Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Yläkoululaiset oppivat ilmastoasiaa ja neu­vot­te­lu­tai­to­ja il­mas­to­neu­vot­te­luis­sa

Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri ja Suur-Savon yhdistys ovat julkaisseet uuden ilmastonmuutosta ja neuvottelutaitoja käsittelevän materiaalin opettajien ja järjestöjen käyttöön.

Ilmastoneuvotteluissa aktiiviset tahot saavat helpommin asioitaan mukaan sopimukseen. Kuvassa oppilaita Rantakylän yhtenäiskoulusta Mikkelistä. Kuva: Outi Airaksinen

Ilmastoneuvottelut yläkoulussa -materiaali on toteutettu Save Pond Hockey ry:n Mikkelissä vuosina 2017 ja 2018 järjestämien Pelastetaan pipolätkä -turnauksien tuotoilla. Vuonna 2017 Kerttu Hakala kehitti ilmastoneuvottelujen idean ja ja materiaalin, jota testattiin Mikkelin yläkouluilla. Elina Silkelä jatkoi työtä muokaten aineistot opetusmateriaaliksi.

Ilmastoneuvottelut yläkoulussa – Ohje ilmastoneuvotteluiden järjestäjälle antaa yläkouluikäisten nuorten kanssa toimiville mahdollisuuden valmistella ja järjestää kaksoistunnin mittainen ilmastoneuvottelusimulaatio. Nuoret osallistuvat neuvotteluihin rooliryhmien edustajina. Neuvottelujen tavoitteena on saada sovituksi ilmastosopimus kaksoistunnin loppuun mennessä.

– Neuvotteluja varten nuoret jaetaan maatalouden, metsätalouden, energiateollisuuden, autoteollisuuden, alue- ja liikennesuunnittelun, median, YK:n ympäristöohjelman ja ympäristöjärjestön edustajiin. Kullakin ryhmällä on omat tavoitteensa neuvotteluissa, joten nuoret oppivat samanaikaisesti ilmastokysymysten monimutkaisuutta sekä neuvottelutaitoja, kertoo ilmastoneuvotteluohjeen koonnut Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toimija Elina Silkelä.

– Nyt tuottamamme opetusmateriaali auttaa aikuista vetämään ilmastoneuvottelut vaivattomasti. Materiaali sisältää rooleista kertovat kortit, diaesitykset ja sopimuspohjan, sekä valmiita puheenvuoroja eri ryhmille jaettavaksi esitys- tai kannanottokortteina. Materiaali sopii niin opettajien, järjestöjen kuin muiden nuorten kanssa töitä tekevien käyttöön, kertoo Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin puheenjohtaja Markku Nironen.

 

Lataa materiaalit tästä:

Ohje ilmastoneuvotteluiden järjestäjälle (PDF)

Ennakkotunnin diaesitys opettajalle (.pptx ja PDF)

Ilmastoneuvottelut kaksoistunnin diaesitys (.pptx ja PDF)

Alue- ja liikennesuunnittelun roolikortti (PDF)

Autoteollisuuden roolikortti (PDF)

Energiateollisuuden roolikortti (PDF)

Maatalouden roolikortti (PDF)

Median roolikortti (PDF)

Metsätalouden roolikortti (PDF)

Yhdistyneiden kansakuntien roolikortti (PDF)

Ympäristöjärjestön roolikortti (PDF)

 

Summary in English (PDF)

Climate negotiations workshop presentation (PDF)

Statement and proposition cards on Forestry (PDF)

Role cards (PDF)

 

Lisätietoja:

Suomen Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri ry

Markku Nironen

puh. 05066180

markku.nironen@gmail.com

 

Elina Silkelä

puh. 0401824440

elina.silkela@iki.fi

 

Artikkelia päivitetty 26.6.2019

 

Jaa sosiaalisessa mediassa