Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Verkkokalastus uhkaa saimaannorppaa loppukesällä – Luon­non­suo­je­lu­liit­to jakoi lähes 200 norp­pa­tur­val­lis­ta katiskaa Etelä-Savossa

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset norppien keskeisillä elinalueilla päättyvät 30. kesäkuuta. Muikkuverkkojen osalta kielto päättyi jo 20. kesäkuuta. Luonnonsuojeluliitto vetoaa kaikkiin Saimaalla kalastaviin, jotta he osallistuisivat kuuttien suojeluun ja jättäisivät verkot laskematta veteen myös rajoitusajan ja -alueiden ulkopuolella.

Kuva: Lasse Kurkela

Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että verkkokalastusrajoitusten päätyttyäkin verkkokalastus on norpille vaarallista. Rajoitusten edellisellä viisivuotiskaudella puolet tietoon tulleista norppien verkkokuolemista tapahtui heinäkuussa, ja joka neljäs verkkoihin tukehtunut norppa kuoli muikkuverkkoihin. Kalanpyydyskuolleisuus voi todellisuudessa olla 2–3 kertaa suurempaa kuin havaittu kuolleisuus, sillä Metsähallituksen arvion mukaan vain noin 40 prosenttia norpan kokonaiskuolleisuudesta tulee tietoon.

“Eniten kalanpyydyksiin kuolee kuutteja ja nuoria norppia. Nyt vain reilu viidennes kuuteista saavuttaa lopulta lisääntymisiän. Myös aikuisia norppia kuolee verkkoihin sekä kesällä että talvella. Kaikki verkot ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta”, toteaa Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastaviin: verkkokalastuksesta täytyy pidättäytyä myös rajoitusten päätyttyä ja rajoitusalueiden ulkopuolella. Liitto muistuttaa myös, että norppavesillä on kokonaan kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetriä.

Kalastukseen on kuitenkin monia norppaturvallisia vaihtoehtoja, joista vapaa-ajankalastajille sopivia ovat tiukkanieluiset katiskat, kuten Saimaa-katiska sekä onget ja vieheet. Ravintolassa ja kaupan kalatiskillä asioidessa on myös hyvä varmistaa, että myytävä kala on pyydetty norppaturvallisin menetelmin.

Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan norpan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi.

Lähes 200 vapaa-ajankalastajaa sai norppaturvallisen katiskan 

Luonnonsuojeluliitto jakoi Saimaalla kalastaville maksutta reilut 170 norppaturvallista Saimaa-katiskaa kahdessa tapahtumassa Etelä-Savossa kesäkuussa. Vastineeksi katiskasta kalastajat lupasivat pidättäytyä verkkokalastuksesta norppavesillä. Tapahtumat järjestettiin saimaannorpan levinneisyyden reuna-alueilla Mikkelin Ristiinassa sekä Juvan Koikkalassa.

“Katiskoja noutaneet kalastajat suhtautuivat verkkokalastuksen välttämiseen myönteisesti. Kysyntää ja tarvetta tällaiselle toiminnalle selkeästi on, ja jatkamme katiskojen jakoa myös tulevaisuudessa”, Tiainen kertoo.

Katiskatapahtumat ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta.

 

Lue lisää:

Lähes 200 kalastajaa sai norppaturvallisen katiskan Etelä-Savossa

Norppaturvallinen kalastus

Lisätietoa Saimaa-katiskasta

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

Hanne Kosonen, saimaannorppatiedottaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 040 194 1885, hanne.kosonen(a)sll.fi

 

Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.

Lisätietoja

Saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen

Jaa sosiaalisessa mediassa