Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luontovaalien aika on nyt!

Nyt käytävissä eduskuntavaaleissa luonnon tulisi olla yksi tärkeimmistä äänestysperusteista, sillä aika luontokadon pysäyttämiseksi on käymässä vähiin. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä, joten tulevan hallituksen toimet pitkälti ratkaisevat, saavutetaanko tavoite vai ei.

Jotta luonto nousee vaaleissa yhdeksi keskeiseksi puheenaiheeksi ja äänestysperusteeksi, tarvitaan luontoteemojen esillä pitämistä niin arkikeskusteluissa kuin mediassakin. Sinäkin voit auttaa tekemään näistä vaaleista #luontovaalit. Se onnistuu näin:

  • Eduskuntaan pitäisi valita mahdollisimman paljon ehdokkaita, joille luonto ja ilmasto ovat tärkeitä teemoja. Kysy ehdokkaaltasi esimerkiksi, onko hän valmis rajoittamaan metsien hakkuita ja lisäämään luonnonsuojelun rahoitusta.
  • Tarkista, onko puolue sitoutunut pysäyttämään luontokadon ja ilmastokriisin. Eduskuntapuolueiden linja selviää helpoiten teettämästämme puoluekyselystä.
  • Kerro somessa ja kahvipöydissä, miksi luonto on sinulle tärkeä äänestysperuste. Muistuta uhanalaistuvien lajien kasvavasta määrästä, suomalaisten ylikuluttavasta elämäntavasta ja globaalista vastuustamme. Tuo esiin, että suomalaista luontoa voi suojella vain Suomessa. Inspiroidu vaikkapa Outi Pyyn esimerkistä.
  • Tule luontomarssille 18.3. Luontomarssille voit osallistua ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Raaseporissa, Kuopiossa, Karttimonjoella, Kokkolassa, Äkäslompolossa, Vaasassa, Oulussa, Lahdessa, Joensuussa, Rovaniemellä, Porissa ja Kemissä. Kutsu kaverisikin mukaan!
  • Jaa somessa esimerkiksi Luonnonsuojeluliiton postauksia tai muita #luontovaalit -tägin takaa löytyviä julkaisuja. Meidät löytää Instagramista, Facebookista, Twitteristä ja LinkedInistä.

Luonto ei voi äänestää. Siksi meidän ihmisten on äänestettävä ja pidettävä ääntä luonnon puolesta.

Lataa tästä materiaalit jaettavaksi sosiaalisessa mediassa

Luontovaalien ABC -opas PDF-muodossa

Jaa sosiaalisessa mediassa