Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Marinin ja Rinteen hallitus täyttää vuoden – miltä näyttää ym­pä­ris­tö­po­li­tiik­ka?

Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi huomenna yksivuotissynttäreitään viettävän Suomen hallituksen onnistumista ympäristöpolitiikassa. Hallituksen suurimmat onnistumiset ovat luonnonsuojelussa, mutta ilmastopolitiikkaan tarvitaan lisää tekoja.

Luonnonsuojeluliitto on osoittanut useasti mieltä Säätytalon edessä ja vaatinut turpeen kaivuun lopettamista. Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto

Vuonna 2019 hyväksytty hallitusohjelma on ympäristölle paras pitkiin aikoihin. Ympäristön osalta se onnistuu parhaiten luonnonsuojelussa. Ohjelman tavoitteet mahdollistavat ilmaston kuumenemisen hillitsemisen, mutta keinot tavoitteiden saavuttamiseksi edellyttävät selvennystä. Pahimmat puutteet ovat turpeen polton ja ympäristölle haitallisten tukien jatkuminen. Hallituksen on puututtava näihin syksyn budjettiriihessä. Muuten ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu merkittävästi.

Pelkkä ohjelma ei kuitenkaan riitä. Paljon riippuu siitä, kuinka kunnianhimoisesti sen tavoitteita toteutetaan.

“Hallitus on saanut luonnonsuojeluun uutta potkua lisärahoituksella. Myös ympäristöä koskevien lakien uudistus on hyvässä vauhdissa vesilakia lukuun ottamatta. EU-rahastojen kotimaisessa valmistelussa tulisi tukea Suomen ja European Green Dealin ympäristötavoitteita nykyistä paremmin varsinkin maataloudessa”, arvioi erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Suojeluasiantuntija Paloma Hannonen toteaa, että vuonna 2014 pysäytetty soidensuojelun täydennysehdotus on saatu nyt uudelleen käynnistettyä.

“Silloin tavoitteena oli suojella 100 000 hehtaaria maamme arvokkaita soita. Uuden Helmi-ohjelman tavoitteella suojella 20 000 hehtaaria päästään kohti päämäärää, mutta ei vielä perille asti. Olisikin syytä myös miettiä, kuinka soidensuojelua jatketaan vuoden 2023 jälkeen.”

Suuret ilmastopoliittiset edistysaskeleet ovat olleet vähissä kuluneena vuonna, sillä moni asia on yhä valmistelussa. Tärkeimpiä ilmastoavauksia on uusi omistajapoliittinen periaatepäätös, jonka perusteella valtionyhtiöiden on tunnistettava oman toimintansa ilmastovaikutukset, vaikutukset ympäristölle ja luonnon monimuotoisuudelle sekä asetettava niille verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoiset mitattavat tavoitteet.

“Valtio-omistajalta vaaditaan nyt suoraselkäisyyttä omistajaohjauslinjauksen toimeenpanoon, jotta yhtiöt asettavat itselleen riittävät ympäristötavoitteet ja tekevät aidon ilmastokäänteen. Esimerkiksi uuden kivihiilivoimalan avaamiseen liittyvällä Fortumilla ja turpeeseen keskittyvällä Vapolla on työnsarkaa oman toimintansa sopeuttamisessa 1,5 asteen mukaiseksi”, sanoo suojeluasiantuntija Hanna Aho.

 

Liitteet:

Hallituksen yksivuotisarvio

 

Lisätietoja: 

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, hanna.aho(a)sll.fi, p. 040 628 9495 (ilmasto)

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, paloma.hannonen(a)sll.fi, p. 050 532 3219 (metsät ja suot)

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, tapani.veistola(a)sll.fi, p. 0400 615 530 (lainsäädäntö, EU-rahastot)

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa