Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to vaatii hallitukselta korjausta ym­pä­ris­tö­po­li­tiik­kaan kehysriihessä

Lahdessa viikonloppuna kokoontunut Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto vaatii hallitusta korjaamaan ympäristöasioiden suuntaa kehysriihessä muun muassa suojelemalla valtion vanhoja metsiä ja säästämällä ympäristölle haitallisista tuista eikä ympäristöhallinnosta. Valtuusto terästi myös liiton soiden ennallistamista, Itämerta ja saimaannorppaa koskevia tavoitteita.

Metsä.
Kuva: Paul Stevens

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyrmistynyt pääministeri Petteri Orpon hallituksen tähänastisesta ympäristö- ja ilmastopolitiikasta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah luotsaavat Suomen ympäristöpolitiikkaa suuntaan, joka heikentää luonnon tilaa ennennäkemättömästi Suomessa ja koko Euroopassa. Hallitus on leikannut valtiovarainministeri Riikka Purran johdolla luonnonsuojelun rahoitusta rajusti.

EU:ssa hallituksen ennallistamisasetusta vastustava kanta lyö koko Euroopan luontoa. Hallitus on EU-politiikassaan heikentänyt myös yritysvastuudirektiiviä sekä pyrkinyt viivyttämään metsäkatoa torjuvan asetuksen toimeenpanoa ja heikentämään uhanalaisten lajien suojelua.

Luonnonsuojeluliitto toteaa hallituksen uskottavuuden luonnonsuojelun ja ilmastotyön edistämisen suhteen olevan vakavasti vaakalaudalla, ellei hallitus korjaa ympäristöpolitiikkaansa kotimaassa ja Euroopan Unionissa.

Hallituksen tulee jo kevään budjettiriihessä ja Metsähallituksen omistajaohjauksessa toteuttaa lupaustaan valtion vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelusta. Korkean suojeluarvon metsiä ei saa poliittisin kriteerein jättää suojelematta.

Tärkeää on myös turvata ympäristöhallinnon rahoitus. Lisäleikkaukset ELY-keskuksiin aiheuttaisivat puutteita ja viivästyksiä ympäristöluvitukseen ja valvontaan. Metsähallituksen luontopalveluihin, Suomen ympäristökeskukseen ja Luonnonvarakeskukseen kohdistuvat leikkaukset taas hidastavat luonnon tilan parantamista, tutkimusta ja seurantaa. Tällaiset budjettivähennykset kasvattaisivat kustannuksia enemmän kuin toisivat säästöjä.

Kehysriihessä hallituksella on mahdollisuus sekä tasapainottaa valtiontaloutta että vauhdittaa ilmastotoimia ohjaamalla budjettileikkuri miljardiluokan ympäristölle haitallisiin yritystukiin. Sellaisia ovat esimerkiksi puun polton verotuki, lento- ja laivaliikenteen sekä metsäyhtiöiden tuet. Ympäristöä haittaaviin hankkeisiin, kuten uuteen Turku–Helsinki -rataan, ei tule ohjata valtion tukea.

Luonnonsuojelusta leikkaaminen ja luonnon tilaa parantavien lakihankkeiden vastustaminen vaarantaa Suomen kaikkein tärkeimmän ja välttämättömän pääoman – suomalaisen luonnon hyvinvoinnin. Suomen luonnonsuojeluliitto odottaa hallitukselta ryhtiliikettä ja luontomyönteistä politiikkaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto on maamme suurin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, jolla on 151 paikallisyhdistystä, 15 alueellista luonnonsuojelupiiriä sekä 30 000 jäsentä ja tukijaa ympäri Suomen. Olemme suojelleet luontoa menestyksekkäästi jo vuodesta 1938. Ylintä päätösvaltaa Luonnonsuojeluliitossa käyttää liittokokousten välillä kahdesti vuodessa kokoontuva 27-jäseninen liittovaltuusto. Valtuusto kokoontui 13. – 14.4.2024 Lahdessa.

Lisätiedot:
– valtuuston puheenjohtaja Riitta Lunti, p. 050 3689 829, riitta@lunti.fi
– toiminnanjohtaja Tapani Veistola, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa