Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suuri yleisö tuo vastuun

Sosiaalisen median vastuullisuusvaikuttaja Outi Pyy kokee velvollisuudekseen ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja muistuttaa äänestämisen tärkeydestä.

 Teksti Ami Värtö, kuva Outi Pyy
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2023

Outi Pyy on tehnyt vuosikausia töitä tekstiilialan vastuullisuuden asiantuntijana ja siinä sivussa jakanut vastuullisuustietoutta myös blogissaan ja Instagram-tilillään. Vastikään Pyy aloitti IVALO.COMin vastuullisuusjohtajana.

Vaikka Pyy on tekstiilialan ammattilainen, ei hän puhu sometilillään pelkästään vaatteista vaan ottaa kantaa niin ihmisoikeuskysymyksiin kuin ilmastokriisiinkin. Aina vaalien alla Pyy kokee velvollisuudekseen muistutella ihmisiä äänestämisen tärkeydestä. Pyy itse on oppinut äänestämisen mallin asiaankuuluvine vaalikahveineen jo lapsena.

Eläkeläiset äänestävät joka tapauksessa kaikissa vaaleissa. Jos nuoret eivät itse äänestä, muut päättävät asioista heidän puolestaan.

Etenkin nuorten aktivointi vaaliuurnille on Pyyn mielestä tärkeää, sillä heidän äänensä ei muuten politiikanteossa kuulu ollenkaan.

”Eläkeläiset äänestävät joka tapauksessa kaikissa vaaleissa. Jos nuoret eivät itse äänestä, muut päättävät asioista heidän puolestaan”, muistuttaa Pyy.

Pyy kokee, että somevaikuttaminen on yksi parhaista tavoista ottaa kantaa vaikeisiinkin yhteiskunnallisiin asioihin.

”Koska minulla on iso yleisö, koen, että minulla on vastuu puhua vakavammistakin aiheista. Muu olisi itsekästä. Mitä suurempi yleisö, sitä suurempi vastuu. Painavista asioista puhuminen lisää myös vaikuttajan luotettavuutta”, sanoo Pyy.

Negatiivista kommentointia Pyy ei pelkää vaan pyrkii ottamaan sen positiivisesti. Kaikki kommentointi lisää näkyvyyttä niille tärkeille asioille, joista hän puhuu. Ja tahallisen loukkaavat kommentoijat voi aina blokata.

Luonnon puolesta äänestäminen on tärkeää Outi Pyyn mielestä näissä vaaleissa, koska ilmastonmuutos ja luontokato eivät ole menossa pois. Aiheet eivät häviä mihinkään niin kauan kuin niille ei tehdä mitään.

”Haluan itse myös näin vaalien alla päivittää tietoni metsiin ja luontokatoon liittyen, jotta voin sitten jakaa seuraajilleni luotettavaa tietoa aiheesta”, Pyy toteaa.

”Helpoin tapa vaikuttaa on jakaa muiden tuottamaa sisältöä, esimerkiksi luotettavien järjestöjen julkaisuja. Tämä on mahdollista kenelle tahansa somessa tilin koosta ja omasta tietotasosta ja jaksamisesta riippumatta”, rohkaisee Pyy.

Tehdään eduskuntavaaleista luontovaalit: sll.fi/vaalit

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa