Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että tulevaisuudessa Saimaalla ei enää kalasteta lainkaan norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä. Saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Kalastusverkot ovat yleisimpiä norppia tappavia pyydyksiä, mutta myös esimerkiksi löysänieluiset katiskat ovat niille vaarallisia.

Jätä verkot laskematta

Tee päätös saimaannorpan hyväksi ja jätä kalastusverkot laskematta Saimaalla. Näin olet mukana tekemässä norpille turvallisempaa elinympäristöä

Kuva: Hanne Kosonen

Siirry sisältöön

Verkkokalastus on kielettyä keväisin keskeisimmillä norppavesillä, kun kuutit lähtevät pesästä ja ovat haavoittuvimmillaan. Kalastusrajoitusalueet löytyvät maa- ja metsätalousministeriön sivuilta. Verkkoja ei tulisi kuitenkaan käyttää myöskään kalastusrajoitusajan- tai alueen ulkopuolella. Vaikka nuorilla kuuteilla on suurin riski kuolla verkkoihin, niihin kuolee myös aikuisia norppia ympäri vuoden. Norpat myös vaeltavat avovesiaikaan lähes koko Saimaan alueella, jolloin ne voivat hukkua kalastusrajoitusalueen ulkopuolla oleviin verkkoihin.

Norpan kannalta hyvä kalastusväline on esimerkiksi norppaturvallinen katiska. Katiska on norppaturvallinen, kun sen nielu ei leviä yli 15 senttimetrin. Vahvanieluisia katiskoja voi rakentaa joko itse tai ostaa valmiina. Myös tavallisista löysänieluisista katiskoista voi tehdä norppaturvallisia asentamalla niihin nielurajoittimen, joita Luonnonsuojeluliitto jakaa ilmaiseksi Saimaan alueen myymälöissä.

Hylkää kalaverkot ”Vaihda verkot katiskaan” -tapahtumassa.

Luonnonsuojeluliiton Vaihda verkot katiskaan -tapahtumien tavoitteena on kannustaa Saimaan vapaa-ajankalastajia norppaturvalliseen kalastukseen.

Tapahtumia pyritään järjestämään yhteistyössä paikallisten osakaskuntien kanssa, jolloin niiden osakkaat saavat norppaturvallisen katiskan, mikäli he lupautuvat välttämään verkkokalastusta norppa-alueilla sekä allekirjoittavat sitä koskevan sopimuksen.

Tapahtumissa on lisäksi tietoa saimaannorpasta, jaossa nielurajoittimia, joilla voi tuunata vanhasta katiskasta norpalle turvallisen sekä erilaista ohjelmaa koko perheelle. Tulevista Vaihda verkot katiskaan -tapahtumista tiedotetaan luonnonsuojeluliiton tapahtumapalstalla.

Saimaa-katiska

Norpille turvallisia katiskoja voi rakentaa myös itse. Tee sinäkin oma norppaturvallinen Saimaa-katiskasi.

Lue lisää

Nielurajoitin

Löysänieluinen katiska on vaarallinen norpalle. Tee katiskasi norppaturvallisiksi nielurajoittimilla.

Lue lisää

Saimaannorppa

Saimaannorppa on maailman uhanalaisin hylje. Niitä ei elä missään muualla kuin Suomen Saimaalla, ja ne ovat välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa sympaattisen hylkeemme!

Tutustu muuhun norppatyöhön