Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hallitus kuuli luonnon äänen

Eilen oli luonnonsuojelijan palkkapäivä. Uusi hallitusohjelma on edellistä sata kertaa parempi. Tämän takana on Luonnonsuojeluliiton, piirien, yhdistysten, jäsenten ja tukijoiden sekä koko ympäristöliikkeen pitkä työ – eikä se suinkaan lopu tähän, kirjoittaa erityisasiantuntija Tapani Veistola blogissa.

Ilmastomarssi 6.4.2019 Helsinki. Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta

Jos hallituspuolueet hyväksyvät ohjelman, tie vesien ja muun luonnon suojelun parantamiselle on auki. Ilmastonmuutosta voidaan hillitä, jos ohjelmassa esitettyjä käytännön keinoja vielä parannetaan. Alueellisesta ympäristöhallinnosta joudumme vielä taistelemaan, samoin kuin luvatun kehitysrahoituksen nostamisen aikatalusta.

Mutta ympäristölle näin lupaavaa ohjelmaa meillä ei ole ollut vuosikymmeniin sen jälkeen, kun ympäristöhallinto ja suojeluohjelmat on perustettu ja Suomi liittynyt Euroopan unioniin.

Politiikan olympiakisat

Luonnonsuojeluliitto on poliittisesti puolueeton luonnon etujärjestö. Meidän tehtävämme on sparrata poliitikkoja. Me esitämme ajatuksia, nostamme hyviä asioita esiin ja vastustamme huonoja. Luonnonsuojeluliitto on yhteydessä päättäjiin joka päivä vaalien välilläkin.

Eduskuntavaalit ovat normaalisti vain kerran neljässä vuodessa – niin kuin olympiakisat. Siksi hallitusohjelmaan vaikuttaminen on pitkäjänteistä työtä.

Me laskimme luonnonsuojelun rahoitusvajeeksi 100 miljoonaa euroa vuodessa jo 10 vuotta sitten. Yritimme saada sitä hallitusohjelmaan vuosina 2011 ja 2015. Se ei onnistunut. Mutta uusien uhanalaisluettelojen jälkeen monet poliitikotkin tulivat samalle kannalle. Kolmas kerta toden sanoi.

Nyt olemme kuitenkin arvioineet rahantarpeen ennallistamisen kanssa olevan jo 300 miljoonaa vuodessa. Tehtävää riittää siksi tulevillekin hallituksille.

Aiomme jatkaa myös turpeen polton ja turvepeltojen raivaamisen kritisoimista. Vuosiin niistäkään eivät puhuneet muut kuin Luonnonsuojeluliitto ja muutama tutkija. Nyt turpeen arvostelu on jo ympäristöpolitiikan valtavirtaa: neljä viidestä hallituspuolueesta ilmoitti keväällä vastustavansa turvetta. Tällä kertaa se viides puolue sai kuitenkin estettyä turpeen alasajon tämän hallituksen aikana.

Mutta me emme anna periksi, vaan jatkamme työtä soiden ja ilmaston puolesta niin kauan kuin tarvitsee.

Suuri mahdollistaja

Se, että jotkut asiat saadaan hallitusohjelmaan, ei suinkaan ole työn loppu. Se on jatkotyön alku.

Monien asioiden käytännön toimeenpano vaatii muun muassa selvityksiä, työryhmiä, lausuntoja, budjettikirjauksia, eduskunnan valiokuntien kuulemisia. Tämä pitkäjänteinen ja laaja-alainen poliittis-hallinnollinen työ on Luonnonsuojeluliiton erikoistehtävä suomalaisessa ympäristöjärjestökentässä.

Hallitusohjelma on suuri mahdollistaja. Meidän tehtävänämme on valvoa, että hyvät lupaukset toteutuvat ja epäselvätkin kirjaukset muuttuvat hyviksi.

Lisäksi monet asiat jäivät hallitusohjelmassa vielä auki. Siksi meillä alkaa heti ministerikahvien jälkeen työ esimerkiksi alueellisen ympäristöhallinnon puolesta. Sitä ei pidä hajottaa maakuntiin, vaan koota yhteen Suomen ympäristövirastoon tai monialaiseen valtion lupa- ja valvontavirastoon. Päätökset tehdään hallitusohjelman mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä.

Luonnonsuojeluliitto seuraa hallituksen toimintaa myös vallan vahtikoirana. Tulemme antamaan tällekin hallitukselle väliarvioinnin ja loppuarvosanan. Kiitämme hyviä tekoja ja moitimme huonoja.

Lue lisää:

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton ja sen Uudenmaan piirin erityisasiantuntija.

Jaa sosiaalisessa mediassa