Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Saimaan etelärannalla rakennettiin kaksi päivää Saimaa-katiskoja

Saimaalla ei saa kalastaa miten tahansa. Sekä lakiin että vapaaehtoisuuteen perustuvia rajoituksia tarvitaan Saimaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Yhtenä konkreettisena keinona edistää norppaturvallista kalastusta ovat Luonnonsuojeluliiton järjestämät Saimaa-katiskatalkoot. Saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kirjoittaa blogissaan eri kohderyhmille järjestetyistä maaliskuisista talkoopäivistä Vehkataipaleella.

Kattelussaaren osakaskunnan talkoissa Vehkataipaleella valmistui 11 katiskaa. Kuva: Hanne Kosonen

Erittäin uhanalainen saimaannorppa ja äärimmäisen uhanalaiset Saimaan järvilohi ja saimaannieriä kärsivät erityisesti verkkokalastuksesta. Levitämme siksi tietoa sekä kannustamme konkreettisin toimin paikallisia asukkaita, loma-asukkaita ja turisteja valitsemaan norppaturvalliset pyyntimenetelmät. Yksi tällainen turvallinen pyydys on tiukkanieluinen Saimaa-katiska, jonka kuka tahansa voi itse rakentaa. Maaliskuun lopulla vietimme kaksi päivää Vehkataipaleella Saimaa-katiskojen rakentamisen merkeissä.

Saimaa-katiskan rakentaminen on kivaa!

Norppatiimimme lähti maaliskuun viimeisenä perjantaina Vehkataipaleen koululle kertomaan saimaannorpasta ja sen suojelusta sekä opettamaan norppaturvallisen Saimaa-katiskan rakentamista. Vehkataipale on Taipalsaaren kunnassa sijaitseva kylä Suuren ja Pien-Saimaan välissä, noin 20 kilometrin päässä Lappeenrannasta. Idyllinen kyläkoulu sijaitseen aivan Saimaan rannassa. Norppa ei ole rannassa vielä vieraillut, mutta muun muassa saukko ja monet vesilinnut ovat lapsille tuttuja välituntikavereita.

Perjantaina koko koulu sai viettää norppateemapäivää. Ympäristökasvattajamme Sanna Leppänen piti aamulla koulun pienemmille oppilaille, 1.–4.-luokkalaisille, oppitunnit, joiden aikana perehdyttiin saimaannorpan elämään. Sen jälkeen oppilaat pääsivät tutustumaan koululle pystyttämäämme Norpan Saimaa -mobiilinäyttelyyn sekä seuraamaan isompien oppilaiden katiskatyöpajaa.

Liikuteltavassa Norpan Saimaa -näyttelyssä voi muun muassa kuvauttaa itsensä norppana. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

Työpajassa koulun 5.–6.-luokkalaiset rakensivat katiskoja 2–3 hengen ryhmissä. Näppäräsormisimmat ja innokkaimmat etenivät vauhdilla ja kyselivät oitis lisäohjeita, kun yksi vaihe oli saatu tehtyä.

Tää on kivaa!

Tosi hauskaa laittaa näitä sinkilöitä!

Näin sanoi useampikin oppilas päästyään vauhtiin sinkilöiden ja sinkiläpihtien kanssa.

Ympäristökasvattaja Sanna Leppänen auttaa Vehkataipaleen koulun oppilaita katiskan rakentamisessa. Kuva: Hanne Kosonen / Luonnonsuojeluliitto

Parin tunnin ahertamisen jälkeen kahdeksan katiskaa alkoi olla viimeistelyä vaille valmiina. Suurin osa työpajassa valmistuneista katiskoista päätyy tulevana kesänä paikallisille kalastajille Vaihda verkot katiskaan -tapahtumassamme.

Lauantaina oli kalamiesten ja -naisten vuoro talkoilla

Lauantaina katiskanrakennusvuorossa olivat aikuiset. Järjestimme koulun vieressä sijaitsevassa Vehkataipaleen Metsästysmajassa katiskatalkoot Kattelussaaren osakaskunnan jäsenille. Siirsimme myös liikuteltavan norppanäyttelymme sinne seuraavien parin viikon ajaksi paikallisten tutustuttavaksi.

Maja täyttyi lauantaina parista kymmenestä kiinnostuneesta kalamiehestä ja -naisesta. Alussa pidin esityksen päivän aiheistamme katiskoista ja kalastuksesta: mistä on kysymys, mitä tehdään ja miksi. Sitten ryhdyimme töihin.

Kattelussaaren osakaskunnan talkoissa nopeimmat rakensivat kaksi katiskaa. Kuva: Hanne Kosonen

Innokkaita ja taitavia rakentajia löytyi aikuisistakin. Katiska oli kätevä rakentaa pareittain, ensin toiselle ja sitten toiselle. Katiskoita valmistui 11 kappaletta paikan päällä, ja toisen mokoman tarpeet sekä kirjalliset rakennusohjeet jätimme osakaskunnalle myöhempää talkoilua varten.

Sapluunat ja kirjalliset ohjeet helpottavat Saimaa-katiskan rakentamista. Talkoot järjestettiin osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Kuva: Hanne Kosonen

Saimaannorpan levinneisyyden reuna-alueilla verkkokalastusrajoitusten aluerajaukset ovat yleensä puutteellisia. On myös tavallista, että mahdolliset kalastusrajoitusten aluelaajennukset herättävät näillä alueilla vastustusta paikallisten kalastajien keskuudessa.

Myös Kattelussaaren osakaskunnan vesialueet sijaitsevat saimaannorpan levinneisyyden reuna-alueilla. Osakaskunnassa ymmärretään kuitenkin hyvin saimaannorpan suojelemiseksi asetetut rajoitukset. Kattelussaaren osakaskunta on ollut myös aktiivinen laajentamaan omalla päätöksellään rajoitusalueita yli asetuksen vaatimien aluerajausten. Kiitos siitä!

Olipa taas mukavaa viedä positiivista viestiä ja konkreettista saimaannorpan suojelutyötä eri ikäisille saimaalaisille!

Saimaa-katiskan nielussa on turvalanka, joka estää norpan pääsyn katiskaan. Kuva: Hanne Kosonen

Luonnonsuojeluliiton norppatiimistä katiskarakennusta Vehkataipaleella olivat ohjaamassa Kaarina Tiainen, Hanne Kosonen, Sanna Leppänen, Marjaana Kovanen, Jari Kiljunen (pe) ja Pentti Hirvonen (la).

Molempina päivinä katiskatalkoita olivat kuvaamassa DocArt:n Petteri Saario ja Sari Orkomies. Saimaannorpan suojelua käsittelevä dokumenttielokuva tulee Ylen ohjelmistoon arviolta loppuvuodesta 2023.

Katiskatalkoot järjestettiin osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston ja tapahtumien sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

* * *

Saimaa-katiska – mistä on kysymys?

Miksi?

Saimaannorpan levinneisyysalueilla on kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu leviää yli 15 senttimetriä. Saimaa-katiska on suunniteltu niin, että sen nielu täyttää nämä vaatimukset. Lisäksi Saimaa-katiska on kevyt ja helppo käsitellä ja mikä parasta, sen voi rakentaa itse, jolloin se tulee edulliseksi.

Kuka voi rakentaa?

Saimaa-katiskan rakentaminen onnistuu noin 10 ikävuodesta lähtien. Rakentaminen on varsin helppoa, vaikka peukalo olisikin lähellä kämmentä. Alkuun on hyvä saada ohjeistusta ja opastusta, mutta jo yhden katiskan jälkeen työ sujuu useimmiten omin päin.

Mistä saan tarvikkeita?

Ohjeita ja tarvikelistausta on saatavilla niin kirjallisena kuin videonakin. Kaikki muut tarvikkeet löytyvät yleensä tavallisimmista rautakaupoista, mutta hyväksi todettua Lektar-rappausverkkoa (silmäkoko 19 x 19 mm) voi olla vaikea saada. Carlsonin verkkokauppa myy rappausverkkoa 25 metrin rullissa. Yhteen katiskaan menee noin 3 metriä verkkoa. Verkkoa voi kysellä pienempiä määriä myös Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon piireistä. Talkoisiin tarvikkeet ja työkalut tulevat Luonnonsuojeluliitosta.

Missä opin?

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää eri puolilla Saimaata Saimaa-katiskan rakennustalkoita osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta. Talkoot voivat olla yleisiä, kaikille avoimia tilaisuuksia. Lisäksi Luonnonsuojeluliiton edustajat vierailevat kouluissa katiskatyöpajojen merkeissä. Samalla kerrotaan saimaannorpasta ja sen suojelusta. Katiskatalkoita on järjestetty myös erilaisille ryhmille ja yhdistyksille tilauksesta.

Viimeisimpänä on aktiivisesti ryhdytty tarjoamaan katiskanrakennusmahdollisuutta osakaskunnille eli vesialueiden omistajille, jotka hallinnoivat kalavesiä, myöntävät kalastuslupia sekä valvovat vesialueitaan, ja joiden jäsenistöstä löytyy paljon aktiivisia kalastajia. Samalla luonnonsuojelijat ja kalastajat kohtaavat ja pääsevät keskustelemaan välillä ristiriitojakin aiheuttavista aiheista eli kalastuksesta ja kalastusrajoituksista, joita tehdään saimaannorpan turvaksi.

Miten saan/hankin katiskan?

Osakaskuntien jäsenet saavat talkoissa katiskatarpeet maksutta, kun he tekevät katiskan itse. Muissa talkoissa katiskan voi lunastaa itselleen 25 euron tarvikemaksua vastaan. Katiskan voi myös talkoilla ja luovuttaa Luonnonsuojeluliitolle, joka jakaa saamansa katiskat Vaihda verkot katiskaan -tapahtumissa. Tapahtumia järjestetään vähintään kerran vuodessa, ja yhdessä tapahtumassa jaetaan paikallisille vapaa-ajan kalastajille vähintään sata katiskaa. Saadakseen katiskan kalastaja allekirjoittaa sopimuksen, jolla hän lupaa pidättäytyä verkkokalastuksesta norppa-alueilla. Seuraava Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma järjestetään Lappeenrannassa 18. kesäkuuta 2022.

Mistä Saimaa-katiska on peräisin?

Saimaa-katiskan on suunnitellut kaupallinen kalastaja Markku Kettunen Rantasalmelta vanhan katiskamallin pohjalta. Ohjeita omatoimiseen rakentamiseen ovat laatineet kalastaja ja luontokuvaaja Juha Taskinen sekä näyttelijä, vapaa-ajan kalastaja Kari Hietalahti. Luonnonsuojeluliitto on kehittänyt ohjeita edelleen sekä järjestänyt jo kymmeniä talkoita ja työpajoja eri puolilla Saimaata. Työmme norppaturvallisten katiskojen parissa jatkuu.

Kaarina Tiainen
Kirjoittaja on Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori (vuorotteluvapaalla 27.2.2023 asti) Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa