Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ilmastolakossa on kyse nuorten oikeudesta tulevaisuuteen

Suomen luonnonsuojeluliitto osallistuu kansainväliseen ilmastolakkoon perjantaina 27. syyskuuta. Liitto haluaa muistuttaa päättäjiä ilmastotekojen kiireellisyydestä ja tukea nuorten ilmastovaikuttamista. Perjantaina 27. syyskuuta ilmastolakkoja järjestetään ympäri maailmaa. Niillä on tarkoitus vedota maanantaina 30. syyskuuta alkavaan YK:n huippukokoukseen osallistuviin päättäjiin.

Myös ilmastomarssilla 6.4.2019 vaadittiin ilmastotekoja. Meillä on vain yksi planeetta. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Luonnonsuojeluliiton mielestä nuorten vaatimukset oman ja tulevien sukupolvien tulevaisuuden elinehdoista on otettava vakavasti: usea tänä päivänä syntyvistä lapsista elää 2100-luvulle asti.

“Nuorten ilmastoliike on ollut näkyvä ja inspiroiva, yhteiskunnallista muutosta ajava liike. Sen läpimurto ja vaikutus suomalaiseen ympäristötietoisuuteen on ollut tämän vuoden merkittävimpiä ilmiöitä Suomessa. Se on antanut myös uutta toivoa”, puheenjohtaja Harri Hölttä sanoo.

Luonnonsuojeluliitto tukee ilmastolakon vaatimuksia. Rinteen hallituksen on pidettävä huolta siitä, että Suomi pitää kiinni tavoitteestaan olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio. Suomen on myös sitouduttava päivittämään ilmastolaki siten, että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa.

“Jotta vaadittava muutos saadaan tapahtumaan, rahavirrat on käännettävä ilmastotuhoista ilmastotekoihin. Enää ei ole varaa ripustautua tukiin, jotka ylläpitävät energiantuhlausta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä”, sanoo suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Ilmastoliikkeeseen tarvitaan mukaan kaikkia yhteiskunnan toimijoita. Ammattiliittojen rooli on tärkeä, jotta voidaan varmistaa, että muutos on oikeudenmukainen työntekijöiden näkökulmasta ja tulevaisuuden työpaikat ovat ilmaston kannalta kestäviä. SAK on jo ilmoittanut tukevansa lakkoa ja kustantavansa keittolounaan Helsingin-tapahtumaan.

Suomessa ilmastolakkotapahtumia on ainakin Helsingissä, Joensuussa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Salossa, Espoossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Luonnonsuojeluliiton keskustoimiston henkilökunta osallistuu ilmastolakkotapahtumaan Helsingissä Eduskuntatalon edustalla. Tapahtuman järjestäjiä ovat Luonnonsuojeluliiton lisäksi muun muassa Amnesty, Allianssi ja Suomen ylioppilaskuntien liitto.

Elo-syyskuussa Luonnonsuojeluliitto palkitsi ilmastonuoret ja nuorten ilmastolakkoliikkeen Ympäristöavaus-palkinnolla.

Jaa sosiaalisessa mediassa