Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­lii­ton palkinnot Luon­to­pa­nee­lil­le, nuorten il­mas­to­liik­keel­le ja Juha Kauppiselle

Suomen luonnonsuojeluliiton liittokokous Punkaharjulla jakoi Suomen luonnon päivänä ympäristöpalkintoja ja kutsui uudet kunniajäsenet.

Suomen luonnonsuojeluliiton perinteikkään Ympäristöpalkinnon sai Luontopaneeli, eli kansallinen IPBES-paneeli. Paneeli edistää tieteen ja poliittisen päätöksenteon välistä vuorovaikutusta asioissa, jotka koskevat luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja. Ympäristöpalkinnon vastaanotti Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta.

”Luonnon monimuotoisuuden häviäminen on ilmastonmuutokseen verrattava ongelma. Tarvitsemme jatkossakin tieteellisen tilannekuvan luonnosta politiikan teon pohjaksi. Luontopaneeli on yksi parhaista tämän ymmärryksen avaajista”, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä kiittää.

Luonnonsuojeluliiton Ympäristöavaus-palkinto annettiin nuorten ilmastoliikkeelle. Sen ottivat vastaan Ilmastoveivi 2019 -kampanja, Nuorten Agenda 2030 -kokouksen järjestäjät, koululaisten ilmastolakkoilijat sekä ENO-verkkokoulu, joka järjesti koululaisten kansainvälisen ilmastokokouksen toukokuussa Suomessa.

“Nuorten ilmastoliike on ollut näkyvä ja inspiroiva, yhteiskunnallista muutosta ajava liike. Sen läpimurto ja vaikutus suomalaiseen ympäristötietoisuuteen on ollut tämän vuoden merkittävimpiä ilmiöitä Suomessa. Se on antanut myös uutta toivoa”, puheenjohtaja Hölttä sanoo.

Ilmastoveivi 2019 nosti ilmastojohtajuuden EU-puheenjohtajakauden agendalle tekemällä näyttävän kampanjan. Nuorten Agenda 2030 -ilmastokokous loi ajan ja paikan monipuoliselle ilmastokeskustelulle. Nuorten julistus oli rohkea ja ratkaisukeskeinen. Nuorten ja koululaisten ilmastolakot ovat nostaneet kotimaiseenkin keskusteluun ilmastonmuutoksen ylisukupolvisena asiana. ENO-verkkokoulun kansainväliseen koululaisten ilmastokokoukseen kokoontui 135 nuorta 70 maasta. Nuoret sitoutuivat muun muassa istuttamaan 100 miljoonaa puuntaimea.

Kultainen sulka -palkinto myönnettiin toimittaja Juha Kauppiselle. Hämeenlinnalainen Kauppinen on tutkinut, raportoinut ja tuonut päivänvaloon lukuisia ympäristöongelmia, esimerkiksi Talvivaaran kaivoksesta. Kauppisen uusin kirja Monimuotoisuus käsittelee luonnon monimuotoisuutta kiitettävän ymmärrettävästi ja monipuolisesti.

Luonnonsuojeluliitto kutsui Punkaharjun liittokokouksessaan uusiksi kunniajäsenikseen Tuire Laurinollin Sastamalasta ja Vesa Luhdan Inarista. Kunnianorpaksi nimettiin Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Lappeenrannasta.

Jaa sosiaalisessa mediassa