Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Euroopan vihreä ohjelma on tärkeä avaus ympäristön ja tulevaisuuden kannalta, mutta ohjelman mukaisilla toimilla on kiire

EU:n ilmastotavoite on saatava nopeasti 1,5 asteen mukaiseksi. Uusi Euroopan komissio ehdottaa, että ilmastotavoitetta korotetaan kesään 2020 mennessä, mutta tämä aikataulu on liian hidas. Vaikka komissio tekee Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa hyviä avauksia ympäristön kannalta muun muassa maatalouteen ja luonnonsuojeluun, niiden käytännön toimenpiteistä päätetään vasta myöhemmin.

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen. Kuva: European Union, 2019

Euroopan parlamentti julisti ilmastohätätilan vain kaksi viikkoa sitten. Viime viikolla julkaistun Ympäristön tila -raportin mukaan Eurooppa menettää luontonsa monimuotoisuutta ja kuluttaa luonnonvarojaan hälyttävällä tahdilla.

Tänään Ursula von der Leyenin komissio julkaisi Euroopan vihreän kehityksen ohjelman. Sen odotettiin vastaavan ilmasto- ja monimuotoisuuskriisiin tilanteen vakavuuden vaatimalla tavalla. Luonnonsuojeluliitto onkin tyytyväinen siihen, että uusi komissio painottaa ympäristöä heti alkutaipaleellaan, sillä EU on vitkastellut ilmastotavoitteensa kanssa jo vuosia. Ohjelmassa ei kuitenkaan vielä aseteta riittäviä tavoitteita, joilla EU tekisi osansa kuumenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen.

Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho muistuttaa, että kansalaiset kannattavat päättäväisiä ilmastotoimia ja odottavat EU:n ilmastohätätilajulistuksen tarkoittavan konkreettisia toimia.

“Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on mahdollisuus pysäyttää ympäristötuho. Jotta EU:n toimet olisivat linjassa Pariisin sopimuksen kanssa, komission on pikaisesti esitettävä vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostamista 65 prosenttiin. Pääministeri Sanna Marinin yhdessä muiden jäsenmaiden johtajien kanssa on päästävä sopuun uusista tavoitteista kesäkuussa 2020.”

Komissiolla on useita hyviä ehdotuksia esimerkiksi metsien ja maatalouden suhteen. Vihreän kehityksen ohjelmassa linjataan EU-lainsäädännön kehittämisestä, jotta metsäkato ja metsien tilan heikentyminen saadaan poistettua kuluttamiemme tuotteiden tuotantoketjuista.

“Yritysvastuulainsäädäntö olisi tehokas keino auttaa metsiä, sillä kestämätön kulutus on johtanut metsäkatoon ja metsäpaloihin ympäri maailmaa,” sanoo Aho.

Hyvää on myös se, että EU yrittää saada ensimmäistä kertaa koko ruokaketjun, eli sekä ruoan tuotannon että kulutuksen, kestävämmäksi.

“Jatkotyöstä riippuu se, tuleeko yhteistä maatalouspolitiikkaa ja ruokaketjua koskeviin suunnitelmiin sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa luonnon suojelua ja ennallistamista koskeviin toimenpiteisiin riittävästi konkretiaa ja sitovuutta”, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Suomen luonnonsuojeluliitto seuraa EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa sekä itse että osana European Environmental Bureauta ja Climate Action Network Europea.

 

Lue lisää:

A European Green Deal

CAN Europen tiedote

 

Lisätietoja:

Hanna Aho, suojeluasiantuntija, p. 040 628 9495, hanna.aho(a)sll.fi

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

 

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa