Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Klassinen musiikki meni metsään

Metsät, järvet ja lintujen laulu ovat inspiroineet suomalaisen kulttuurin kulmakiviä, ja edelleen tänä päivänä luontomme on taitelijoille ehtymätön luovuuden lähde. Kuopiossa kuultiin lokakuun alussa paikallisten luontohelmikohteiden innoittamaa musiikkia konsertissa, joka jätti Riku Eskeliseen syvän vaikutuksen.

Kuva: Pasi Lyytikäinen

Kuopion kaupungintalon juhlasalissa saatiin keskiviikkoiltapäivänä 4.10. kenties yksi kaikkien aikojen kovimmista todisteista suomalaisen luonnon taidetta inspiroivasta voimasta, kun suomalaiset huipputaiteilijat ja Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys ry yhdistivät voimansa Kuopion luontohelmien puolesta.

Suomen modernin klassisen musiikin kärkinimiin lukeutuvat Pasi Lyytikäinen, Risto-Matti Marin ja Juho Miettinen  sekä kuopiolaiset luonnonsuojelijat olivat luoneet Pasimusic-festivaalin osana olleesta Luontokuvia Kuopiosta -konsertista sellaisen taiteellisen luontohelmihetken, joka ei tule hetkeen toistumaan.

Konserttikokonaisuus oli täysi napakymppi. Sille saatiin varaslähtö jo lauantaina 30.9. järjestetyllä sävellyskävelyllä. Sävellyskävely oli luontoretki, joka suuntautui Luonnonsuojeluliiton 100 luontohelmenjoukkoon lukeutuvalle Kuopion Neulamäelle. Sen aikana luontoretken osallistujilla oli mahdollisuus seurata, kun Pasimusic-festivaali taiteellinen koordinaattori Pasi Lyytikäinen sävelsi pianoteoksen retkellä kuulemistaan äänistä.

Konsertin puitteina toimi Kuopion kaupungintalon juhlasali, jossa pianisti Marinin taustana toimivat kauneimmat valokuvat Kuopion luontohelmikohteista. Itse konsertti alkoi Lyytikäisen 2 minuutin mittaisella retkisävellyksellä, jolla soivat Vuorilammin peilityyni järvenpinta ja Pölkkypuron solina. Luontoretki ja sävellyskävely on uniikki taiteellinen konsepti, joka loi aivan uuden aiemmin kokemattoman suhteen säveltäjän, pianistin ja konserttiyleisön välille.

Retkisävellystä seurasi konsertin todellinen sensaatio – säveltäjä Juho Miettisen Pianosonaatti II Winged Poetsin ensi-ilta. Teos on 20 minuuttinen kolmeosainen pianoteos, jonka osat olivat: I Secret Verses, II Improvisations in Puijo Forests ja III Birds of the Past and Future. Miettinen sävelsi teoksen kevään ja kesän 2017 aikana niitten lintujen laulun pohjalta, joita Kuopion luontohelmikohteilla voi kuulla. Teoksen lintuja olivat esimerkiksi rautiainen, mustapääkerttu, hippiäinen ja laulujoutsen. Paikalla olleet musiikin ammattilaisten spontaani reaktio teokseen ja Marinin tulkintaan siitä oli ällistynyt. Sitä kutsuttiin välittömästi sanoilla napakymppi ja mieletön. Musiikillisesti valtavan haastavan teoksen arveltiin heti konsertin jälkeen jäävän suomalaisten pianoteosten historiankirjoihin.

Konsertti jatkui Jouni Kurosen pianosonatiini nro 3, op 56, joka sai illan raikuvimpiin kuuluvat aplodit. Tätä seurasi illan pianisti Risto-Matti Marinin isän Jouni Marinin teoksen Funèbren ensimmäinen julkinen esitys. Kuopion luontohelmikohteet olivat Risto-Matti Marinin mukaan hänen isälleen niitä rakkaimpia henkilökohtaisia luontohelmiä. Konsertin loppuhuipennusta ennen kuultiin Armas JärnefeltinBerceuse, joka oli konsertin isolle yleisölle tunnetuin teos ja sen päätti äärimmäisen haastava Einari Marvian pianosonaatti des-duuri, op 16.

Oli helppoa yhtyä Pasimusic-festivaalin taiteellisen johtajan, säveltäjä Pasi Lyytikäinen kuvailuun siitä, että Risto-Matti Marin hehkui konsertissa ennennäkemätöntä innostusta musiikkia kohtaan. Syykin oli selvä. Marinille Pohjois-Savon luontohelmiin lukeutuvat Neulamäki, Vuorilampi, PuijoLaivonsaari ja Kinahmi ovat hänen lapsuutensa sielunmaisemaa.

Miettinen, Marin ja Lyytikäinen halusivat kantaa oman kortensa kekoon suomalaisen ja pohjoissavolaisen luonnonsuojelun eteen uhraamalla omasta työajastaan tänä vuonna merkittävän ajan tämän konsertin eteen ja se näkyi kaikesta tekemisestä. Konsertin suurimmat vaikutukset suomalaiseen luonnonsuojeluun ja musiikkiin nähdäänkin todennäköisesti vuosien päästä, kun Miettisen kuukausia valmisteltu suurteos Winged Poets tulee valloittamaan musiikkimaailman konsertti konsertilta. Luonnonsuojelijoille tämä taidekokonaisuus toimii isona voimanlähteenä puolustaa luontohelmikohteidemme säilymistä tuleville sukupolville.

Pohjois-Savon luontohelmet upeine maisemineen, vanhoine metsineen, puroineen, kotkansiipineen, tikankontteineen ja hippiäisineen kiittävät kaikkia tapahtuman järjestelyihin osallistuneita.

Riku Eskelinen
Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton kehityspäällikkö.

Jaa sosiaalisessa mediassa