Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Susituomio vaatii poikkeusluvilta parempia perusteluja

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää Euroopan unionin tuomioistuimen susituomiota odotettuna. Se tiukentaa suden metsästyksen ehtoja. Suden metsästyksen poikkeusluvat ovat luontodirektiivin mukaan mahdollisia, mutta luvat pitää perustella aiempaa paremmin. Suden kiintiömetsästystä ei Luonnonsuojeluliiton mielestä voi aloittaa ennen kuin kanta on kasvanut elinvoimaiseksi. Sitä se ei vielä ole.

Kuva: Riku Lumiaro

Puheenjohtaja Harri Höltän mukaan tuomio tarkoittaa käytännössä sitä, että kiintiömetsästyksen poikkeusluvat tulee perustella entistä tarkemmin.

“Suden kiintiömetsästystä ei voi aloittaa ennen kuin Suomen kanta on saatu perinnöllisesti turvalliseksi. Se tarkoittaa vähintään 25 lisääntyvää laumaa eli noin 300–500 sutta vuodesta ja vuodenajasta riippuen. Nyt siihen ei ole vielä päästy.”

Maaliskuussa 2019 Suomen susikannan kooksi arvioitiin 185–205 sutta.

Korkein hallinto-oikeus pyysi ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta vuonna 2017. Asia koski kotimaista valitusta. Se oli tehty ennen kuin Suomi lopetti suden kiintiömetsästyksen susikannan romahdettua laillisen metsästyksen ja laittoman tappamisen takia vuosina 2015–16.

EU-tuomioistuin antoi päätöksensä C-674/17 tänään. Suomen uusi suden hoitosuunnitelma julkaistaan marraskuussa. Hoitosuunnitelman lausunnolla olleessa luonnoksessa linjattiin, että suden kannanhoidollisen metsästyksen toimintamalli ja tavoitteet sekä niiden perustelut suunnitellaan laajapohjaisessa työryhmässä, mikäli luontodirektiivin tulkinta antaa siihen mahdollisuuden.

“Kannanhoidollinen metsästys mitoitetaan aina siten, että se ei vaaranna pienimmän elinvoimaisen susikannan ylläpitämistä eikä estä suden suotuisan suojelun tason saavuttamista”, luonnoksessa sanotaan.

 

Lisätietoja:

Harri Hölttä, puheenjohtaja, p. 040 722 9224, harri.holtta(a)sll.fi

Tapani Veistola, erityisasiantuntija, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa