Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnon puolesta äänestävä tarvitsee tietoa – Luon­non­suo­je­lu­lii­ton vaalityössä arvioidaan myös puolueiden ym­pä­ris­tö­lin­jauk­sia

Suomen luonnonsuojeluliitto tekee tänä vuonna enemmän vaalityötä kuin koskaan aiemmin.

Ääni luonnolle -tilaisuus eduskunnan Kansalaisinfossa järjestettiin 21. maaliskuuta. Tilaisuudessa puhuttiin luonnon monimuotoisuudesta ja toimista sen turvaamiseksi. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Tuoreen ilmastobarometrin mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista äänestää ehdokasta, joka toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Äänestäjillä on kuitenkin oltava riittävästi tietoa päätöksen tekemiseksi.

“Toivomme, että äänestäjä selvittää ehdokkaiden ympäristötietoisuuden ja antaa sen vaikuttaa valintaansa”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Ilmastonmuutoksen uhan lisäksi Suomella on kiire ryhtyä toimiin luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen estämiseksi, kuten uudet hälyttävät tutkimustulokset osoittavat.

“Kun joka yhdeksäs laji on Suomessa uhanalainen ja hyönteiskato uhkaa jo maailman ruoantuotantoa, äänestäjän on tärkeää antaa äänensä luonnon puolesta. Jokaisessa puolueessa on ehdokkaita, joille luonnonsuojelu on tärkeää”, Hölttä muistuttaa.

Luonnonsuojeluliiton vaalityöhön kuuluu politiikka-arvioita, tapahtumia ja viestintää. Liitto julkaisi laajan arvion  Juha Sipilän hallituksen ympäristöpolitiikasta. Liitto on myös ollut tekemässä Korvaamaton-ilmastokampanjan selvitystä, jossa katsottiin sekä Sipilän hallituksen neljää vuotta ilmaston kannalta että nykyisten eduskuntapuolueiden ilmastopoliittisia linjauksia. Lopputulos molemmissa hallitusarvioissa on, että Sipilän kausi oli tappiollinen sekä ilmastolle että ympäristölle.

Tänä vaalikeväänä Luonnonsuojeluliitto arvioi ympäristöpolitiikan linjauksia myös puoluekohtaisesti. Tarkoituksena on tarjota ympäristö edellä äänestävälle mahdollisuus vertailla puolueita. Nykyisten eduskuntapuolueiden ympäristölinjauksia punnitsevien tiiviiden videoiden lopussa puolueet asetetaan järjestykseen ympäristöpolitiikan kunnianhimon perusteella. Arviot perustuvat puolueiden ohjelmiin ja Luonnonsuojelija-lehden ympäristökyselyyn. Ensimmäinen puoluevideo julkaistiin sosiaalisessa mediassa 26. maaliskuuta, ja julkaisut jatkuvat päivittäin, kunnes kaikki yhdeksän puoluetta on käsitelty. Kaikki videot on katsottavissa osoitteessa sll.fi/vaalit.

Liiton suurin vaalitilaisuus järjestettiin 21. maaliskuuta eduskunnan Kansalaisinfossa. Aiheena oli luonnon monimuotoisuus ja se, mihin toimiin puolueet ovat valmiita sen säilyttämiseksi. Luonnonsuojeluliiton vaaliteemoja käsitellään laajasti myös asiantuntijoidemme kirjoittamissa vaaliblogeissa. Ensimmäinen on luettavissa täällä.

Tämän lisäksi Luonnonsuojeluliiton piirijärjestöt ja paikallisyhdistykset ovat järjestäneet ja järjestävät useita vaalien ympäristökysymyksiä käsitteleviä tilaisuuksia muun muassa Kuopiossa, Turussa, Kajaanissa, Lappeenrannassa ja Raumalla.

“Luonnonsuojeluliitto on ainoa ympäristöjärjestö, jolla on koko maan kattava paikallisverkosto. Ympäristöaiheisten vaalikeskustelujen vieminen maakuntiin on meistä erittäin tärkeää, jotta ihmiset voivat tehdä äänestyspäätöksensä ihmiskunnan kohtalonkysymysten perusteella”, Hölttä sanoo.

 

Lue lisää:

www.sll.fi/vaalit

Lisätietoja:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, p. 040 722 9224, harri.holtta(a)sll.fi

Jouni Nissinen, suojelupäällikkö, p. 040 120 9222, jouni.nissinen(a)sll.fi

Lisätietoja

Liittohallituksen puheenjohtaja Harri Hölttä

Jaa sosiaalisessa mediassa