Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ota haitalliset vieraslajit haltuun Luon­non­suo­je­lu­lii­ton ja Marttojen ilmaisilla verkko-opinnoilla

Kuva: SLL Luonnonsuojelija/Anne Stolt

Vieraslajit leviävät ympäri maailmaa ihmisten mukana. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat ekologista haittaa alueen alkuperäiselle luonnolle ja lajistolle, taloudellisia menetyksiä ja jopa haittaa ihmisten tai kotieläinten terveydelle. Vieraslajien leviäminen tai jopa levittäminen voi tapahtua tarkoituksella tai vahingossa.

Tehokkain tapa estää haitallisten lajien leviämistä ja haittoja onkin lisätä tietoisuutta vieraslajien käytön riskeistä. Ilmaston kuumenemisen vuoksi myös Suomeen saapuu jatkossa entistä enemmän haitallisia vieraslajeja, jotka hyötyvät pidentyvästä kasvukaudesta ja leudontuvista talvista.

Luonnonsuojeluliiton ja Marttojen paikalliset ja alueelliset yhdistykset järjestävät – osana VieKas LIFE -hankkeen toimintaa – ympäri Suomea vieraslaji-infotilaisuuksia ja vieraskasvilajien kitkentätapahtumia. Tapahtumissa on mahdollista saada uutta tietoa haitallisista vieraslajeista ja niiden merkittävistä vaikutuksista. Kaikilla paikkakunnilla vieraslajitoimintaa ei valitettavasti vielä ole tarjolla ja koronaviruksesta johtuvan tilanteen vuoksi esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvilla ei ole aikaisemmin ollut mahdollisutta osallistua tarjolla olevaan toimintaan.

Tästä syystä VieKas LIFE -hanke keräsi olennaisen vieraslajeihin liittyvän tietotaidon ja muokkasi sen kurssimuotoon Marttojen sähköiselle oppimisalustalle, Martta-Akatemiaan.

Vieraslajit 2020 -nimiseltä kurssilta löydät mm.

  • Teoria- ja tehtäväosuudet haitallisten vieraslajien tunnistamisesta, ilmoittamisesta, torjunnasta ja kotipihan turvallisista kasvivalinnoista.
  • Tallenteita kevätkesällä 2020 järjestetyistä webinaariluennoista.
  • Tietoa haitallisiin vieraslajeihin liittyvästä ja maanomistajia koskevasta lainsäädännöstä EU:ssa ja Suomessa.
  • Yksityiskohtaiset ohjeistukset haitallisten vieraskasvilajien torjuntaan ja omien kitkentätalkoiden järjestämiseen.
  • Listan vieraslajeja käsittelevistä tietokirjoista tietojesi ja taitojesi syventämiseen.

VieKas LIFE -hanke opastaa suomalaisia haitallisten vieraslajien kartoitukseen, tunnistamiseen ja torjuntaan liittyvissä kysymyksissä. Hankkeessa keskitytään myös vieraslajitietoisuuden lisäämiseen, jotta jokainen luonnossa liikkuva voisi havainnoida ympäristöään ja oppia tunnistamaan Suomeen levinneet haitalliset vieraslajit.

Tutustu Martta-akatemiaan ja rekisteröidy oppijaksi: www.martat.fi/martat/tutustu-toimintaamme/martta-akatemia/

Lue lisää Luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -vieraslajihankkeen toiminnasta: www.sll.fi/viekas-life

 

 

Lisätietoja

Vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä

Jaa sosiaalisessa mediassa