Osallistu kampanjaan

Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli kampanjassamme. Voit osallistua itsellesi sopivimmalla tavalla riippuen siitä paljonko sinulla on aikaa. Löydät tältä sivulta vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit tukea kampanjaa.

Kuva: Ansel Siegenthaler

Siirry sisältöön

1. Vaikuta verkossa! Herätä keskustelua ja jaa tietoa kampanjasta

Seuraa Suomen luonnonsuojeluliittoa sosiaalisessa mediassa ja jaa Irti turpeesta -kampanjan postauksia esimerkiksi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa. Haasta myös ystäväsi allekirjoittamaan ja jakamaan kampanjan materiaaleja eteenpäin!

Jaa kampanjan video (Facebook, YouTube, Instagram) ja lataa somejulkaisuja varten valmiita kuvia alta. Käytä sosiaalisessa mediassa omaa saatetekstiä ja muista tunniste #irtiturpeesta. Lisää postaukseen myös linkki kansalaisaloitteeseen tai osoitteeseen irtiturpeesta.fi!

Avaa kuvagalleria klikkaamalla mitä tahansa kuvaa. Saat haluamasi kuvan tallennettua right click + save as -komennolla. Kuvista on sekä vaaka- että neliömuotoiset versiot eri somealustoja varten.

2. Kirjoita tai soita kansanedustajalle

Kirjoita tai soita kansanedustajalle! Ota yhteyttä omaan kansanedustajaasi tai muihin kansanedustajiin ja kerro, miksi haluat turpeen poltolle asetettavan takarajan. Esitä pyyntö, että kansanedustaja edistää aloitetta eduskunnassa esimerkiksi keskustelemalla siitä kollegoiden kanssa ja äänestämällä aloitteen puolesta. Sinun ei tarvitse olla turve- tai energia-asioiden asiantuntija vaan riittää, että ilmaiset huolesi siitä, että turpeen poltolla on haitallisia ympäristövaikutuksia, ja vaadit luonnonsuojelua ja ilmastotekoja. Kerro, miksi luonnonsuojelu ja ilmastokriisin hillitseminen ovat sinulle tärkeitä.

Kansanedustajien postiosoite on 00102 Eduskunta ja heidän sähköpostiosoitteensa ovat muodossa etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi.  Kaikki kansanedustajat puhelinnumeroineen on lueteltu täällä.

Kansalaisaloite on menossa käsiteltäväksi talousvaliokuntaan ennen kuin se tuodaan eduskunnan täysistuntoon äänestettäväksi. Talousvaliokunnan jäseniin kannattaa vedota sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa. Jäsenten nimet löytyvät täältä.

Jos yhteydenotto sähköpostitse, kirjeitse, soittaen tai sosiaalisessa mediassa saa epäröimään, muista että kansanedustajat ovat luottamushenkilöitä ja töissä meidän kansalaisten puolesta.

3. Tee meemi turpeen poltosta!

Meemit ovat sosiaalisen median sisältöä, jossa teksti yhdistyy kuvaan tai videoon ja jossa käsitellään satiirin keinoin poliittisia aiheita tai kulttuurisia ilmiöitä. Meemit ovat humoristinen tapa saada asialle huomiota. Ohjeita ilmastoaiheisten meemien tekoon löytyy täältä.

4. Kirjoita mielipidekirjoitus paikallislehteen

Ole napakka ja pysy faktoissa! Tässä yksi esimerkki mielipidekirjoituksesta.

Mieti, kenet haluat vakuuttaa: kansanedustajan tai ministerin vai kansalaisen, joka voisi innostua vaatimaan turpeen polton lopettamista kampanjan tavoitteen mukaisesti. Kirjoittaessa kannattaa miettiä omia sanavalintoja. Tuo rohkeasti esiin oma äänesi. Miksi juuri sinä haluat ja osaat kirjoittaa tästä aiheesta? Lukijassa kannattaa pyrkiä herättämään tunteita (kuten epäoikeudenmukaisuus, ihastus, onni, helpotus).

Kiinnitä myös huomiota mielipidekirjoituksen rakenteeseen. Aluksi voit viitata esimerkiksi aikaisempaan mielipiteeseen tai tuoreeseen tutkimukseen, tapahtumaan tai uutiseen. Kerro selkeästi itse mielipide ja perustele se. Lopuksi kannattaa vaikka heittää haaste tai kysymys taholle, johon yrität vaikuttaa.

5. Järjestä virtuaalinen keskustelu tai suoretki

Voit järjestää esimerkiksi virtuaalisen keskustelun tai retken lähisuolle, missä kerrot Irti turpeesta -kansalaisaloitteesta ja pyydät osallistujia haastamaan päättäjiä sosiaalisessa mediassa. Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset auttavat mielellään!

6. Auta kaunista suoluontoa lahjoittamalla

Liity kuukausilahjoittajaksi ja puolusta kanssamme Suomen ainutlaatuisia metsiä, vesistöjä ja soita.

7. Liity jäseneksi!

Luonnonsuojeluliitolla on noin 160 paikallisyhdistystä ympäri maan. Jäsenenä suojelet suomalaista luontoa niin omalla paikkakunnallasi kuin koko Suomessa.

Kysymyksiä ja vastauksia

Tietoa turpeen ilmasto- ja työllisyysvaikutuksista

Lue lisää