Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suomen Luonto -lehti: Vuoden turhake on maakuntalentojen tuet

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2023 turhakkeeksi maakuntalentojen tukemisen valtion ja kaupunkien varoin. Valinnalla lehti haluaa kiinnittää kriittistä huomiota lentoliikenteen ilmastopäästöihin sekä syihin, joilla reittien välttämättömyyttä perustellaan.

Kuva: Artinun/AdobeStock

Valtio sitoutui rahoittamaan maakuntalennot väliaikaisesti, kun pandemia romahdutti lentoliikenteen vuonna 2020 ja reitit olivat jäämässä vaille liikennöitsijää. Nyt koronarajoitukset ovat menneen talven lumia, mutta ihmiset eivät ole palanneet maakuntalennoille samaa tahtia kuin esimerkiksi juniin. Syyskuussa hallitus päätti jatkaa lentojen tukemista vuoteen 2026 asti, jotta reittejä ei tarvitsisi lopettaa.

Tähän mennessä valtion tuki on pitänyt koneita ilmassa reilusti yli 40 miljoonalla eurolla, ja jatkoa on luvattu 38 miljoonaa euroa. Tänä vuonna tuki on ollut keskimäärin sata euroa lippua kohden. Lisäksi Savonlinna ja Pori maksavat reittien ylläpidosta.

”EU:ssa on tehty linjaus, jonka mukaan maata pitkin alle kolmen tunnin matkan päässä oleviin kohteisiin suunnattuja lentoja ei saisi valtiollisesti tukea. Tästä rajoituksesta on Suomessa tullut enemminkin tavoite, jonka mukaan koko Suomi pitäisi olla Helsingistä tavoitettavissa kolmessa tunnissa. Nyt EU:ssa jo harkitaan suosituksen nostamista neljään tuntiin. Emme tässä vielä riko EU:n säädöksiä, mutta ilmaston kuumenemisen yhä kiihtyessä ei tällaisia ympäristölle haitallisia tukia pitäisi ylläpitää”, toteaa Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies.

Tukimiljoonilla hallitus tupruttaa ilmakehään tonnikaupalla hiilidioksidia. Lentomatkustamisen hiilijalanjälkeä kasvattavat entisestään ylös ilmakehään päätyvä vesihöyry ja muut koneen tuottamat hiukkaset. Ilmastolaissa Suomi kuitenkin lupaa olevansa hiilineutraali vuonna 2035.

Tuetuilla reiteillä lentokoneiden täyttöaste on vain 12–66 prosenttia. Tuen piirissä olevat kunnat vetoavat etenkin paikallisten vientiyritysten etuun. Kyselytutkimusten ja muiden selvitysten mukaan säännöllinen junaliikenne ei riitä yrityksille, vaan osa ilmoittaa jopa siirtyvänsä muualle, jos lentoyhteys katkeaa. On vaikea sanoa, saavatko veronmaksajat lopulta omansa takaisin, sillä riippumatonta tutkimusta ei ole tehty.

Hallitusohjelman mukaan Suomen sisäistä lentoliikennettä kehitetään ensisijaisesti markkinaehtoisesti, mutta siihen on useimmilla tuetuilla reiteillä vielä pitkä matka. Viimeinen este tuista lopumisen tiellä ovat tuet itse. Niin kauan kuin pienikin tukien mahdollisuus on olemassa, on todennäköistä, etteivät lentofirmat säntää järjestämään reittejä markkinaehtoisesti.

Suomen Luonnon toimitus valitsee Vuoden turhakkeen lukijoiden ehdotuksista. Maakuntalentojen tuet on 24. Vuoden turhake. Suomen Luonto -lehden kustantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Artikkeli Vuoden turhakkeesta: www.suomenluonto.fi/turhake2023. Artikkeli ilmestyy perjantaina 8. joulukuuta Suomen Luonnossa 10/2023.

Vuoden turhakkeet: 2022 terassilämmitin, 2021 liika lihankulutus, 2020 kertakäyttögrilli, 2019 korjauskelvoton elektroniikka, 2018 pikamuoti, 2017 fleecekangas, 2016 muovikassi, 2015 muovinen kananmunakotelo, 2014 hyönteisansa, 2013 hajustettu roskapussi, 2012 automaattinen saippua-annostelija, 2011 huuhtohylsy, 2010 turkis, 2009 ilotulite, 2008 pantiton pullo, 2007 mönkijä, 2006 tuplapuhelinluettelot, 2005 kaupunkimaasturi, 2004 juotava jogurtti -minipakkaukset, 2003 hampurilaisaterian kylkiäinen, 2002 ulkomainen pullovesi, 2001 vaipankätkijä, 2000 lehtipuhallin.

Lisätietoja:

Anna Tuominen, toimittaja, p. 050 469 3662, anna.tuominen(a)sll.fi

Heikki Vasamies, päätoimittaja, p. 040 632 9550, heikki.vasamies(a)sll.fi

 

Jaa sosiaalisessa mediassa