Suot

Suomen ainutlaatuiset suot auttavat meitä kamppailemaan ilmastonmuutosta vastaan. Luonnonsuojeluliitto tekee kaikkensa, että viimeiset luonnontilaiset suot saadaan turvaan.

Kuva: Jorma Luhta

Etusivu Mitä me teemme Suot

Suo­ta­voit­teem­me

Suomi on soiden maa. Alun perin jopa kolmannes maastamme on ollut suota. Silti eteläisistä soista vain 3,7 % on suojeltu. Luonnonsuojeluliitto haluaa lopettaa turpeenpolton ja turhien metsäojitusten tukemisen ja suojella viimeiset luonnontilaiset suot.

Lue lisää suotavoitteista

Toiminta ja saavutukset

Luonnonsuojeluliitossa tehdään jatkuvasti töitä soiden pelastamiseksi. Kymmeniä soita on saatu turvaan turpeenotolta. Pitkäjänteinen vaikuttamistyö on tuottanut tulosta, mutta vielä on paljon tehtävää. Ojitetut suot odottavat ennallistajiaan.

Tutustu toimintaamme

Tule mukaan

Jokainen voi toimia suoluonnon ja puhtaampien vesistöjen puolesta. Helppo tapa on lahjoittaa soidensuojelutyölle. Voit myös esimerkiksi allekirjoittaa suovetoomuksemme tai osallistua ennallistamistalkoisiimme.

Katso mitä sinä voit tehdä

Sijoita päästösi suohon!

Hiilipörssi on uudenlainen päästöjen kauppapaikka, jonka avulla voit hillitä ilmastonmuutosta. Ostamalla osuuden Hiilipörssistä sijoitat hiiltä ilmakehästä suohon, Suomen suurimpaan hiilivarantoon. Poistamalla ylimääräistä hiilidioksidia ilmakehästä autat hillitsemään tehokkaasti ilmastonmuutosta.

Tutustu Hiilipörssiin

Allekirjoita suovetoomus

Suovetoomuksessa vaadimme, että soiden suojeluohjelma toteutetaan loppuun ja turpeen kaivaminen ja metsäoijtusten tukeminen lopetetaan.

Allekirjoita vetoomus

Soi­den­suo­je­lun ABC

Uhkaako kotiseutusi soita turpeenotto? Seuraavat ohjeet opastavat soidensuojelun aakkosiin. Kysy neuvoa Suomen luonnonsuojeluliitosta!

Lue artikkeli

Kysymyksiä ja vastauksia turpeesta

Miksi turpeen kaivamisesta tulisi vähitellen luopua ja mitä haittaa turvetuotannosta ympäristölle on? Vastaamme yleisimpiin kysymyksiin turvetuotannosta.

Lue lisää

Ajankohtaista

Suo vastaan ilmastonmuutos

Ennätyskuuma kesä muistuttaa tukalalla tavalla ilmastonmuutoksesta. Vasta auennut Hiilipörssi etsii ratkaisua ongelmaan soilta, joita ennallistamaan Lestijärvelle lähti sinnikäs joukko leiriläisiä muutaman ympäristötaiteilijan kera.

Lue lisää

Luonnosuojeluliiton kolme kärkiesitystä budjettiriihen valmisteluun

Talouden tulevaisuuden näkymät ovat vahvistuneet ja talouskasvu vahvistunut. Budjettiriihi on oikea aika varmistaa, että Suomen kasvu ohjautuu kestävästi sekä ympäristötavoitteet – luonnon köyhtymisen pysäyttäminen, vesien hyvä tila sekä ilmastonmuutoksen tehokas hillintä ja sopeutuminen – saavutetaan.

Lue lisää

Soidensuojelu ennen ja nyt

Kulkiessani soilla 1950-luvulla ojiin ei juurikaan törmännyt. Pian niitä alkoi ilmestyä joka paikkaan. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla ojitus meni täysin överiksi: pahimpana vuotena ojitettiin 290 000 hehtaaria suota

Lue lisää

Aineistot

Tervetuloa mukaan!

Suomen Luonnonsuojeluliiton yli 160 paikallisyhdistystä järjestävät vuosittain satoja tapahtumia ympäri Suomen. Tutustu toimintaamme paikkakunnallasi.

Tapahtumakalenteri