Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Lapset nauttivat leirielämästä Saimaan sylissä

Luontoliiton Savo-Karjalan piirin jo 11. kertaa järjestämä Lasten Norppaleiri kokosi 20 lasta Savonlinnan Turponsaareen heinäkuun toisella viikolla. Leirillä 8–13-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan Saimaan saaristoluontoon viiden päivän ajaksi. Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppatyöntekijät vierailivat leirillä tutustuen tunnelmaan ja kertoen saimaannorppien elämästä.

Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoi leiriläisille saimaannorpista. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

Telttakylä on levittäytynyt Turponsaaren maastoon Retki-Tovereiden majan pihapiiriin. Saaressa on alkanut Lasten norppaleiri. Leirin järjestää jo 11. kerran Luontoliiton Savo-Karjalan piiri.

Kuten aikaisempinakin vuosina, leiri täyttyi jo talvella nopeasti. Onnekkaimmat 20 lasta, iältään 8–13 vuotta, pääsivät tänä kesänä leireilemään Saimaan saaristoluonnossa heinäkuun toisella viikolla viiden päivän ajaksi. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaaria Tiainen ja norppatiedottaja Hanne Kosonen vierailivat leirillä toisena leiripäivänä tutustumassa leirin tunnelmaan.

Retki-Tovereiden maja Savonlinnan Turponsaaressa on jo monena kesänä toiminut norppaleirin päämajana.

Ensikertalaisia norppaleiriläisiä olivat muun muassa 11-vuotiaat kaverukset Hilma ja Maija Joensuusta. He halusivat leirille jo viime vuonna, mutta eivät tuolloin ehtineet saada paikkaa leiriltä. Tänä vuonna onneksi tärppäsi. Eniten tytöt odottivat etukäteen telttayöpymistä ja uintia, eli perinteistä leirielämää. Yhden teltassa nukutun yö jälkeen heillä oli jo vähän kokemusta ja näkemystä leirielämästä.

”Leiriohjelma vaikuttaa kivalta. Telttailua, uintia ja retkeilyä on tiedossa”, totesivat Maija ja Hilma. ”Yllätyksenä tuli, että täällä on myös askartelua.” Jutusteluhetkellä tytöt muovailivat norppia taikataikinasta.

Joensuulaiset kaverukset Hilma ja Maija kertoivat ensimmäisen leiriyön jälkeisiä tunnelmia taiteillessaan taikataikinasta norppaa.

”Tylsää oli illalla teltassa, kun puhelimet ja karkit oli kerätty pois. Onneksi joka iltapäivä on siestahetki, jolloin ne saa joksikin aikaa käyttöön.”

Norppaleirin johtaja Ina Rosberg on tyytyväinen leirijärjestelyjen sujumiseen saaressa sekä mukavaan lapsijoukkoon. Ohjaajia on useita, ja kokki loihtii päivittäin herkulliset vegaaniateriat.

”Ohjelmassa on retkeilyä saaressa, melontaa rantavesissä, hyönteisten tutkimista, leiripaitojen tekemistä sekä ihan vaan perinteistä saunomista, uintia ja leppoisaa yhdessäoloa”, kuvailee Ina leiriviikkoa.

Turponmajan seinässä esillä olevat yhteiset leirisäännöt muistuttavat, miten pidetään hauskaa ja otetaan toiset leiriläiset huomioon.

Leiriläiset tietenkin toivovat näkevänsä myös saimaannorpan, mutta vaikka ollaankin norpan keskeisimmällä elinalueella Pihlajavedellä, ei norpan näkemisestä voi mennä takuuseen. Se kun viettää näin keskikesällä suurimman osan ajastaan sukelluksissa. Norppa näyttäytyy tai sitten ei.

Norppaan ja erityisesti sen elinympäristöön kuitenkin tutustutaan leirin aikana monin eri tavoin. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoi vierailupäivänä saimaannorpan elämästä ja sen suojelusta. Lapset kyselivät innokkaasti monenlaisia norppaan ja Saimaaseen liittyviä kysymyksiä. Leiriläiset pääsivät myös tutustumaan norppaturvalliseen Saimaa-katiskaan, norpan pesintään pesän pienoismallin avulla sekä oikean kokoisiin pehmonorppiin: emoon sekä kuuttiin.

Oikeankokoiset emo- ja kuuttipehmo, norpanpesän pienoismalli sekä norppaturvallinen Saimaa-katiska havainnollistivat oppituntia.

Leiriläiset saivat loppuleirin ajaksi Norppatouhuja-kirjan sekä norppa-aiheiset esitteen, siirtotatuoinnin ja kortin, joiden avulla norppatutkimus saattoi jatkua vielä asiantuntijavierailun jälkeenkin. Ja tietysti leirin loppuun saakka elää toivo nähdä ihka oikea saimaannorppa uiskentelemassa kotivesillään Pihlajavedellä.

Klikkaamalla kuvien päällä saat gallerian isommaksi.

Luonnonsuojeluliitto tukee Luontoliiton Savo-Karjalan piiriä Lasten norppaleirin toteuttamisessa.

Teksti: Kaarina Tiainen
Kuvat: Hanne Kosonen

Asiantuntijavierailu leirillä on osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa