Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Järjestöt vaativat hallitusta luopumaan ympäristölle haitallisista yritystuista

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni on asettanut valtiosihteerityöryhmän valmistelemaan ehdotuksen yritystukien karsimisesta. Työn on valmistuttava syksyn budjettiriiheen mennessä. Suomen luonnonsuojeluliitto ja viisi muuta ympäristöjärjestöä vaativat Suomea luopumaan haitallisista tuista.

Ympäristölle haitallisten tukien määrä on noin 3,5 miljardia euroa vuodessa. Tukien karsinta kannattaa aloittaa ilmastolle haitallisista ja kilpailua vääristävistä tuista, kuten turpeen alennetusta verotuksesta ja teollisuudelle maksettavasta päästökauppakompensaatiosta. Tämä tuo lisää liikkumavaraa valtion budjettiin ja mahdollistaa ilmastoinvestoinnit, jotka ovat välttämättömiä rakenteellisen muutoksen kannalta.

Allekirjoittajat vaativat: 

  • Energiaintensiivisen teollisuuden päästökauppakompensaatiosta luopumista.
  • Turpeen verotuesta luopumista.
  • Fossiilista energiaa tukevasta maatalouden ja energiaintensiivisen teollisuuden energiaveropalautuksesta luopumista.
  • Energiaintensiivisten yritysten matalamman sähköveroluokan muuttamista ympäristöperusteiseksi.
  • Fossiilisten polttoaineiden verotuista luopumista liikenteessä (dieselin normaalia alempi vero-kanta, työkoneiden kevyen polttoöljyn normaalia alempi verokanta ja polttoaineverotuksen poikkeama vesiliikenteessä).
  • Energiatuotannon maakaasuinfrastruktuuriin investoimisen lopettamista. Rahavirrat tulee suunnata ympäristöllisesti kestäviin, vahvat kestävyyskriteerit täyttäviin uusiutuviin energiaratkaisuihin.
  • Maa- ja metsätalouden tukien muuttamista ympäristöperusteisiksi.

Lue koko kirje: Järjestöjen kirje yritystuista

Lisätietoja

Ilmastoasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa