Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Norp­pa­tur­val­li­sen kalastuksen superpäivä Lappeenrannassa

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi maksutta norppaturvallisia katiskoja Saimaan alueen kalastajille Lappeenrannassa lauantaina 18. kesäkuuta. Katiskanjaon lisäksi Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa esiteltiin erilaisia norppaturvallisia pyydyksiä ja juteltiin kalastuksesta. Samana päivänä järjestetyssä Ylen Hyvin sanottu -keskustelussa riitti myös puhetta saimaannorpasta ja kalastuksesta.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassa Juha Taskinen ja Kari Hietalahti antoivat vinkkejä norppaturvalliseen katiska- ja rysäkalastukseen. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

Lauantaina 18. kesäkuuta, sadepäivien lomassa, aurinko pilkahti sopivasti muutamaksi tunniksi, kun Lappeenrannan Linnoituksessa jaettiin norppaturvallisia Saimaa-katiskoja ja löysänieluisiin katiskoihin asennettavia nielurajoittimia sekä esiteltiin norppaturvallisia rysiä.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtumat ovat jo perinteistä Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaa. Ilmaisia katiskoja on jaettu Saimaan alueen kalastajille vuodesta 2008 alkaen 20 tapahtumassa. Yhteensä katiskoja on jaettu hieman alle 2000 kappaletta. Katiskan saaneet ovat sopimuksella luvanneet pidättäytyä verkkokalastuksesta norppa-alueilla ja kalastaa norppaturvallisilla pyydyksillä.

Tapahtumissa jaettiin aluksi Weke-katiskoja, mutta nyt jo kuuden vuoden ajan jaossa on ollut talkoilla rakennettuja Saimaa-katiskoja. Katiskoja on jaettu tapahtumasta riippuen kerralla 50–130 kappaletta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin aluepäällikkö Jari Kiljunen (vas.) ja norppa-vapaaehtoinen Pentti Hirvonen (oik.) jakoivat kalastajille Saimaa-katiskoja. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

 

Lappeenrannan Linnoituksessa katiskoja jaettiin vajaat 50 kappaletta. Samalla esiteltiin neljää erilaista ja erikokoista norppaturvallista rysää. Leppoisa tilaisuus antoi yleisölle mahdollisuuden tutustua pyydyksiin rauhassa sekä kysellä ja keskustella niin norpasta kuin kalastuksestakin asiantuntijoiden kanssa. Lapsille oli myös omaa norppa-aiheista toimintaa, ja tapahtuman ajan oli myynnissä Luontokaupan tuotteita.

Suurin esillä ollut pohjarysä – NoTu-rysä eli ”Kettusrysä” – soveltuu erityisesti kaupallisen kalastukseen ja porukkarysäksi, mutta tätä tehopyydystä voi toki käyttää myös yksittäinen vapaa-ajan kalastaja. Tätä rysää ei markkinoilta valmiina löydy, vaan se on rakennettava itse tai teetettävä. Tarvikkeiden hinta on reilut 1000 euroa, mutta rysä onkin sitten pitkäikäinen pyydys, toisin kuin verkot. NoTu-rysää ja Saimaa-katiskaa esittelivät luontokuvaaja, kaupallinen kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti.

Kalastaja Juha ”Norppa” Taskinen (vas.) ja näyttelijä Kari ”Hissu” Hietalahti esittelivät sekä kaupalliseen että vapaa-ajankalastukseen soveltuvaa norppaturvallista NoTu-rysää. Kuva: Marjaana Kovanen / Luonnonsuojeluliitto

 

Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin rysähankkeessa on juuri valmistunut kattava ohjekansio, jonka avulla rysän voi rakentaa itse. Rysäkansio on tilattavissa sähköpostitse hanketyöntekijä Marjaana Kovaselta, marjaana.kovanen(at)sll.fi. Kansion hinta on 10 euroa + postikulut.

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hankkeessa kehitetään rysiä jokamieskäyttöön. Näitä pienempiä rysiä oli esittelemässä tutkija Ari Leskelä Luonnonvarakeskuksesta. Rysät olivat markkinoilta löytyviä erilaisia ja erikokoisia rysiä, jotka oli nielua muokkaamalla tehty norppaturvallisiksi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Ari Leskelä esitteli valmiiksi markkinoilla olevia, norppaturvallisiksi muutettuja rysiä. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

 

Niin katiskassa kuin rysässäkin oleellista on se, ettei norppa eikä pieni kuuttikaan pääse tunkeutumaan pyydyksen sisään kalojen perässä. Saimaa-katiskassa nielu ei pääse leviämään siihen jätetyn niin kutsutun elämänlangan ansiosta. Tavallisen katiskan voi tuunata norppaturvalliseksi tukevalla nielurajoittimella tai esimerkiksi usealla poikittaisella nippusiteellä.

Norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä missään olosuhteissa yli 15 senttimetriä. Löysänieluisen katiskan saa norppaturvalliseksi esimerkiksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutellulla rajoittimella. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

 

Rysissä nieluun on asennettu estokalterit, tai nielu on muuten varmistettu tiukalla renkaalla niin, että se ei missään olosuhteissa ja mistään kohtaa leviä yli viittätoista senttimetriä.

Rysän nielussa olevat kalterit estävät norpan pääsyn pyydykseen. Kuva: Kaarina Tiainen / Luonnonsuojeluliitto

 

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että tulevaisuudessa norpalle vaarallisista pyyntimenetelmistä, erityisesti verkkokalastuksesta, luovuttaisiin Saimaalla kokonaan. Kalastuksesta ei tarvitse luopua, mutta ekologinen ja eettinen kalastus Saimaalla vaatii norppaturvalliset pyydykset. Näiden tapahtumien avulla Luonnonsuojeluliitto haluaa rohkaista ja helpottaa Saimaan alueen kalastajia siirtymään norppaturvallisiin pyyntimenetelmiin. Samalla Luonnonsuojeluliitto kannustaa kaikkia kuluttajia vaatimaan Saimaalla norppaturvallisesti pyydettyä kalaa niin kaupan kalatiskillä kuin ravintoloissa.

 

Norppaturvallisen kalastuksen edistäminen jatkuu

Saimaannorppa ja kalastus olivat lauantaina iltapäivällä aiheena vielä myös YLE:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa Kulttuuritila Nuijamiehessä Lappeenrannassa. Keskustelu striimattiin, ja tallenne on nähtävillä YLE Areenassa. Aiheesta olivat keskustelemassa saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta, aluevastaava Ismo Marttinen WWF:stä sekä kaupallinen kalastaja Antti Häkkinen.

Seuraava norppaturvallisen kalastuksen teemoihin keskittyvä tapahtuma järjestetään Puumalan sataman Norppapuistossa lauantaina 2.7.2022 klo 10–14. Tapahtumassa Jarmo Mäkinen haastattelee Juha Taskista ja Kari Hietalahtea. Norppaturvalliseen pohjarysään voi tutustua myös Puumalan tapahtumassa. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri myy tapahtumassa valmiita Saimaa-katiskoja. Norppaturvallisten katiskojen rakentamista pääsee halutessaan kokeilemaan myös itse.


Teksti: Kaarina Tiainen ja Marjaana Kovanen


Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ja Lähiruokaa Saimaalta norppaturvallisilla pyydyksillä -tapahtuma järjestetään osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.  Tapahtumien järjestelyissä on mukana myös Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin Norppaturvallinen rysä -hanke, jota rahoittaa Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

 

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa