kalastajille maksutta yli sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa Joroisissa lauantaina 17. kesäkuuta. Tapahtumaan saapui myös rantasalmelainen kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen, joka oli tehnyt päätöksen luopua verkkokalastuksesta. Kontinen on huolissaan Saimaan ja saimaannorpan hyvinvoinnista. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen haastatteli Kontista, joka kertoi tarkemmin merkittävän päätöksensä taustoista.

Kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen (toinen oikealta) luovutti pois puolitoista kilometriä kalaverkkoja ja sai maksutta norppaturvallisen Saimaa-katiskan. Näyttelijä, kalastaja Kari "Hissu" Hietalahti (vas.), dokumentaristi, kaupallinen kalastaja Juha "Norppa" Taskinen ja Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen iloitsevat hienosta päätöksestä.

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi yli sata norppaturvallista Saimaa-katiskaa Joroisissa alueen kalastajille lauantaina 17. kesäkuuta. Paikalle Vaihda verkot katiskaan -tapahtumaan saapui myös rantasalmelainen kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen. Hän oli aikaisemmin keskustellut puhelimessa Saimaalla kalastamisesta ja siihen liittyvistä ongelmista toisen kaupallisen kalastajan, Juha ”Norppa” Taskisen kanssa. Taskinen kutsui Kontisen Joroisten tapahtumaan keskustelemaan asiasta lisää ja hakemaan katiskan.

Kontinen saapui paikalle pakettiautollaan ja toi mukanaan puolitoista kilometriä verkkoja.

”Nyt on verkkokalastus loppu. Periaate on, ja se pysyy!”

Kaupallinen kalastaja Tapani Kontinen luovutti pois puolitoista kilometriä verkkoja Suomen luonnonsuojeluliiton Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Joroisissa 17. kesäkuuta 2023.

Kontinen allekirjoitti tapahtumassa sopimuksen, jossa hän lupasi pidättäytyä verkkokalastuksesta saimaannorpan elinalueilla. Vastineeksi päätöksestä hän sai norppaturvallisen Saimaa-katiskan.

Mikä oli saanut ikänsä kalastaneen Kontisen luopumaan juuri verkkokalastuksesta? Lopettiko hän kalastuksen nyt kokonaan? Tapani Kontinen kertoi mielellään ratkaisustaan ja purki samalla tuntojaan Saimaalla kalastamisen onnesta ja riemusta, mutta myös kiusanteon ja ilkeyden kokemuksista.

Kontinen on kalastanut Saimaalla lapsesta asti. Se on hänelle elämäntapa ja rentoutumisen lähde, mutta jo joidenkin vuosien ajan se on ollut myös elinkeino. Hän on ryhmään II kuuluva, Haukivedellä kalastanut kaupallinen kalastaja. Saimaannorpan turvaksi tehdyt kalastusrajoitukset eivät ole koskaan hänen kalastustaan haitanneet edes näin keskeisellä norpan elinalueella, sillä käytössä on ollut muitakin pyydyksiä kuin vain verkot.

”Verkkokalastus on rankkaa hommaa. Tuoretta kalaa saa muutenkin vaikkapa norppaturvallisilla katiskoilla ja rysillä sekä nuotalla.”

”Olin miettinyt verkkokalastuksesta luopumista jo vuosia. Lopullisen ratkaisun tein tänä vuonna, kun en saanut enää mitään lupia paikallisilta vesialueiden omistajilta Haukivedellä. Kunnon perusteluita tähän en saanut. Kiusantekoa ja kateutta. Lisäksi minut herätti Juha Taskisen saimaannorpan puolesta tekemä elämäntyö ja siitä kertova dokumenttielokuva.”

Juha ”Norppa” Taskinen ja Kari ”Hissu” Hietalahti esittelevät norppaturvallista Saimaa-katiskaa Joroisissa.

Saimaan luonnon ja saimaannorpan hyvinvointi on saanut Kontisen ajatuksissa entistä enemmän painoarvoa. Saimaannorppa pitää suojella, se on hänen mielestään selvä asia. Verkkokalastuksesta luopuminen edesauttaa konkreettisesti tätä tavoitetta.

”Kyllä verkkokalastus pitää saada Saimaalla jotenkin kuriin. Norppaturvallista verkkoa ei ole. Ei edes muikkuverkko ole turvallinen, sekin nähtiin juhannuksen jälkeen taas kerran. Eikä ankkuroitu verkko. Miksi meille uskotellaan, että näin olisi?”

Kontinen on huolissaan myös laajemmin Saimaan ja saimaannorpan hyvinvoinnista. Esimerkiksi metelöivät ja kaahaavat veneet ja vesijetit eivät saa häneltä ymmärrystä.

”Kyllä ne ihan varmasti häiritsevät myös norppia, vaikka kesällä norppa ei olekaan niin arka kuin talvella ja keväällä.”

Mutta kalastus, se on Kontiselle edelleen tärkeä elämäntapa ja osa-aikainen elinkeino. Hän kalastaa nyt Sulkavan puolella.

”Olin juuri nuotalla. Lisäksi käytän norppaturvallisia katiskoita. Juha Taskisen neuvojen mukaisesti olen tehnyt Kivikankaan rysistä norppaturvallisia lisäämällä niihin kalterit, jotta norppa ei pääse uimaan niihin sisään. Näillä saan hyvin tuoretta kalaa myös myyntiin. Ja saimaannorppa, se ei ainakaan minun pyydyksiini nyt jää.”

Joroisten satamassa oli esillä Juha Taskisen norppaturvallinen NoTu-rysä. Rysässä on estokalteri, joka estää norpan pääsyn pyydykseen. Estokalteri näkyy kuvan oikeassa reunassa.

Kontisen mukaan kaupallisten kalastajien määrä on vähentynyt Haukivedellä. Se on harmillista, sillä kalastusta tarvitaan, ja järvikala on kysyttyä. Se vain pitää pyytää vastuullisesti. Myös kuluttajia ja kalan myyjiä pitää hänen mielestään valistaa asiasta.

”Olisi kyllä hyvä, jos kalakaupat eivät ottaisi edes myyntiin Saimaalta verkoilla pyydettyä kalaa. Eivätkä ne mökkiläiset tarvitse sellaista määrää verkkoja, mihin nyt on mahdollista saada luvat. Jopa kahdeksan verkkoa yhdelle vapaa-ajan kalastajalle! Miksi ihmeessä? Jos ei kokonaan saada verkkoja heiltä pois, pitäisi niiden määrää ainakin vähentää radikaalisti.”

Verkkokalastus on vähentynyt Saimaalla, mutta edelleen verkoilla kalastajia on tuhansia. Ja verkkoja on kilometreittäin saimaannorpan ja uhanalaisten lohikalojen uhkana. Jokainen yksittäinen Kontisen tapaan verkkokalastuksesta luopuva auttaa saimaannorppaa ja on tärkeä esimerkki muille.

Mutta edelleen tarvitaan myös lisää kalastusrajoituksia sekä valistusta – erityisesti kuluttajien ja kalaa myyvien tahojen suuntaan – jotta verkkojen määrä Saimaalla vähenisi nopeammin. Erityisen tärkeää on myös se, että uusia verkkokalastajasukupolvia ei Saimaalle enää tulisi. Tällöin meillä olisi mahdollisuutena tulevaisuus, jossa Saimaalla ei kalastettaisi norpalle vaarallisilla menetelmillä lainkaan.

Kalastusta ei kuitenkaan tarvitse lopettaa. Varmasti Saimaalla on paljon Tapani Kontisen tapaisia kalastajia, joille verkoista luopuminen ei ole maailmanloppu vaan vaatii vain ajattelutavan muutosta, joka lopulta johtaa myös käytännössä vastuulliseen kalastukseen. Kiitos Kontiselle ja kaikille muille verkkokalastuksesta luopuneille!

Joroisten Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa jonotettiin rauhallisesti katiskasopimuspisteelle. Allekirjoitettuaan sopimuksen pidättäytyä verkkokalastuksesta saimaannorppien elinalueilla kalastaja sai maksutta norppaturvallisen Saimaa-katiskan.

Teksti: Kaarina Tiainen. Kuvat: Hanne Kosonen

Talkoilla rakennetut katiskat ja Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832), joka on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa