Kansalaisyhteiskunnan kutistuminen uhkaa ympäristöjärjestöjä ja demokratiaa Pohjoismaissa

Kannanotot


Demokratia on uhattuna, kun ympäristöliikkeet vaiennetaan useissa Pohjoismaissa. Pohjoismaiset ympäristöjärjestöt ovat huolissaan tästä kehityksestä. Järjestöt kokoontuivat vuosittaiseen tapaamiseensa Helsingissä 7. toukokuuta.
Pohjoismaiden ympäristöjärjestöjen edustajat.

Ympäristöjärjestöt ovat olennainen osa kansalaisyhteiskuntaa. Me ja jäsenemme edistämme Pohjoismaissa parempaa politiikkaa puolustamalla luontoa, ympäristöä ja ilmastoa – asioita, jotka ovat keskeisiä kansanterveydelle ja yhteiskuntien pitkäjänteiselle kestävyydelle. Joissakin maissa rooliamme kuitenkin haastetaan: oikeudellista toimintaa rajoitetaan, rahoitusta leikataan ja äänemme vaiennetaan. Tämä on ristiriidassa pohjoismaisen demokratian perinteiden ja periaatteiden sekä Århusin yleissopimuksen kanssa.

Näemme yhä huolestuttavampaa kehitystä, jossa kansalaisyhteiskunnan toimintatila kapenee: tutkijoihin, toimittajiin ja virkamiehiin kohdistuu lisääntyvää painetta, ympäristöaktivisteja ja aktiivisia kansalaisia rangaistaan ankarammin, ja julkisia ympäristöviranomaisia heikennetään.

Ympäristöjärjestöt suojelevat ihmisten oikeutta puhtaaseen ja terveelliseen ympäristöön sekä luonnon omia oikeuksia. Kun kansalaisyhteiskunta suljetaan päätöksenteon ulkopuolelle, osallistumisoikeuksia rajoitetaan tai hallituksia ei voida pitää vastuussa, luontoa tuhoavat taloudelliset intressit jäävät vaille valvontaa. Tämän seurauksena päätöksiä tehdään kiireellä ja vinoutuneesti – ja seuraukset koituvat luonnon, monimuotoisuuden, ilmaston ja lopulta kaikkien kansalaisten kannettavaksi ekologisen tuhon ja kasvavan yhteiskunnallisen epävakauden muodossa.

Sen sijaan, että tehostaisimme toimia ilmasto- ja luontokriisien ratkaisemiseksi, olemme todistamassa vastaiskua useissa Pohjoismaissa ja EU:ssa. Keskeisiä EU:n sääntelytoimia ja direktiivejä uhkaa poliittinen paine ja heikennykset, jotka uhkaavat rapauttaa ympäristölainsäädäntöä ja -standardeja. Samaan aikaan vaatimukset estää EU-rahoitteisten kansalaisjärjestöjen poliittinen vaikuttamistyö ovat suora uhka demokratialle ja osallistumiselle.

Vaikka tilanne vaihtelee Pohjoismaiden välillä, seisomme yhdessä. Pohjola on pitkään ollut globaali edelläkävijä demokratiassa, kestävyydessä ja vahvassa kansalaisyhteiskunnassa. Meidän on suojeltava tätä perintöä – ja uudistettava se tuleville sukupolville.

Kutsumme Pohjoismaiden hallituksia toimimaan:

1. Suojelkaa ympäristöjärjestöjen demokraattista roolia
Turvatkaa, että ympäristöjärjestöt ja niiden jäsenet voivat osallistua julkiseen keskusteluun, päätöksentekoon ja oikeusprosesseihin ympäristöasioissa – täysin Århusin yleissopimuksen mukaisesti.

2. Vastustakaa poliittisia pyrkimyksiä hiljentää ympäristövaikuttamista
Torjukaa kertomukset ja politiikka, jotka pyrkivät vähättelemään ympäristöjärjestöjen työtä tai kansalaisten oikeutta puhtaaseen ilmaan, veteen ja terveelliseen ympäristöön. Turvatkaa pääsy ympäristötietoon, läpinäkyvä päätöksenteko, oikeussuojakeinot ja merkityksellinen kansalaisosallistuminen.

3. Puolustakaa kansalaisyhteiskunnan tilaa ja oikeusvaltioperiaatetta ympäristöasioissa
Ottakaa selkeä kanta kansalaisyhteiskunnan ja ympäristöaktivismin kutistumista vastaan maailmanlaajuisesti. Vahvistakaa demokraattisia periaatteita ja pitäkää oikeusvaltioperiaate keskiössä ympäristöhallinnossa Pohjoismaissa.

4. Turvatkaa ympäristöjärjestöjen kestävä rahoitus
Tunnustakaa julkisesti tuettujen, kansalaisten perustamien ympäristöjärjestöjen elintärkeä rooli ja varmistakaa, etteivät ne joudu taloudellisesti ahtaalle tai estetyksi puolustamasta luontoa, ilmastoa ja ympäristöoikeudenmukaisuutta.

Pohjoismaiset ympäristöjärjestöt Helsingissä 7.5.2025:

  • Suomen luonnonsuojeluliitto, Tapani Veistola
  • Finlands Natur och Miljö r.f., Joel Lindholm
  • Svenska Naturskyddsföreningen, Beatrice Rindevall
  • Ålands Natur och Miljö r.f., Alyssa Bittner-Gibbs
  • Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding
  • Norges Naturvernforbund, Truls Gulowsen
  • Føroya Náttúru- og Umhvørvisfelag, Jón Kragesteen
  • Landvernd, Þorgerður María Þorbjarnardóttir

Ajankohtaista