Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

EU:n vuoden 2040 ilmastotavoite ei ole riittävä – tavoitteen korottaminen hyödyttäisi myös taloutta

EU-komission tiedonanto EU:n vuoden 2040 ilmastotavoitteesta ehdottaa ilmastotoimien vauhdittamista, mutta ei ole viimeisimmän tieteellisen tiedon mukainen. Liian suuri satsaus teknologisiin nieluihin on vastoin tutkijoiden suosituksia  ja ylläpitäisi ylisuuria hakkuita. Uhkapelin ilmastolla on loputtava, vaatii Suomen luonnonsuojeluliitto.

Kuva: raland/Adobestock

Komissio julkaisi tiistaina 6.2. tiedonannon EU:n 2040 ilmastotavoitteesta. Ehdotus tarkoittaisi maltillista korotusta nykyiseen päästövähennystahtiin, mutta korotus ei ole riittävä, jotta EU tekisi oman osansa ilmaston kuumenemisen hillitsemiseksi. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää välttämättömänä, että tavoite tuodaan linjaan kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) ja EU:n ilmastopaneelin (ESABCC) suositusten kanssa.

“EU:n hiilineutraalius vuonna 2040 on välttämätöntä, jotta EU tekee oman osansa ilmaston kuumenemisen pysäyttämiseksi. Se olisi myös kokonaisuudessa oikeudenmukaisin ja taloudellisesti hyödyllisin vaihtoehto kansalaisille. Komission ehdotus 90 prosentin nettopäästövähennyksestä on riittämätön”, sanoo toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

EU:n ilmastopaneeli suosittelee lisätoimia erityisesti liikenteessä, rakennuksissa, maataloudessa ja metsissä. Komission ehdotus nojaa kuitenkin vahvasti tulevaisuuden teknologisiin hiilinieluihin, jotka eivät ole vielä kaupallisessa käytössä. Luonnonsuojeluliitto varoittaa, että tämä voi viivästyttää ilmastotoimia, osoittautua kustannustehottomaksi sekä ylläpitää luonnon ja hiilinielujen kannalta ylisuuria hakkuita.

“Ilmastotieteen valossa on selvää, että tarvitsemme sekä luonnon nieluja että teknisiä nieluja kuumenemisen rajoittamiseksi. Mutta yltiöoptimismiin teknologisten ratkaisujen osalta ei ole varaa. Tutkijat ovat varoittaneet teknologisten nielujen potentiaalin rajoitteista, korkeista kustannuksista sekä mahdollisista haitallisista vaikutuksista luontoon. Uhkapelin ilmastolla on loputtava”, sanoo ilmastoasiantuntija Hanna Aho.

Suomi ei ole saavuttamassa nykytoimilla EU:n ilmastotavoitteita vuodelle 2030 tai kansallista hiilineutraaliustavoitetta vuonna 2035. Lyhyen aikavälin lisätoimet fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamiseksi ja luonnon nielujen vahvistamiseksi ovatkin ensisijaisia, jotta kuumeneminen ei karkaa käsistä, painottaa Luonnonsuojeluliitto.

 

Lisätietoja:

  • Hanna Aho, ilmastoasiantuntija, p.040 628 9495, hanna.aho@sll.fi
  • Tapani Veistola, toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa