Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Uusi tutkimus kertoo Itämeren turskan romahduksesta

Vuosikymmenien ylikalastus, Itämeren ravinnekuormitus ja elinympäristöjen heikkeneminen ovat johtaneet Itämeren kahden turskakannan dramaattiseen vähenemiseen. Kalakannat voivat kuitenkin vielä elpyä, jos turskia ja niiden elinympäristöjä suojellaan tehokkaasti. Nämä ovat Fisheries Secretariatin julkaiseman The Decline of Cod in the Baltic Sea -raportin päätulokset. Luonnonsuojeluliiton mukaan turskalla on kuitenkin toivoa, jos Itämeren kalastuksesta saataisiin yhtä kestävää kuin Suomessa.

Pete Johnson (CC0)

The Decline of Cod in the Baltic Sea- raportti kokoaa tuoreen tutkimustiedon turskan biologiasta sekä lajiin vaikuttavista ympäristötekijöistä ja kalastuspolitiikasta:

  • Sekä Itämeren itäinen että läntinen turskakanta ovat vähentyneet voimakkaasti 1990-luvun puolivälin jälkeen.
  • Turskakannat ovat niin vähissä, että niiden lisääntymiseen on häiriintynyt.
  • Isot turskat ovat lähes kokonaan kadonneet Itämereltä.
  • Ennen turska oli yksi Itämeren tärkeimmistä kalastuksen kohteista, mutta nyt se on enää toisten lajien kalastuksen sivusaalista.
  • Itämeren maat jatkoivat turskan ylikalastusta pitkään senkin jälkeen, kun tutkijat neuvoivat niitä vähentämään turskien kalastusta.

“Raporttimme osoittaa, että Itämeren turskakantojen väheneminen johtui poliittisesti pitkään tutkijoiden tieteellisiä neuvoja poliittisesti suuremmiksi asetetuista kalastuskiintiöistä ja monista ympäristömuutoksista”, sanoo Fisheries Secretariatin asiantuntija ja yksi raportin kirjoittajista Sara Söderström.

Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajan Tapani Veistolan mukaan Suomen kokemukset osoittavat, että Itämeren turskalla on toivoa.

“Turska ei lisäänny Suomen vesillä liian pienen suolapitoisuuden takia. Täällä käyvät turskat kasvavat kuitenkin muuta Itämerta suuremmiksi, ja ne voivat tutkijoiden mukaan hyvin. Syy on se, että meillä turskia ja niiden syömiä pienempiä kaloja ei ylikalasteta. Muiden Itämeren maiden kannattaa seurata Suomen mallia ja kalastaa nykyistä kestävämmin.”

Raportissa esitetään yhdeksän suositusta kalastuspolitiikan ja käytäntöjen parantamiseksi. Näiden toimenpiteiden toteutuksella turskakannat voidaan saada elpymään.

 

Lue lisää:

Raportin suomenkielinen tiivistelmä

Koko raportti englanniksi

 

The Decline of Cod in the Baltic Sea -raportin teki Fisheries Secretariat osana Return of the Cod -hanketta. Hankkeen tavoite on luoda edellytyksen turskakantojen elpymiselle. Hanketta rahoittavat Ruotsin Postikodstiftelsen ja Havs och vattenmyndigheten.

Fisheries Secretariat (Fish Sec) on aatteelinen järjestö, joka toimii meriluonnon suojelemiseksi ja ennallistamiseksi. FishSec pyrkii edistämään EU:ssa ja Itämerellä kestävää kalastusta.

Suomen luonnonsuojeluliitto on Return of the Cod -hankkeen Suomen-kumppani.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa