Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kemijoen viimeisten vapaiden virtojen puolesta soudetaan 6.–7.8.2021

Sierilän vesivoimalaitoshanke uhkaa hukuttaa Kemijoen viimeiset vapaat kosket ja uhanalaista luontoa patoaltaaseen. Luonnonsuojeluliiton Rovaniemen yhdistys järjestää hanketta vastustavan Sieriniemen siunaus -soututapahtuman 6.–7.8.2021. Kemijoki Oy:n suunnittelemaa uutta vesivoimalaa ei tarvita, ja nykyisiin voimalaitoksiin täytyy rakentaa luonnonmukaiset ohitusuomat.

soututapahtuma
Sierilän vesivoimalaitosta vastustetaan soutaen. Kuva: Matti Pellinen

Kemijoen viimeisten vapaiden virtojen puolesta soudetaan jo viidettä kertaa. Soututapahtumaa tarvitaan edelleen, sillä Kemijoki Oy ei ole haudannut Sieriniemeen suunniteltua voimalaitoshanketta. Siksi Sieriniemi siunataan soutaen tänäkin vuonna.

”Souduissa on uskomaton tunnelma. Ihmiset innostuvat, kun näkevät valtavana virtaavan joen, josta jylhät hiekkatörmäät nousevat korkeuksiin. Tuo upea luonto uhanalaisine lajeineen hukkuu patoaltaaseen, jos Sierilän voimalaitos rakennetaan. Se on väärin”, toteaa tapahtuman tuottaja, Rovaniemen yhdistyksen puheenjohtaja Sari Hänninen.

Soutuihin osallistuu kokonaisia perheitä vauvasta vaariin. Moni on ollut souduissa mukana jo vuosien ajan. Tunnelmaan pääsee katsomalla videon 2020 souduilta.

Sieriniemen siunaus -tapahtumassa soudetaan Vanttauskoskelta Oikaraisiin 6.–7.8. Mediat voivat ilmoittautua osoitteeseen rovaniemi(a)sll.fi. Tapahtuman tiedot ja ohjelma ovat tiedotteen lopussa.

Ei uutta vesivoimalaa

Sierilän vesivoimalahankkeen lupa vanheni 22. toukokuuta, mutta Kemijoki Oy haki luvalle jatkoaikaa. Luonnonsuojeluliitto vaatii, ettei sitä myönnetä. Hanke on ollut vireillä jo vuosikymmeniä, ja ympäristövaikutusten arviointi (YVA) on yli 20 vuotta vanha.

Rakentamisen aloittamisen viivästyminen johtuu siitä, että hanke ei ole saanut lainvoimaiseksi kaikkia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia kaavoja ja rakennuslupia. Asiasta saatiin selkeä korkeimman hallinto-oikeuden päätös 8.4.2020; pelkkä vesitalouslupa ei riitä vesirakentamiseen. Vesitalousluvassa on ehtoja, jotka on toteutettava ennen rakentamisen aloittamista.

”Olemme keränneet voimalaitoksen vaikutusalueelta luontotietoa. Esimerkiksi uhanalaisen laakosarhon ja lapinleinikin uusia laajoja ja merkittäviä esiintymiä on löytynyt jokaisella kartoituskerralla. Kaikille esiintymille Lapin ELY-keskuksen täytyy myöntää poikkeaminen suojelusta. Nämä prosessit kestvät yleensä useamman vuoden”, Hänninen toteaa.

Valtionyhtiö Kemijoki Oy:lla on joella 16 vesivoimalaitosta. Lapin ELY-keskus on hakenut Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta muutosta niiden vanhanaikaisiin kalanistutusvelvoitteisiin. Kemijoki Oy tuleekin velvoittaa toteuttamaan ohitusuomat voimaloihinsa niin, että lohi pääsee nousemaan patoaltaiden ohi.

”Silloin Kemijoen vapaa keskijuoksu yhdessä rakentamattoman Ounasjoen kanssa on lohen ja muiden vaelluskalojen elintärkeä lisääntymisalue”, Luonnonsuojeluliiton kehityspäällikkö Virpi Sahi sanoo.

Kemijoki Oy on valtionyhtiö, joten valtio voisi omistajaohjauksen päätöksellä lopettaa kalatalousvelvoitteiden vastustamisen ja Sierilän rakentamisen. Tämä olisi myös valtion omistajaohjauslinjausten mukaista.

 

Lisätietoja:

  • Sari Hänninen, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto Rovaniemi, +358 40 873 7986, sari.hanninen(a)rovaniemi.fi
  • Virpi Sahi, kehityspäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, +358 50 308 2457, virpi.sahi(a)sll.fi

Lue lisää:

Kuva: Matti Pellinen / Luonnonsuojeluliitto

Ohjelma

Perjantai 6.8.2021
11-13 Kokoonnutaan Puurosen rannassa: Ilmoittautuminen
11.30-12.30 Lounas Leirikarissa
13-14 Tervetuloa soutamaan, Sierilän kuulumiset ja turvallisuusohjeet (SLL Rovaniemi/Sari Hänninen). Valmistaudutaan soudun lähtöön.
14 Sieriniemen siunaus -soutu lähtee kohti Leirikaria
15.30 Kahvitauko Tervakarin laavulla
17 Saapuminen Leirikariin: Autojen haku Puurosen rannasta, majoittautuminen, ruokailu, saunat
20-22 Iltamat ja iltapalaa

Lauantai 7.8.2021
8 Aamiainen ja valmistautuminen lähtöön
9.30 Sieriniemen siunaus -soutu lähtee kohti Petäjäniemeä, Fraunbergien rantaa
11.30 Eväs- ja uintitauko hiekkasärkillä matkan varrella
13 Saapuminen Petäjäniemeen, Fraunbergien rantaan: Kuljetus Leirikariin, veneiden kuljetusta
13.30-16 Ruokailu ja saunat Leirikarissa

Lisätietoja

Kehityspäällikkö Virpi Sahi

Jaa sosiaalisessa mediassa