Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to: uusi luon­non­suo­je­lu­la­ki ei pysty pysäyttämään luontokatoa

Luonnonsuojelulaki eteni tänään ympäristövaliokunnasta kohti eduskunnan täysistuntoa. Suomen luonnonsuojeluliitto arvostelee lakiin viime hetkillä tulleita, keskustan ja opposition tekemiä heikennyksiä.

Kuva: raland/Adobestock

“Luontokato jatkuu Suomessa eikä uusi luonnonsuojelulaki pysty sitä pysäyttämään. Jo hallituksen esitys oli kompromissi. Keskusta vesitti sitä vielä lisää opposition kanssa varsinkin luontotyyppien suojelun osalta”, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Ympäristövaliokunnan mietinnön vakavimmat heikennykset koskivat juuri luontotyyppien suojelua.

“Se on erityisen valitettavaa, koska uhanalaisten luontotyyppien suojelu on myös monien lajien suojelun perusta”, Veistola lisää.

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset perustelivat heikennystä maanomistajien omaisuuden suojalla.

“Perustuslakivaliokunta kuitenkin katsoi, että ehdotettu sääntely ei muodostu perustuslain turvaaman omaisuuden suojan kannalta ongelmalliseksi. Kyse on puhtaasti politiikasta”, sanoo ympäristöjuristi Matti Kattainen.

Luonnonsuojelulain uudistus oli Sanna Marinin hallituksen tärkein luontokatoa hillitsevä, hallitusohjelmaan kirjattu toimenpide. Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä. Luonnonsuojelulain luontotyyppien suojaa parantavien pykälien sekä vesilain luontotyyppien lisäysesityksen poistaminen hallituksen esityksestä tekee tavoitteen saavuttamisesta entistä vaikeampaa.

Suomi osallistuu tällä viikolla alkavaan kansainväliseen biodiversiteettikokoukseen ja on sielläkin sitoutunut luontokadon torjuntaan.

”Kansainvälisessä kokouksessa on tarkoitus saada aikaan sitovia maailmanlaajuisia tavoitteita luontokadon torjunnalle. Suomi toimii kokouksessa osana EU:n neuvotteluryhmää. Vaarana on, että juuri vesitetty luonnonsuojelulaki sekä Suomen toiminta EU:n ympäristötavoitteita, kuten ennallistamisasetusta vastaan, vähentää Suomen uskottavuutta luontokysymyksissä kansainvälisesti”, sanoo Luonnonsuojeluliiton ympäristöpäällikkö Paloma Hannonen.

 

Lue lisää:

Ympäristövaliokunnan mietintö 

 

 

 

 

 

Lisätietoja:  

Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Paloma Hannonen, ympäristöpäällikkö, p. 050 5323 219, paloma.hannonen(a)sll.fi
Matti Kattainen, ympäristöjuristi, p. 044 7785 013, matti.kattainen(a)sll.fi

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita metsille, vesille ja soille

Tukemalla Luonnonsuojeluliiton metsätyötä olet mukana suojelemassa arvokkaita metsiämme. Lahjoituksilla kampanjoimme metsien puolesta, kartoitamme metsäluontoa ja neuvottelemme arvokkaiden metsien säilymisestä, tuotamme metsiin liittyvää tietoa ja viemme sitä päättäjille.

Tee kertalahjoitus metsille, vesille ja soille