Luon­non­kuk­kien päivä

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen suomalaisille.

Luonnonkukkien päivän retkikalenteri 2023

Kuva: Keijo Luoto

Siirry sisältöön

Retkien ilmoittautumisaika on päättynyt 30.4.2023

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään 18.6.2023 (20. juhlavuosi Suomessa), ja teemalajina on mustikka (Vaccinium myrtillus).

Löydä 100 kasvia -haaste

20. vuotisjuhlavuoden kunniaksi lanseerattu haaste ohjaa kasvien löytämisen ja tunnistamisen riemuun sekä kannustaa kaikkia kasvimaailman ihmeellisyyksien pariin. Käyhän siis ilmoittamassa havaintosi (1.3.- 31.10.2023) ja osallistu samalla arvontaan!

Kuvia vuoden 2023 Luonnonkukkien päivästä viestimiseen

Kuvaajan nimi mainittava aina kuvan käytön yhteydessä

Kuva: Keijo Luoto

Lataa kuva

Kuva: Keijo Luoto

Lataa kuva

Kuva: Keijo Luoto

Lataa kuva

Luonnonkukkien päivää vietetään kaikissa Pohjoismaissa

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Päivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Ruotsissa ja Norjassa päivä otettiin käyttöön vuonna 2002, Suomessa 2003 ja Islannissa 2004. Pohjoismaissa retkiä järjestetään Luonnonkukkien päivänä kaikkiaan noin 500 ja osallistujia on yli 10 000.

Suomeen Luonnonkukkien päivä rantautui, kun tammisaarelainen kasvitieteilijä Kalevi Keynäs kertoi pohjoismaisesta yleisölle suunnattujen retkien perinteestä (De Vilda Blommornas Dag) Kukanpäivän tilaisuudessa 13.5.2002 ja toivoi vastaavia retkiä järjestettävän tulevaisuudessa myös Suomessa.

Elokuussa 2002 ammattibotanisti Carl-Adam Hæggström osallistui Tanskassa pidettyyn pohjoismaisten kasvitieteellisten seurojen kokoukseen, jossa kuultiin kokemuksia kesän 2002 retkistä ja sovittiin kesän 2003 retkien järjestämisestä. Näillä eväillä kutsuttiin marraskuussa 2002 Luonnonkukkien päivästä kiinnostuneet tahot keskustelelemaan Suomen kansallisesta organisaatiosta ja vastuullisista toimijoista.

Luonnonkukkien päivää päätettiin alkaa viettää Suomessakin. Päivän suomalaiseksi nimeksi päätettiin Luonnonkukkien päivä ja tunnukseksi sovittiin kielo, joka on Suomen kansalliskukka. Luonnonkukkien päivän kielotunnus on Jari Kostetin suunnittelema.

Luonnonkukkien päivän tavoitteet

Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasviharrastuksen ja luonnontuntemuksen lisääminen sekä yhteisten luontoelämysten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Luonnonkukkien päivä kutsuu kaikkia kasveista kiinnostuneita opastetuille kasviretkille. Luonnonkukkien päivä on myös hyvä tilaisuus kertoa kasvien ja niiden elinympäristöjen käytöstä, uhkista ja suojelusta.

Opastetut retket

Luonnonkukkien päivän järjestäjät ovat pyrkineet löytämään eri puolilta Suomea henkilöitä johtamaan Luonnonkukkien päivän kasviretkiä omalla paikkakunnallaan. Retkenjohtajiksi lupautuneet henkilöt ovat kiinnostuneita luonnosta ja tuntevat oman alueensa kasvilajistoa niin, että osaavat retkelle osallistuville kertoa ympäristön kasveista.

Retket kestävät noin kahdesta kolmeen tuntia. Retket ovat kaikille avoimia ja maksuttomia eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa on pidetty päivän aikana noin 90 kasviretkeä eri puolilla maata. Retken järjestelyistä ei makseta palkkioita. Usein järjestelyt on hoidettu yhteistyössä muiden paikallisten harrastajien ja tahojen, kuten alueella toimivan luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa. Metsähallituksen luontokeskukset ovat mukana retken järjestämisessä alueillaan.

Raportteja Luonnonkukkien päivästä eri vuosina löytyy Lutukasta

Luonnonkukkien päivästä ruotsiksi.

Luonnonkukkien päivän järjestäjät

Suomessa Luonnonkukkien päivän järjestelyt toteutuvat laajalla yhteistyöllä. Tapahtuman koordinointi hoidetaan Suomen luonnonsuojeluliitossa. Luonnonkukkien päivän järjestelyistä Suomessa vastaavat:

Suomen luonnonsuojeluliitto ry

Suomen biologian seura Vanamo ry

Societas pro Fauna et Flora Fennica
Metsähallitus Luontopalvelut

Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö
Suomen ympäristökeskus

Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry

Muissa Pohjoismaissa Luonnonkukkien päivän järjestelyistä vastaa kansallinen kasvitieteellinen yhdistys. Suomessa tällaista ei ole.

Luonnonkukkien päivien teemalajit vuosittain

 • Vuosi 2023 Mustikka
 • Vuosi 2022 Mäkitervakko
 • Vuosi 2021 Keltakurjenmiekka
 • Vuosi 2020 Pihlaja
 • Vuosi 2019 Lumme
 • Vuosi 2018 Metsätähti
 • Vuosi 2017 Juhannustaikojen kukkakimppu
 • Vuosi 2016 Koiranputki
 • Vuosi 2015 Tupasvilla
 • Vuosi 2014 Valkolehdokki
 • Vuosi 2013 Matarat
 • Vuosi 2012 Luhtalemmikki
 • Vuosi 2011 Tähtitalvikki
 • Vuosi 2010 Ahomansikka
 • Vuosi 2009 Ketoneilikka
 • Vuosi 2008 Kissankäpälä

Lisätietoja

Marja Haatanen, järjestökoordinaattori, p. 040 646 3441, luonnonkukat@sll.fi, marja.haatanen@sll.fi

Hannu Klemola, aluepäällikkö, Varsinais-Suomen ls-keskus, p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi

Seuraa somessa