Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Tulevaisuus puntarissa – ilmastomarssi valtasi Helsingin kadut

"Nyt on pakko!" -huuto kaikui Helsingin keskustassa marssijoiden vaatiessa päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Raskaasta aiheesta huolimatta tunnelma marssilla oli iloinen ja toiveikas – yhdessä saamme muutoksia aikaan!

Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Aurinko helli yli 20 000 osallistujaa Helsingissä lauantaina 6.4 marssilla ilmaston puolesta. Marssijat vaativat kovaan ääneen seuraavalta hallitukselta toimia fossiilivapaan hyvinvointivaltion luomiseksi. Tämä on selvä viesti sunnuntaina valittaville kansanedustajille: ilmastotekojen aika on nyt.

Senaatintorilla eri järjestöjen edustajat pitivät puheenvuoroja ennen marssin liikkeellelähtöä. Suojelupäällikkö Jouni Nissinen Luonnonsuojeluliitosta listasi konkreettisia toimia, joilla päästöjä voitaisiin Suomessa vähentää.

– Tavoitteemme on saada päättäjät oikeasti ymmärtämään, että ilmastokriisin torjuminen edellyttää Suomen sitoutumista yli 65 prosentin päästövähennyksiin 2030 mennessä. Näiden päästövähennysten lisäksi tarvitsemme luonnon omia hiilinieluja, eli metsiä ja soita, jotta vaarallinen lämpeneminen voidaan estää. Siksi metsien hakkuita pitää vähentää ja soidensuojeluohjelma toteuttaa. Eli lyhyesti: päästöt alas, nielut ylös!

Marssi oli täynnä toinen toistaan kekseliäämpiä kylttejä. Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta

– Päättäjien on ymmärrettävä, ettei haitallisia asioita voida jatkossa tukea, jatkoi Nissinen.

– Uuden eduskunnan on lakkautettava fossiilisten polttoaineiden ja turpeen tuet välittömästi. Tarvitsemme enemmän raideliikennettä, enemmän pyöräteitä. Tarvitsemme tukia rakennusten energiansäästön parantamiseksi ja tarvitsemme veroja, jotka ohjaavat kasvispainotteiseen ruokavalioon. (…) Lista on pitkä, mutta onneksi meidän ei tarvitse tehdä tätä kaikkea yksin. Suomi voi tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudella saada koko EU:n mukaan. Olennainen asia on kuitenkin se, että toimeen on ryhdyttävä nyt.

Lisää Luonnonsuojeluliiton konkreettisista ehdotuksista päästöjen vähentämiseksi voit lukea Luonnonsuojelija-lehden jutusta.

Marssijoiden viesti oli selvä: kyse on tulevaisuudestamme. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta
Marssilla musiikki soi ja tanssijalka vipatti. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta
EKOenergian lippu liehui korkealla. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta
Meillä on vain yksi planeetta. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Ilmastomarsseja kaiken korvaamattoman puolesta järjestettiin lauantaina myös Rovaniemellä, Oulussa ja Raumalla.

Ilmastomarssin koolle kutsujina toimi joukko huolestuneita kansalaisia ja Korvaamaton-kampanja. Kampanjassa ovat mukana BirdLife, Greenpeace, Fingo, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Protect Our Winters, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

 

Lisätietoja:

Ilmastomarssi

Katja Hintikainen, p. 044 3353750, katja.hintikainen(a)gmail.com
Sebastian Österman, p. 040 8445620, sebastian.osterman(a)helsinki.fi (haastattelut myös ruotsiksi)

 

Korvaamaton-kampanja ja sen vaatimukset 

Fingo: Hanna Aho, ilmastoasiantuntija, p. 050 3176686, hanna.aho(a)fingo.fi
Greenpeace: Olli Tiainen, ilmasto- ja energiavastaava, p. 040 1648606, olli.tiainen(a)greenpeace.org
Suomen luonnonsuojeluliitto: Otto Bruun, suojeluasiantuntija, p. 040 6313399, otto.bruun(a)sll.fi
WWF Suomi: Mia Rahunen, ilmastoasiantuntija, p. 050 4344972, mia.rahunen(a)wwf.fi

Tutustu marssin vaatimuksiin: https://www.korvaamaton.fi/tapahtuma/ilmastomarssi-2-helsinki/

Lisää kuvia mielenilmauksesta: https://www.flickr.com/photos/147034298@N05/albums/72157707759279595

Jaa sosiaalisessa mediassa