Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivänä 16.6. retkeillään pölyttäjien merkeissä – löydä lähin retkesi ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ris­ta

Luonnonkukkien päivän merkeissä järjestetään yhteensä 66 opastettua kasviretkeä ympäri Suomen. Tänä vuonna kasviretkillä kunnioitetaan erityisesti pölyttäjiä. Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2024. Kattava tapahtumakalenteri auttaa löytämään itselle sopivan retkikohteen.

Kukkakärpäsiä suopursun kukassa.
Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6.2024.

“Luonnonkukkien päivän kohdalle osuu tänä vuonna myös Pölyttäjäviikonloppu, joka innostaa kasvien ohella havainnoimaan myös pölyttäjien elämää. Pölyttäjät ovat luonnonkukille ja tietysti koko luonnolle välttämättömiä”, kertoo Luonnonkukkien päivän koordinaattorina toimiva Marja Haatanen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vuoden 2024 Luonnonkukkien päivän teemalajina on luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä, aikaisin keväällä runsaana kukkiva raita (Salix caprea), joka kuuluu puuvartisten pajujen laajaan sukuun. Raidan varhaiskevään kukinta on jopa elinehto kimalaisille ja mehiläisille, kun muut mesilähteet ovat vielä vähissä. Raita toimii myös tärkeänä elinympäristönä lukuisille lajeille. Raitaan tulee usein jo nuorena lahovikoja, jolloin siinä alkavat viihtyä monet kovakuoriaiset ja lahottajasienet. Kaikkiaan raidalla elää satoja hyönteislajeja monia jäkälä- ja sammallajeja. Raidassa on lisäksi yhdisteitä, joista merkittävin on salisyylihappo. Ennen vuotta 1859, jolloin salisyylihappoa opittiin valmistamaan synteettisesti, pajun kuori toimi päänsäryn lievittäjänä.

Luonnonkukkien päivän yhteydessä havainnoidaan pölyttäjiä

Pölyttäjät ovat luontomme elinehto ja Luonnonkukkien päivän yhteydessä pyydetään kansalaiset mukaan kartoittamaan pölyttäjiä. Pölyttäjäviikonloppu 15.–16.6.2024 on matalan kynnyksen tapahtuma, jonka tavoitteena on selvittää kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa, lähinnä perhosia ja kimalaisia, sekä innostaa kansalaisia pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään. Pölyttäjäviikonloppuun voi osallistua kuka tahansa havainnoimalla pölyttäjiä haluamallaan kohteella – perustetulla uusniityllä, luonnonniityllä tai vaikkapa omassa puutarhassa. Ohjeet pölyttäjien havainnointiin ja havaintojen ilmoittamiseen löytyvät Polyttajat.fi-verkkosivustolla. Pölyttäjäviikonlopun järjestää Suomen ympäristökeskuksen PÖLYKOORDI-hanke.

 

Luonnonkukkien päivä:

Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen suomalaisille. Päivän retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä. Ensimmäinen Luonnonkukkien päivän retki on järjestetty Suomessa 15.6.2003.

Teemapäivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Jaa sosiaalisessa mediassa