Laki ja politiikka

Jokaisella suomalaisella on oikeus vaikuttaa paitsi yhteiskuntamme kehitykseen myös omaan lähiympäristöönsä. Luonnonsuojeluliitto ja sen yhdistykset puolustavat luontoa, lajistoa ja retkeilymahdollisuuksia osallistumalla lainsäädännön kehittämiseen ja ympäristöhallinnon puolustamiseen.

Kuva: Felix Siivonen

Etusivu Mitä me teemme Laki ja politiikka

Tavoitteemme

Ympäristölainsäädäntöä on kehitettävä kunnianhimoisesti eikä ympäristöhallintoa saa heikentää. Kansalaisten perusoikeus osallistua ja vaikuttaa on säilytettävä muutostenkin keskellä.

Lue lisää tavoitteista

Näin toimimme

Luonnonsuojeluliitto on ollut keskeisenä rakentamassa – ja myöhemmin taas puolustamassa – Suomen ympäristöhallintoa. Osallistumme aktiivisesti ympäristölainsäädännön kehittämiseen ja pidämme luonnon puolia päätöksenteossa.

Toiminta ja saavutukset

Tule mukaan

Ole aktiivinen kansalainen: äänestä vaaleissa ja vaadi kansanedustajilta ja kuntapoliitikoilta vastauksia ja toimia. Lähde mukaan Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaan ja tue järjestöjen työtä.

Katso mitä sinä voit tehdä

Ajankohtaista

Ilves tarvitsi asianajajan

Kun Suomen riistakeskus myönsi lokakuussa poikkeusluvat 300 ilveksen tappamiseen, ei tiedetty millainen mediahaloo asiasta syntyy. Suurta tappokiintiötä perusteltiin sillä, että ihmisten sietokyky ilveksiä kohtaan tulisi muuten vastaan. Toisin kävi, ihmisten sietokyky metsästyspolitiikkaan ylittyi.

Lue lisää

Ilvesten kaatoluvat järkyttivät

Maa- ja metsätalousministeriön perustelut 300 ilveksen tappamiselle ontuvat pahasti. Riistakeskus myönsi luvan tappaa 300 ilvestä, eli yli 12 prosenttia Suomen ilveskannasta. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä kaatolupien perustelut eivät kestä päivänvaloa.

Lue lisää

Kaloille vapaa kulku Kokemäenjokeen

Kokemäenjoen kaikkiin yhdeksään vesivoimalaan Porista Tampereelle halutaan kalatiet, ympäristövirtaama ja säännöstelyn rajaaminen. Kokemäenjoenreitin kunnostusyhdistys teki aloitteen voimalaitosten kalatalousvelvoitteiden muuttamisesta osana Luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat -hanketta.

Lue lisää

Vanhojen metsien suojelu uhkaa vesittyä

”On riski että kriteereistä tulee niin tiukat, ettei niitä täytä kuin murto-osa suojelun tarpeessa olevista metsistä”, sanoo Luonnonsuojeluliiton monimuotoisuusasiantuntija Liisa Toopakka.

Lue lisää