Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kainuun metsäkiistoissa on otettu askel oikeaan suuntaan

Kainuussa puhutaan nyt tosissaan metsistä. Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja Metsähallitus käynnistivät vuoden 2018 lopussa tilannekartoituksen Kainuun metsäkiistoista. Tarkoituksena on vihdoin löytää konkreettisia ratkaisuja kiistoihin ja lisätä ymmärrystä kiistojen syistä. Keskusteluja fasilitoi Akordi oy, joka on erikoistunut luonnonvarakiistojen ratkaisuihin.

Vanhaa metsää Riuskanselkosen suojelualueen pohjoispuolella. Alue on Metsähallituksen talousmetsää ja sitä uhkaavat avohakkuut. Kuva: Greenpeace/Liimatainen

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä muistuttaa, että työ on vasta alussa ja on vielä aikaista sanoa, millaisia tuloksia tästä saadaan.

“Olemme kuitenkin varovaisen toiveikkaita siitä, että saamme luotua yhteiset konkreettiset tavoitteet ja etenemme niitä kohti erilaisten työpajojen ja neuvotteluiden kautta.”

Samaa painottaa Kainuun Luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja ja metsävastaava Vesa Hyyryläinen.

“Olen tyytyväinen siihen, että aiheesta puhutaan nyt tilanteen vaatimalla vakavuudella. Olemme käyneet jo monia keskusteluja myös paikallistasolla, ja kevään aikana jatkamme keskusteluja eri aiheisiin ja alueisiin liittyen.”

Keskustelu Kainuussa on liikahtanut parempaan suuntaan myös Metsähallitus Metsätalous oy:n mielestä.

”Keskinäinen ymmärrys ja luottamus ovat lisääntyneet. Keskustelu Kainuun metsäasioissa on ottanut ison askeleen eteenpäin”, toimitusjohtaja Jussi Kumpula puolestaan toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Greenpeace toimittivat vuonna 2016 Metsähallitukselle ja Kainuussa toimiville metsäalan yrityksille listan erityisen nopeaa huomiota vaativista arvokkaista metsäkohteista. Ne voi nähdä osoitteessa metsakartat.fi. Järjestöt ovat nostaneet monimuotoisuuden ja retkeilyn kannalta kiistanalaisia hakkuita keskusteluun aktiivisesti.

“Nyt on oivallinen aika katsoa Kainuun metsiä kokonaisuutena ja saada ratkaisu aikaiseksi. Kukaan ei halua miettiä asiaa yksi metsäkohde kerrallaan”, sanoo Luonnonsuojeluliiton asiantuntija Paloma Hannonen.

Jaa sosiaalisessa mediassa