Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Ohjelmaa kesäksi toi­min­ta­ryh­mäl­le

Vesistölähettiläs -blogissa seurataan, kuinka Luonnonsuojeluliiton uusi vesistölähettilästoiminta käynnistyy ja kehittyy. Bloggaajana on Mervi Saukko joka työskentelee vesistölähettiläänä Saarijärven reitillä Keski-Suomessa.
Kuva: Hilkka Peltola

Kesäkuun alussa julkaisimme kutsut Kyyjärvelle perustettavalle toimintaryhmälle. Ryhmän tulevana tehtävänä on siis Kyyjärven tilan omatoiminen havainnointi ja parantaminen, Luonnonsuojeluliiton vesistölähettilään opastuksella.

Mainio paikallinen verkkomedia Nopolanews antoi korvaamattoman apunsa. Heidän ehdotuksensa oli noheva: koska kunnanvaltuuston kokous videoidaan verkkoon suorana, eiköpä tehdä samoilla lämmöillä videokutsu toimintaryhmälle! Ammattilaiset saivat haastateltavan vesistölähettilään rennoksi ja kaikkien yhteiseksi hämmästykseksi kutsu saatiin kertaheitolla onnistuneesti ”purkkiin”. Lopputulosta pääset katsomaan täältä.

Kutsu julkaistiin myös paikallislehti Viispiikkisessä. Nyt oletan, että kutsumme on riittävän peittävä – toivomme mukaan kaikkia eri kohderyhmiä maanomistajista kalastajiin, mökkiläisiin ja soutelijoihin.

Vesistölähettilästoimintamme on näkyvästi esillä Kyyjärvi-viikolla (10.-15.7.), joka on paikkakunnan tärkein kesätapahtuma. Ohjelma on jo pitkälle suunniteltu. Viikko alkaa vesistöaiheisella luontoretkellä: bussi kuljettaa halukkaita kolmeen mielenkiintoiseen luontokohteeseen, kuten luonnonmukaisesti mutkittelevalle Ähtyrinpurolle. Loppuviikosta kunnan ympäristösihteeri esittelee Kyyjärven ja sen valuma-alueen nykytilaa, seurantaa ja järven hyväksi tehtyjä toimenpiteitä.

Simpukka-asiantuntija Karri Jutila vierailee heinäkuussa Kyyjärvellä Järvikoulun opettajana.

Kirsikkana kakussa, varsinaisena markkinapäivänä lauantaina 15.7. pidetään Kyyjärven simpukkakoulu! Luonnonsuojeluliiton simpukkatuntija Karri Jutilan opastuksella tutkimme, millaista elämää Kyyjärven pinnan alta löytyy. Tätä odotan innolla itse eniten, sillä palan halusta oppia lisää simpukoista.

Toimintaryhmälle on luvassa ohjelmaa myös metsätalouden vesiensuojelun parissa. Ilahduin suuresti, kun Metsäkeskus valitsi loppuvuoden suunnittelukohteekseen itäisen Kyyjärven valuma-alueen. Metsäkeskus kutsui myös toimintaryhmän jäsenet tutustumaan keinoihin, joilla vesistöjä voidaan huomioida metsänhoidossa. Kuinka torjutaan eroosiota ja vähennetään ravinnehuuhtoutumia? Mitä metsäaloja voitaisiin ennallistaa soiksi?Toivottavasti pääsemme Pikkujärvisimpukoita myöhemmin tarttumaan myös konkreettisiin kunnostustoimiin.

Tekemistä tulevalle toimintaryhmälle siis riittää. Jännityksellä odotan, keitä vielä saamme mukaan. Kyyjärvi-viikolla tavataan!

Mervi Saukko

Kirjoittaja on vesistölähettiläs Freshabit-hankkeessa

 

Jaa sosiaalisessa mediassa