Luonnonsuojeluliiton kommentit kuntien ilmastosuunnitelmien kirjaamiseen ilmastolakiin
–
Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan kunnat tulee ilmastolaissa velvoittaa laatimaan laaja ilmastosuunnitelma, joka kattaa toimet kunnan alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi, hiilinielujen vahvistamiseksi sekä sopeutumistoimenpiteet. Liitto kommentoi asiaa ilmastopolitiikan pyöreälle pöydälle.
Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
Puheenjohtaja Harri Hölttä
20.4.2022
Aihe: Kunta – paikallisen ilmastotyön mahdollistaja ja vauhdittaja
Suomen luonnonsuojeluliiton kommentit kuntien ilmastosuunnitelmien kirjaamiseen ilmastolakiin
Mitä kuntien ilmastosuunnitelman tulisi sisältää ja miten oikeudenmukaisuus tulisi huomioida?
Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa Suomen ympäristökeskuksen selvityksen vaihtoehtoa 3 laajennettuna, eli näkemyksemme mukaan kunnat tulee ilmastolaissa velvoittaa laatimaan ilmastosuunnitelma, joka kattaa kuntaorganisaation oman toiminnan ilmastonmuutoksen hillintätoimet ja kunnan roolin asukkaiden ja muiden toimijoiden ohjaamisessa päästöjen vähentämiseksi. Ilmastosuunnitelma sisältäisi hillintätoimien toimenpideohjelman laatimisen sekä toteutuksen ja edistymisen seurannan. Kuntien tulee lisäksi sisällyttää suunnitelmaan tavoitteet ja toimet luonnon hiilinielujen vahvistamiseksi ja sopeutumistoimenpiteet.
Velvollisuus laatia ilmastosuunnitelma olisi välttämätön myös kuntalain 1 §:n 2 momentin tarkoituksen toteutumiseksi, joka edellyttää, että kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Edellinen tarkoittaa, että kunnan tulisi laatia ilmastosuunnittelma, jotka sisältävät toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi niin, ettei asukkaiden hyvinvointi vaarannu.
Suunnitelman tulisi sisältää vähintään:
- kunnan koko alueen suorien ja epäsuorien kasvihuonekaasupäästöjen nykytila ja kehitysennuste. Tarkastelussa tulee olla päästökauppa-, taakanjako- ja maankäyttösektorin päästöt ja hiilinielut.
- kuntakonsernin päästöt
- energia kulutus ja tuotantotavat
- tavoitteet päästöjen vähentämiselle ja hiilinielujen kasvattamiselle sekä energiatehokkuuden ja -säästön lisäämiselle vuosiksi 2030, 2035, 2040 ja 2050 sekä toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Pääpainon tulee olla lyhyenaikavälin toimenpiteissä, jotta päästövähennyksiä saadaan kuluvan vuosikymmenen aikana, joka on IPCC:n määrittämä aikaikkuna kiireellisille päästövähennyksille. Ilmastotavoitteiden tulee olla vähintään Pariisin ilmastosopimuksen, EU:n velvoitteiden ja kansallisen hiilineutraaliustavoitteen mukaiset.
- toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi. Niitä tulee esittää julkisiin hankintoihin, kaavoitukseen, liiikennesuunnitteluun (sisältäen joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen edistämisen), hiilinielujen ja -varastojen suojeluun ja vahvistamiseen, energialaitosten omistajaohjaukseen, julkisten rakennusten energiatehokkuuteen ja lämmitystapavalintoihin ja ilmastobudjetointiin, joka toteuttaa Do no harm -periaatetta kaikkiin kunnan rahoituskohteisiin.
- sopeutumistoimet
- yhteistyötä alueen yritysten ja kuntalaisten kanssa.
- toimialakohtaiset vastuutahot päästövähennystoimille ja niiden seurannalle sekä toteuttamisaikataulu.
Suunnitelma tulee laatia valtuustokausittain neljän vuoden välein ja se tulee hyväksyttää kuntapäättäjillä. Suunnitelman toteutumisesta raportoidaan kuntapäättäjille vuosittain. Kuntalaisille on varattava mahdollisuus osallistua ilmastosuunnitelman valmisteluun ja esittää mielipiteensä suunnitelmaluonnoksesta hyvissä ajoin ennen suunnitelman hyväksymistä.
Pienten kuntien näkökulmasta mahdollisuus laatia ilmastosuunnitelma yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa tai seutukohtaisesti, on tärkeä. Valtion budjettiin on varattava riittävät määrärahat, jotta ilmastosuunnitelma voidaan laatia neljän vuoden välein.
Lisäksi kunnallisille viranomaisille sekä maakuntien liitoille tulee säätää edistämisvelvoite, joka koskee ilmastolain mukaisten tavoitteiden edistämistä. Tämä vahvistaisi kuntien roolia ilmastopoliittisina toimijoina.
Miten yritykset ja muut toimijat voivat vauhdittaa kuntien ilmastotyötä?
Ratkaisut yrityksissä, järjestöissä ja erilaisissa kunnissa toimivissa yhteisöissä voivat vauhdittaa valtaosaa kunnan alueen päästövähennystoimista. Ne voivat esimerkiksi tarjota kuntalaisille vähäpäästöisempiä palveluita. Ilmastosuunnitelmat on tärkeää laatia yhteistyössä paikallisten sidosryhmien kanssa, jotta parhaat käytännöt ja toimet saadaan käyttöön.
Lisätietoja
Ilmastoasiantuntija Hanna Aho
- +358 40 628 9495
- hanna.aho(a)sll.fi