Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Leirielämää saimaannorpan kotivesillä

Luonto-Liiton Savo-Karjalan piirin ja Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämä vajaan viikon kestävä norppaleiri 8–12-vuotiaille lapsille pystytettiin saimaannorpan kotivesillä jo kahdeksatta kertaa. Luonnonsuojeluliiton edustajat Kaarina Tiainen, Hanne Kosonen ja Marjaana Kovanen vierailivat leirillä kertomassa saimaannorpasta.

Kuva: Hanne Kosonen

Luonto-Liiton Savo-Karjalan piirin ja Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämä vajaan viikon kestävä lasten norppaleiri 8–12-vuotiaille pystytettiin Saimaan maisemiin jo kahdeksatta kertaa. Norppaleiri järjestettiin Pihlajaveden Turponsaaressa Retki-Tovereiden majalla. Paikka on jo aiempina vuosina hyväksi havaittu, ja mikä tärkeintä, se sijaitsee keskeisellä saimaannorpan levinneisyysalueella.

Leiri alkoi sunnuntaina 18.7. Velmeri-aluksen kuljetuksella Savonlinnasta Turponsaareen. Ylimääräistä jännitystä matkaan toi lähestyvä Riikka-myrsky, joka ryskyi Savonlinnan päällä myöhemmin iltapäivällä. Leiriläiset pääsivät kuitenkin määränpäähänsä turvallisesti. Pahimmat helteet helpottivat, ja leirielämää päästiin viettämään peruskesäisessä säässä.

Norppaleirillä yövytään luonnon helmassa. Kuva: Hanne Kosonen

Leirillä tietysti nukutaan teltoissa, uidaan paljon, saunotaan ja syödään hyvin. Norppaleirillä tutustutaan lisäksi Saimaan luontoon retkeillen ja meloen sekä saimaannorpan elämään erilaisten leikkien, pelien ja tehtävien avulla. Tärkeintä kuitenkin on, että leirielämä on leppoisaa. Ohjelmassa on sopivassa suhteessa ohjattua toimintaa niin, että jouston varaa löytyy, jos lapset haluavat esimerkiksi uida.

Tietoa ja taidetta norpasta

Vierailimme leirillä Hanne Kososen ja Marjaana Kovasen kanssa neljäntenä leiripäivänä 21.7. Vierailuumme mennessä lapset olivat jo muutaman päivän ajan rutinoituneet leirielämän viettoon ja käsitelleet saimaannorppaa piirtämällä, maalaamalla, leikkimällä ja jumppaamalla norpan liikkeitä mukaillen.

Meidän tehtäväksemme jäi kertoa norpasta lisää tietoa, jakaa kokemuksiamme norppatyöstä sekä vastailla monenlaisiin norppa-aiheisiin visaisiin kysymyksiin. Myös norpansuojelu kiinnosti kovasti, erityisesti ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat sekä se, miten ihminen voi auttaa norppaa tekemällä apukinoksia ja keinopesiä. Mukanatuomamme pehmonorpat ilahduttivat leiriläisiä, ja ne saivatkin paljon halauksia ja hellyyttä osakseen.

Norppapehmoja oli jo kaivattu leirillä. Kuva: Hanne Kosonen

 

Savonlinnalainen 8-vuotias Elli oli leirillä ensimmäistä kertaa. Leirielämä oli alkuun hieman jännittänyt, mutta leirielämä oli sujunut mukavasti. Elli esitteli maalaamaansa norppataulua innoissaan: Kivillä makasi kolme norppaa, jotka olivat ystäviä keskenään. Paljon kaloja – mukana myös Nemo-kala – sekä lintuja ja koralleja. Maalauksen teossa oli tapahtua pieni katastrofi, kun keskeneräinen työ oli lennähtänyt tuulen voimasta Saimaaseen, mutta onneksi se saatiin pelastettua hyväkuntoisena.

Elli esittelee norppataideteostaan. Kuva: Hanne Kosonen

 

Isommat leiriläiset Nina ja Niilo olivat tulleet leirille Sorsakoskelta ja Kolilta. Nina oli ensikertalainen, mutta Niilo oli mukana ”jotain jo ainakin viidettä kertaa”.

”Leirillä parasta on tietysti se, että saa uusia kavereita”, kertoi Niilo. ”Ja se että oppii uutta luonnosta.”

Nina ja Niilo tekivät yhdessä norppamaalausta laiturilla. Kuva: Kaarina Tiainen

 

Muukin ohjelma leirillä oli heidän mielestään kivaa. He odottivat pääsevänsä vielä melontaretkelle.

Ihan oikea saimaannorppa

Yhtenä leiri-iltana oli jo ”ehkä nähty norppa”. Veden pinnalla oli laskenut ja noussut musta pallukka, mikä oli mitä todennäköisimmin norpan pää. Me vierailijat näimme kenties juuri saman norpan, kun kiinnitimme venettä leiripaikan laituriin: pää näkyi, kun norppa ui saaren rannan lähellä ja lopulta sukelsi selkä vilahtaen pinnalla. Ainakin on varmaa, että norppa on nähnyt leiriläiset. Kenties se on pyörinyt siinä koko leirin ajan uteliaana tarkkailemassa tilannetta.

Norppaleiri järjestettiin saimaannorpan keskeisimmällä elinalueella Pihlajavedellä. Kuva: Hanne Kosonen

Pihlajavesi on norpan keskeisin elinalue. Saimaan yli 400 norpasta noin 120–130 yksilöä asustelee tällä alueella. Silti ei ole ollenkaan itsestään selvää nähdä norppaa Pihlajavedelläkään – varsinkaan näin kesällä, kun norpat viettävät suurimman osan ajastaan veden pinnan alla. Mutta uteliaat yksilöt voivat tulla ihmettelemään rohkeasti maailman menoa veden pinnalle. Kenties tämä Turponsaaren norppayksilö käy vielä lapsia tervehtimässä.

Leiriviikko kuluu nopeasti

Leirin toinen johtaja Riikka Lipponen kertoi, että leiri oli sujunut hyvin ja sää oli suosinut. Leirillä oli 18 lasta eri puolilta Suomea sekä kaksi johtajaa, kolme ohjaajaa ja kokki. Leiriohjelma hieman aina elää tilanteen mukaan.

”Ulkopuoliset vierailijat leirillä on kiva piristys lapsille”, Riikka totesi vierailustamme. ”Leiri loppuu parin päivän päästä, mutta sitä ennen on tarkoitus vielä päästä melomaan ja järjestää norppatyöpajoja.”

Perjantaina 23.7. leiriläiset purkavat teltat ja pakkaavat tavarat kotimatkaa varten. Velmeri-laiva hakee leiriläiset Savonlinnaan. Mukaansa lapset ovat saaneet toivottavasti paljon positiivisia luontokokemuksia, uusia kavereita ja kesäisiä muistoja, jotka kantavat elämässä eteenpäin.

* * *

Lasten norppaleiri sai alkunsa edellisestä Saimaannorppa-LIFE-hankkeesta vuonna 2014. Vaikka hanke loppui jo muutama vuosi sitten, lasten norppaleiri sai hankkeen aikana niin suuren suosion, että sen järjestämistä on jatkettu osana Suomen luonnonsuojeluliiton norppaympäristökasvatustyötä. Käytännön järjestelyistä ovat alusta asti vastanneet Luonto-Liiton Savo-Karjalan piirin nuoret. Yhteistyö ja leirit jatkuvat näillä näkymin.

Vierailumme leirille oli osa uutta Yhteinen Saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hankkeen ympäristökasvatustyössä luonnonsuojeluliitto pitää erilaisia esityksiä, norppatuokioita ja oppitunteja eri-ikäisille lapsille ja nuorille kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa.

Kaarina Tiainen

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija.

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa