Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Black Friday kutsuu shoppailuhysteriaan - tässä vaihtoehtoja turhalle kulutukselle

Black Friday kutsuu shoppailuhysteriaan - tässä vaihtoehtoja turhalle kulutukselle

Amerikkalaishenkiseen kulutusjuhlaan ei ole pakko osallistua. Black Fridayn sijaan voi mainiosti viettää Älä osta mitään -päivää tai tehdä perusteltuja ja ympäristöä säästäviä ostopäätöksiä.

Black Friday
Black Friday on Yhdysvalloista Suomeen rantautunut shoppailupäivä, joka houkuttelee asiakkaita ostoksille alennusten ja erikoistarjousten voimin (Kuva: Pexels, CC0)

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut Black Friday näkyy kadunvarsien mainoksissa ja kauppojen markkinoinnissa entistä aggressiivisemmin. Kaupanalan joulusesonkia käynnistelevä päivä houkuttelee alennusten ja tarjousten perässä ostamaan jos jonkinlaista kulutustuotetta. Päivän nimi on sikäli osuva, että valtava liikakulutus todella on viemässä kohti sysimustaa tulevaisuutta. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ehtyminen tarkoittavat sitä, ettei kenelläkään ole varaa yhteenkään tarpeettomaan tavarahankintaan.

Perjantaina 24.11. onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään oman kulutuksensa ympäristövaikutuksia. Itse asiassa kulutuslakko olisi ollut syytä aloittaa tänä vuonna viimeistään maailman ylikulutuspäivänä 2.8.2017, koska silloin ihmiskunta oli laskennallisesti käyttänyt loppuun kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Suomalaisten osalta ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo 3.4.2017.

Turhaan kulutukseen ei missään nimessä tarvitse osallistua. Perjantaina 24.11. voi osallistua samalla päivämäärällä vietettävän Älä osta mitään –päivän viettoon. Jos yksi päivä ilman ostamista tuntuu kuitenkin ylivoimaiselta ja mielesi tekee shoppailemaan, niin tässä muutama ostosvinkki:

  1. Älä mene nälkäisenä ruokakauppaan. Nälkäisenä tulee helposti ostettua epäterveellisiä heräteostoksia tai muuten vain liikaa ruokaa, joka ei sitten enää kotona innostakaan ja jää syömättä ja menee roskikseen. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää ympäristösyistä.
  2. Jos mahdollista, osta kerralla useamman päivän ruoat niin pystyt toimimaan suunnitelmallisemmin ja vähentämään sitä kautta ruoan tuhlaamista.
  3. Ja kun menet ruokaostoksille, osta kasvisruokaa. Kokeile uusia ja trendikkäitä vegaaniherkkuja, joita löytyy lähikaupastasi. Suosi ympäristöystävällistä kasvisruokaa. Vähennä lihansyöntiä.
  4. Osta laadukkaita vaatteita, niin rahasi riittävät vähempään mutta tuotteet kestävät pidempään. Mikromuoviongelmien maailmassa vältä fleeceä ja muita muovipohjaisia keinokuituvaatteita.
  5. Vaikka omistaisit auton, tee työmatkat bussilla tai pyörällä. Jokainen vältetty ajokilometri vähentää kulutusta.
  6. Osta EKOenergiaa. Vähennä samalla omaa energiankäyttöäsi ja lämpimän veden kulutusta.
  7. Opettele käyttämään villasukkia ja pitkähihaista paitaa sisällä, niin voit laskea asuntosi lämpötilaa asteella tai parilla.
  8. Jos shoppailulle on vaikea sanoa ei, osta yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Tee lahjoitus luonnonsuojelujärjestölle ja liity jäseneksi tai kuukausilahjoittajaksi. Osta vaikka pala ikimetsää.
  9. Osta hyvä ja levollinen mieli. Tuntuuko, että marraskuu ja ostoshysteria ahdistaa? Tee retki lähimetsään. Jo noin 20 minuutin oleskelu metsässä vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja lisää hyvinvointia. Hinta nolla euroa!


Vinkkejä antoivat mm. Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen sekä kestävän elämäntavan asiantuntija, Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Verkkouutinen 24.11.