Lausunto EU17-jaostolle; Kestävää kalastusta EU:ssa, tilannekatsaus ja suuntaviivat vuodeksi 2026

Lausunto –

Suomen peruskanta EU:n kalastukseen on kestävä. Joskus tarvitaan kuitenkin tiukempiakin rajoitustoimia. Esimerkiksi lohella kannattaa katsoa tämän kesän seurantatulokset ennen Komission esityksen ja Suomen kannan päättämistä. 
Lohi ui vedessä.
Kuva: iStock

Komission tiedonannon ja perusmuistion mukaan kalakantojen tilanne Itämerelläkin on pysynyt huolestuttavana.

Komissio toteaa, että Itämeren heikolla tilalla on kielteinen vaikutus kalakantoihin. Komissio kehottaa jäsenvaltioita toimiin Itämeren tilan parantamiseksi.

Suomen kanta 

Suomen peruskanta on perinteisesti hyvä ja kannatettava: ”Suomi kannattaa sitä, että komissio perustaa ehdotuksensa vuoden 2026 kalastusmahdollisuuksista kestävän enimmäistuoton tavoitteeseen, kalakantoja koskeviin monivuotisiin suunnitelmiin ja tieteelliseen neuvoon. Tapauksissa, joissa tieteellistä neuvoa ei ole saatavissa, olisi noudatettava ennalta varautumisen periaatetta.”

Sitä vastoin heikkojen kalakantojen osalta tämänhetkinen politiikka ei ole riittävä: 
”Suomi edellyttää, että TAC:ien vahvistamisessa noudatetaan neuvoston vuonna 2023
tekemää linjausta, jonka mukaan TAC:t vahvistetaan monivuotisen suunnitelman
artiklan 5 mukaisesti silloin, kun kalakanta on alle Btrigger -tason.” Tarvittaessa tulee käyttää tehokkaampia rajoituksia,, kuten ns. 5 prosentin sääntöä. Joskus on tarpeen pitää kalastuksessa välivuosi kannan elvyttämiseksi.

Lisäksi joidenkin kalakantojen osalta (esimerkiksi lohi) kannattaa odottaa kesän kalastuksen ja seurantojen tuloksia ennen Komission esityksen ja Suomen kannan päättämistä.

Lisätietoja: toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Ajankohtaista